İran'ın bu kadar düşüncesiz olabileceğini beklemiyordum
El-Cezire televizyonunda yayınlanan El-İtticahul-Muakis (Zıt Yönler) programıyla tanınan Dr. Faysal El-Kasım, Katar Eş-Şark gazetesindeki bugünkü makalesine, İranın bu kadar düşüncesiz olacağını beklemiyordum başlığını koymuş.

14 Ocak 2007 Pazar
Dünya Bülteni Haber Merkezi
İranın bu kadar düşüncesiz olacağını beklemiyordum
El-Cezire televizyonunda yayınlanan El-İtticahul-Muakis (Zıt Yönler) programıyla tanınan Dr. Faysal El-Kasım, Katar Eş-Şark gazetesindeki bugünkü makalesine, İranın bu kadar düşüncesiz olacağını beklemiyordum başlığını koymuş.
Yazar, makalesinin ilk parağrafında Acem halısıyla meşhur İranlıların sabır ve hikmet sahibi insanlar olduklarını düşünmekle ne kadar yanıldığını, Saddam Hüseyinin Kurban Bayramında idamını onaylamakla İranlılar hakkındaki bu düşüncelerin buharlaştığını, oysa Humeyni öldüğünde Saddamın Irak gazetelerine Allah rahmet eylesin demelerini tavsiye ettiğini yazıyor.
İranlıların Saddam Hüseyinin idamını geciktirebilecekleri halde bunu yapmadıklarını yazan Faysal El-Kasım, yazısını şöyle sürdürüyor:
İranlılalrın yaptıklarına hayret! Bir yandan dünya Müslümanlarının %85inin duygularıyla barbarca alay ediyorlar, diğer yandan bazı İslam ülkelerini İrana karşı mezhep kışkırtıcılığı yapmakla suçluyorlar. İranlılar ve bölgedeki müttefikleri; Amerika, İsrail ve bazı Araplar tarafından Sünniler ve Şiiler arasında fitne çıkarma çabaları olduğundan şikayet ediyorlar. Bu tamamen doğru olabilir. Fakat İran gerçekten şiiler ve Sünniler arasındaki kini kışkırtmak istemiyorsa, iddia ettiği gibi İslam birliğini sağlamak ve İslam birliğinin Siyonistler ve Amerikalılar tarafından delinmesini engellemek için çalışıyorsa, niçin Iraktaki adamlarına ve milislerine Saddam Hüseyini Kurban bayramında asmaları için yeşil ışık yakıyor ve Müslümanları mezhep esasına göre bölmek isteyenlere altın tepside fırsatlar sunuyor? İranın hikayesi, Bana vurdu ve sonra ağladı, beni geçti ve sonra şikayet etti hikayesine benziyor. İranlılar mezhep kışkırtıcılığına kendileri başlamışken Sünnilerin mezhep kışkırtıcılığından şikayet etmeye hakkı var mı? İlk başlatan daha zalim değil mi?
İranlıların Saddam Hüseyini Arapların gözünde veliye dönüştürdüğünü ve intikam şehvetiyle Arap ülkelerindeki halk desteğini kaybettiklerini yazan Faysal El-Kasım, bir kaç ay önce İranın Arap hakları tarafından direniş ve cihadın simgesi olarak görüldüğünü, Saddamın idamı ve cesedin etrafında dans edilmesi nedeniyle bu düşüncenin tamamen buharlaştığını söylüyor. Yazar, daha önce İranı savunan bir çok kişinin bu tavrından vazgeçtiğini ve İranı Pis Farslı olarak tanımlamaya başladıklarını kaydediyor.
Faysal El-Kasım, yazısını şu cümlelerle bitiriyor:
Kinini Saddam Hüseyinin mübarek Kurban bayramının ilk günü asmakla dindirmek isteyenler, tehlikeli bir hastalığa yakalanacağını bilmeden ucuz şehvetini dindirmek isteyen şehvet azgını ahmak insana benzemektedir. Ne kazandılar?.
Uluslararası Kral Faysal Ödülü Tataristan Cumhurbaşkanına
Suudi Arabistan El-Vatan gazetesinin bugünkü sayısında yer alan bir haberde, Uluslararası Kral Faysal Ödülünün İslama ve Müslümanlara hizmetleri nedeniyle bu yıl Tataristan Cumhurbaşkanı Mintemir Şaymiyeve verildiği yazıyor.
Haberde, 1977 yılında kurulan Uluslararası Kral Faysal İslama Hizmet Ödülünün ilk kez 1979 yılında verildiği ve İslama ve Müslümanlara hizmette öne çıkanların ödüle layık görüldükleri bildiriliyor.
