İngiltere'de Müslümanlar İslam'i Şura'yı tercih ediyor
İngiltere'de Müslümanların sorunlarını İslami Şeriat Şurası adlı 'mahkeme'de çözdükleri ve 7 bin kişinin de bu şekilde boşandığı ortaya çıktı,

Anglikan Kilisesi'nin ruhani lideri Başpiskoposu Williams'ın "Müslümanlar Şeriat uygularsa faydası olur" sözleri İngiltere'de büyük gürültü kopardı. Ancak ülkedeki Müslümanların sorunlarını İslami Şeriat Şurası adlı 'mahkeme'de çözdükleri ortaya çıktı.
İngiltere'de İslam hükümlerini uygulayan onlarca "mahkeme" bulunuyor. Bunların en önemlisiyse Londra'nın doğusundaki Leyton'da bulunan İslami Şeriat Şurası. Bu "mahkeme" 1982'deki kuruluşundan beri İslami hükümlerine uygun olarak 7 bin boşanma "davasına" bakmış durumda. Şuranın kurucu üyelerinden Müftü Berketullah, "dini mahkeme" olarak hareket ettiklerini, şeriata dayalı hüküm verdiklerini söyledi. Şuranın medeni mahkemelerin yerine geçmediğini söyleyen Berketullah, "Müslümanlar, ülkenin kanununa saygı duyuyor, ancak buna Tanrı'nın kanunu değil idari kanun olarak bakıyor" diye konuştu.
"Evlenme ve boşanma konuları devletin alanında değil, bunlar dini emirlerdir" diyen Berketullah, "İnananlara sadece medeni bir karar verilirse dini ödevlerinin ve Allah'la ilişkilerinin tamamlanmamış olduğunu düşünürler" dedi.
Leyton'daki bir küçük büronun ilk katında kendisi gibi Hint kökenli Mevlana Ebu Seyid ile Şuhaib Hasan ve Suudi Heysem El Haddad ile bir araya gelen Berketullah, Mayıs 2007'de medeni kanuna göre boşanan, akıl sağlığı bozuk kocası tarafından dövülen bir kadını boşadıklarını anlattı.
Berketullah, "Evliliğin yürümeyeceğinden emin olursak ayrılın diyoruz. Eğer evlilik kurtarılabilecek gibiyse kurtarıyoruz, değilse onlara kararsızlığın ayrılıktan daha fazla zarar verdiğini söylüyoruz" dedi.
Müftü, "Hükümet siyasi yolu seçmezse insanların seçim hakkı olacak. İngiliz mahkemeleri yerine bize daha fazla kişi başvurdukça onların taleplerini karşılayacağız. Olup biten, Başpiskopos'un dediği bu: Düzenlemeler gerek, bu kaçınılmaz" diye konuştu.
BAŞPİSKOPOS NE DEMİŞTİ?
Anglikan Kilisesi'nin ruhani lideri Canterbury Başpiskoposu Rowan Williams, İngiltere'de yaşayan Müslümanların kendi şeriat mahkemelerine sahip olmaları gerektiğini ve bunun sosyal uyuma katkısı olacağını savunmuştu.
Williams, Müslümanların evlilik ve mali konular gibi sorunlarda şeriat mahkemelerine başvurabilmesi gerektiğini ifade etmişti.
İngiltere'nin çok kültürlü bir toplum hale gelebilmesi için böyle bir değişim öneren Williams, ancak şeriat derken ağır ve kabul edilemez cezaları kastetmediğini belirtmişti.
Williams'ın bu önerileri ve "Şeriat kaçınılmazdır. Ilımlı uygulamaları örnek alalım" sözleri tepkilere neden olmuştu.
Şubat 2006'da yapılan bir kamuoyu yoklaması, 1,6 milyon Müslüman İngiliz'in yüzde 40'ının Müslümanların yoğun olduğu bölgelere şeriatın girmesinden yana olabileceğini göstermişti.
Kaynak: NTV