Iraklılar Irak'ı terk ediyor
2. Dünya Savaş'ından daha uzun süren işgal Iraklıları göçe zorluyor. Her ay yaklaşık 50 bin Iraklı şiddet sebebiyle evini terk ediyor...

Irak'ta Amerikan işgaliyle başlayan şiddet dalgası, son zamanların en büyük göçüne sebep oldu. Birleşmiş Milletler'in hazırladığı rapora göre, her 8 Iraklıdan biri evini terketti, 2 milyon Iraklı ülkeden kaçtı. Yaklaşık iki milyon Iraklı da kendi ülkesinde mülteci.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin son raporu, Irak'ta iç ve dış göçün ulaştığı boyutları gözler önüne seriyor.Rapora göre her ay yaklaşık 50 bin Iraklı şiddet sebebiyle, evini terketmek zorunda kalıyor.
Şu ana kadar iki milyon kişi Irak dışına kaçtı. Irak'taki göç, 1948'deki Filistin göçünden bu yana görülenlerin en büyüğü.
1.7 milyon kişi ise kendi ülkelerinde "mülteci" durumunda. Sadece 2006 yılında mülteci konumuna düşenlerin sayısı 500 binden fazla. Yani toplamda her sekiz Iraklıdan biri evini terk etmek zorunda kaldı. Rapora göre, bu yıl sonuna kadar evlerini terkedenlerin sayısı 2 milyon yedi yüzbini bulabilir.
Bu nüfus hareketi Ortadoğu'da, 1948'de İsrail'in kuruluşuyla Filistinlilerin topraklarını terkine yol açan göç dalgasından bu yana yaşananların en büyüğü. Birleşmiş Milletlere göre 1948 yılında 711 bin Filistinli göç etmek zorunda kalmıştı.
Ülkelerini terkeden Iraklılar en çok Suriye'yi tercih ediyor.Halihazırda, bir milyon Iraklı Suriye'de yaşıyor. Ürdün'de 700 bin, Mısır ve
Lübnan'da 140 bin Iraklı var.
Göç de çözüm değil
Yurtdışında yaşayan Iraklıların içinde bulundukları koşullar da zorlu. Suriye'deki Iraklı göçmen çocukların üçte biri okula gitmiyor. Göç etmek zorunda kalanların çoğu çok yoksul ve açlık sınırında yaşıyor.
Birleşmiş Milletler raporunda, Iraklı kadınların fuhuşa sürüklendiği yolunda artan bulgular olduğu belirtiyor. BM çözüm için ilk aşamada 60 milyon dolarlık bir kaynağa ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.
BM: "Mültecileri geri göndermeyin"
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Iraklı sığınmacıların barındığı ülkelere, ülkelerindeki kan gölü ve şiddetin hedefi olabilecekleri gerekçesiyle sığınmacıları geri göndermemeleri çağrısında bulundu.
BMMYK'dan yayımlanan uyarıda, kuzeydeki Kerkük dahil tartışmalı yerlerin statüsüne ilişkin bu yıl yapılması planlanan oylama öncesinde şiddetin tırmanmasının beklendiği belirtildi.
Kuzeyde Kürtlerin denetimindeki 3 vilayetin en güvenli ve istikrarlı yerler olmasına rağmen geri dönecek Sünni Arap ya da Şiilerin güvenlik riski ya da eziyet tehdidiyle karşı karşıya kalacakları ifade edilen açıklamada, özellikle kuzeydeki 3 vilayete buralı olmayanların gönderilmesine karşı oldukları kaydedildi.
Geçen yıl yaklaşık 20 bin kişinin öldüğü tahmin edilen Irak, 2006 yılının ilk yarısında Avrupa'da sığınma için başvuranların geldiği 40 ülkelik listenin başında yer alıyor.
CNN