banner39

İktidar partisi teklifini bu hafta sunacak

AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün, Anayasa değişikliğinin "zaruret" haline geldiğini, çalışmaların 2-3 gün içinde bitebileceğini belirtti..

Arşiv 24.03.2008, 15:58 24.03.2008, 17:18
İktidar partisi teklifini bu hafta sunacak

 

Dünya Bülteni / Haber Merkezi

AK Parti Grup Başkanvekili Nihat Ergün, TBMM'de grubu bulunan 4 siyasi partinin birisi hakkında açılan kapatma davasının devam ettiğini (DTP), birisinin kapatılması için Anayasa Mahkemesine iddianame sunulduğunu (AK Parti), birisinin de (MHP) gözaltı sürecine girdiğini söyledi.

"UZLAŞMA OLMAZSA, REFERANDUM"

Başta MHP olmak üzere Meclis'teki diğer siyasi partilerle değişiklik için uzlaşma arayacaklarını anlatan Ergün "Uzlaşma için gayret sarfedeceğiz ama olmazsa referandum seçeneğini gündeme alacağız" dedi.

Ergün, TBMM'de gazetecilerle düzenlediği sohbet toplantısında, siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin düzenlemenin, Türkiye'de uzun zamandır çeşitli kesimlerce tartışıldığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"DEĞİŞİKLİK ZARURET HALİNİ ALDI"

''Şu anda Mecliste grubu bulunan 4 parti var. Bunlardan birisi (DTP) hakkında kapatma davası devam ediyor, birisi (AK Parti) hakkında Anayasa Mahkemesine iddianame sunuldu, birisi de (MHP) gözaltı sürecine girmiş bulunuyor. Dolayısıyla siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin bir düzenleme yapmak elzem duruma gelmiştir.

"BU GİDİŞLE YASAMA FAALİYETLERİ KİLİTLENEBİLİR"

Söz konusu partiler, seçmenin yüzde 70'inin oyunu almış partiler... Son iddianamede bazı milletvekillerinin adları anayasa değişikliği ve kanun teklifinin altına imza koyduğu için yer almış bulunuyor. Bu böyle devam ederse, yani mevcut parti kapatma sisteminin devam etmesi Meclisin yasama faaliyetlerini sona erdirebilir.

Anayasa değişikliği konusunda hukukçu arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmalar 1-2 gün sonra tamamlanacaktır. Değişiklik teklifi, bu hafta sonuna doğru TBMM Başkanlığına sunulabilir.

"69. VE 83. MADDELER DEĞİŞEBİLİR"

Anayasa değişikliği, daha çok Anayasanın 69. maddesine odaklanmış bir değişiklik olabilir. Arkasından da Siyasi Partiler ve Seçim Kanunlarında değişiklik gündeme gelebilir. Anayasanın 83. maddesinde de 69. maddeye paralel bir değişiklik olabilir.

Anayasa değişikliğini referanduma götürmek de bizim için bir seçenek. Şimdiye kadar hiç bir partiyle görüşmedik ve bir teklif sunmadık.''

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?