banner39

İkinci gaz krizi kapıda

Gazprom, Belarus'la aralarındaki fiyat tartışmaları sebebi ile bu ülke üzerinden yapılan sevkıyatlarda sorunlar çıkabileceği konusunda Avrupa'yı uyardı.

Arşiv 06.07.2018, 09:30 06.07.2018, 09:31
İkinci gaz krizi kapıda

Gazprom, Belarus'un Avrupa'ya ulaşan transit boru hattından doğalgaz çalabileceğine işaret ederek bu durumda Avrupa için de sıkıntılar olabileceğini açıkladı. Belarus'a yeni yıl hediyesi verme niyetinde olmadıklarını söyleyen Gazprom Başkanı Aleksi Miller, Minsk'i yapıcı politikalar üretmemekle suçladı. Belarus da Gazprom'un vanaları kapatması durumunda Avrupa'ya yapılan sevkıyatın etkilenebileceği uyarısını yaptı. Belarus Başbakan Yardımcısı Vladimir Semashko, "Gazprom'un tavrı provokatif. Pazartesiye kadar anlaşma sağlanmasa da eski anlaşma devam eder." dedi.

'Gazprom, Noel Baba değil'

Belarus'un transit hattan doğalgaz çekme ihtimalinin yüksek olduğuna değinen Gazprom sözcüsü Sergey Kupriyanov, "Gazprom, Noel Baba değil ki Belarus'a hediye versin. Bu yıl olmasa da 2011'e kadar Rusya'nın iç piyasası ve Belarus'un ödeyeceği rakamlar Avrupa fiyatlarına çekilecek." dedi. Anlaşma için önceki gün Minsk'e giden Gazprom yetkilileri sonuç alamadan geri döndü. Kupriyanov, "Yıpratıcı çarelere başvurmak istemiyoruz. Ümidimiz bir an önce anlaşmanın sağlanması." diye konuştu. Tartışmalara katılan Polonya Dışişleri Bakanı Pawel Kowal da, "Tartışmaların ülkemizi ve Avrupa'yı etkilemesinden endişe ediyoruz. Enerji güvenliği, ülkemizin temel konusu. Kısa vadede sorun yaşamasak da orta vadede Avrupa ülkeleri için önemli bir tehlike var." dedi.

Geçen yıl bin metreküp için 45 dolar ödeyen Belarus'tan, bu yıl 75 dolar nakit ve Gazprom'un yüzde 50 ortak olduğu Beltransgaz için de 30 dolar ödeme yapması isteniyor. Belarus ise toplam 75 dolardan fazla ödeme yapmayacağını açıkladı.

Rusya, Avrupa'ya sevk ettiği doğalgazın yüzde 20'sini Belarus üzerinden yapıyor. Moskova geçen yıl da yüzde 80 doğalgaz sevkıyatını yaptığı transit ülke Ukrayna ile benzer bir sorun yaşamıştı. Resmî AB verilerine göre Avrupa ülkeleri doğalgaz ihtiyaçlarının yüzde 40'ını ve petrol ihtiyaçlarının da yüzde 30'unu Rusya'dan karşılıyor.
 
Zaman

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?