banner39

Iraklılar Saddam'ın cellatlığı için sırada

Devrik lider Saddam Hüseyin hakkında Duceyl davasında verilen idamın temyiz mahkemesinden geçmesinden sonra yüzlerce Iraklı, eski devlet başkanının celladı olmak için başvurdu.

Arşiv 06.07.2018, 09:30 06.07.2018, 09:31
Iraklılar Saddam'ın cellatlığı için sırada
Avrupa'da yeni bir doğal gaz krizinin işaretleri, İngiltere'de özgürlükçü bir yasa; ama uygulama nasıl?, Başkan Bush'a geri adım attıran kutup ayıları, ve Bağdat'ta yüzlerce cellat adayı...
 

Yeni bir doğal gaz krizi mi?

Avrupa'nın Rusya'dan gelen doğal gazı, Financial Times'a göre, bir kez daha tehdit altında.

Rusya'nın devlete bağlı dev şirketi Gazprom, bu sefer Belarus'la arasındaki fiyat anlaşmazlığı nedeniyle, Avrupa ülkelerinden Polonya, Almanya ve Litvanya'ya sevkettiği doğal gazın sekteye uğrayabileceğini söylüyor.

Yakın zaman önce Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan benzer anlaşmazlık, Avrupa'yı alarma geçirmişti. Zira Rusya'nın doğal gazı, Ukrayna ve Belarus'tan geçen boru hatlarıyla hem bu ülkelere, hem de Avrupa Birliği'ne dağıtılıyor.

Financial Times'a konuşan bir Belarus yetkilisi, ''Biz Ruslara muhtaçsak, onlar da bize muhtaç'' diyor: ''Şayet fiyatta anlaşmazsak, Ruslar da nakliyat anlaşmasını unutsun.''

Ancak gazeteye göre Rus şirketi Gazprom, ''Biz Noel Baba değiliz'' diyor, ''Taviz vermeyeceğiz.''

Financial Times, Belarus'un halihazırda doğal gazını Rus tüketicilerle aynı fiyata -Avrupa ülkelerinin ödediği fiyatın beşte birine- satın aldığını yazıyor.

Hangi bilgi özgürlüğü?

Independent'ın manşetinde, İngiltere'de iki yıldan beri yürürlükte olan Bilgiye Ulaşma Özgürlüğü adlı yasanın uygulamada ne kadar etkin olduğu sorgulanıyor.

''Hangi özgürlük'' diye soruyor Independent.

Gazeteye göre hükümet ve devlet kurumlarının elindeki bilgiyi öğrenmek için yapılan başvurulardan yüzde 40'ı geri çevriliyor. Örneğin hangi sorular mı?

''Veliaht Prens Charles ve eşi Camilla'yı korumak için kamunun kaynaklarından aktarılan para ne kadar?''

''Tony Blair'in Noel kartı gönderdiklerinin listesi nedir?''

''Irak savaşının yasal olup olmadığı konusundaki hükümet yazışmaları tümüyle nelerdir?''

Independent, ön sayfasına taşıdığı onlarca sorunun hiçbirinin yetkililerce yanıtlanmadığını yazıyor.

Başkan Bush'u geri adımı

Times'ın ön sayfasında ise dosdoğru kameraya bakan bir kutup ayısı var.

Başkan Bush'un kutup ayılarını korumak için attığı adım hemen hemen bütün gazetelerde yer alıyor. Çünkü anlam ve önemi sadece hayvan sevgisiyle sınırlı değil bu kararın.

Guardian, küresel ısınma konusunda Başkan Bush'un geri adım attığını ve ilk kez çevrecilere bu derece ciddi bir taviz verdiğini yazıyor.

Buzullardaki erime nedeniyle kutup ayıları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Ve Bush yönetimi, kutup ayılarının yaşam alanlarını tehdit eden -petrol ve doğal gaz arama dahil- her türlü faaliyetin engellenmesini öneriyor.

Guardian'a göre Amerikan hükümetinin uzun süredir ayak dirediği bir öneriydi bu, ve çevreci gruplar Bush'un iklim değişikliğinin etkilerini dolaylı olarak kabul etmiş olmasından memnuniyetlerini dile getiriyor.

Yüzlerce cellat adayı

Saddam Hüseyin'in temyiz mahkemesince de onaylanan idam cezasının yankıları Times'ın satırlarında.

Gazete, devrik liderin celladı olmak isteyen yüzlerce kişinin Irak hükümetiyle temasa geçtiğini bildiriyor.

Hatta Times'a göre başvuranlar arasında halihazırdaki hükümetin bazı yetkilileri de var.

Mahkeme kararı gereğince Saddam Hüseyin'in 30 gün içerisinde asılması bekleniyor, fakat kesin bir tarih açıklanmış değil.

Times'ın dış haber editörünün aynı sayfada idam kararını yorumlayan makalesinde, Irak'ın bütünlüğünü tehdit eden toplumsal bölünmenin idamdan sonra daha da derinleşeceği endişesi vurgulanıyor.

Gazetenin satırlarından aktaracak olursak, ''galip gelenin uyguladığı bu adalet, Irak'ı ileriye değil, geriye götüren büyük bir adım.''

Kaynak: BBC

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?