El-Vatanın haberinde Uluslararası Kral Faysal Ödülüne ilk hak kazananın Ebul-Alâ El-Mevdudi olduğu belirtilirken, bu yıl ödülün Tararistan Cumhurbaşkanına verilmesinin gerekçelerini de şu şekilde sıralıyor:
1. Ülkesinde İslam kültürünü diriltme ve halkına İslamı tanıtma yönündeki büyük çabaları
2. Ülkesindeki eski camileri onarması ve yeni camiler inşa etmesi. Müze niteliğindeki Kul Şerif Camiini onararak ibadete açması.
3. Kuran-ı Kerim ve İslami kitapların basımı için matbaalar kurması. Arapça, Rusça ve Tatarca eğitim yapan İslam Üniversitesini kurması.
4. Ülkesini sosyal barışın örneği haline getiren siyaseti.
El-Vatan gibi Suudi Arabistan El-Yevm gazetesinde de, bu yıl ödüle layık görülen Tataristan Cumhurbaşkanı Mintemir Şaymiyev hakkında kısa bir bilgi veriliyor.
Haberde, Mintemir Şaymiyevin ziraatle uğraşan bir ailenin çocuğu olarak 1937de dünyaya geldiği ve ziraat eğitimi alarak ziraat mühendisi olduğu, çeşitli görevlerde bulunduktan sonra 1991 yılında Tataristan Cumhurbaşkanı seçildiği bildiriliyor.
Malikinin yerine Allavi veya Abdulmehdi
Eş-Şarkul-Evsat gazetesinin bugünkü sayısında yer alan bir haberde, Bağdattaki güvenlik problemini çözememesi halinde Amerikanın Nuri El-Malikiden desteğini çekeceğini imâ etmesinin ardından çeşitli beklentilerin ortaya çıktığı belirtiliyor.
Irak hükümet kaynaklarına dayandırılan haberde, Nuri El-Malikinin yerine geçebilecek isimlerin gizli ve açık toplantılarda konuşulduğu kaydediliyor ve üç isimden bahsediliyor: Eski başbakanlardan Iyad Allavi, Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi liderlerinden Adil Abdülmehdi ve Ulusal Diyalog Bakanı Ekrem El-Hekim.
Eş-Şarkul-Evsatın haberinde belirtildiğine göre, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İranlıların tutuklandığı operasyonun bizzat Bushun emriyle gerçekleştiğini açıklamış.
Müslüman Kardeşler parti kuruyor
Kuveyt Er-Rey El-Aam gazetesinin bugünkü sayısındaki bir haberde, Mısır Müslüman Kardeşler Hareketinin siyasi parti kurma çalışmalarını hızlandırdığı ve yeni partinin önümüzdeki haftalarda ilan edileceği bildiriliyor.
Haberde, Müslüman Kardeşler liderlerinin yeni kurulacak partinin muhafazakar bir parti olacağını ve Müslüman Kardeşler Hareketi dışındaki İslami akımların üyelerine de açık olacağını söylediği yazıyor.
Mısır El-Ehram gazetesindeki bir haberde ise, Mısırlı bir yetkilinin gazeteye yaptığı açıklamada, Müslüman Kardeşlerin siyasi parti kurarak kanunları by-pass etmek ve güvenlik güçlerini zor durumda bırakmak istediğini öne sürdüğü yazıyor.
Haberde belirtildiğine göre, Mısırlı yetkili, Müslüman Kardeşlerin Mısırda yasak olduğunu ve siyasi parti kuramayacağını, parti kurma haberlerinin dikkatleri başka yöne çekmek için atılmış bir medya fişeği olduğunu da öne sürmüş.
Condi: Bekaretimin kararlarıma etkisi yok!
Birleşik Arap Emirliklerinde yayınlanan El-Beyan gazetesinin bugünkü sayısında yer alan bir haberde, dün İsrailde İsrailli meslektaşıyla görüşmesinin ardından ortak basın toplantısına katılan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Ricea, Amerikalı bir bayan gazetecinin bekarlığının kararlarını etkileyip etkilemediğini sorduğu yazıyor.
Haberde belirtildiğine göre Amerikalı gazeteci, Ricea daha önce Irak hakkındaki bazı sözlerini ve bekar olduğu ve çocuk sahibi olmadığı için Irak hakkında karar veremeyeceğini söylediğini hatırlatmış.
Haberde, Riceın bu soruya çocuklarının olmamasının kararlarını etkilemediğini söyleyerek cevap verdiği bildiriliyor.