İsrail Lübnan'dan çekilmeyi onayladı
İsrail, Lübnan sınırından çekilme ve Batı Şeria'daki saldırılara devam kararları aldı.

İsrail güvenlik kabinesi, savunma yetkililerinin İsrail ordu birliklerini İsrail-Lübnan sınırının tam üzerinde bulunan bölünmüş Ghajar köyünün Lübnan tarafından çekerek bölgenin sorumluluğunu Birleşmiş Milletler Barış Gücü'ne devretme önerisini onayladı.
Bölünmüş sınır köyünü boşaltmak, İsrail'in Ağustos ayında sona eren İkinci Lübnan Savaşı sırasında işgal edilmiş Lübnan topraklarından çekilişinin son halkasını tamamlıyor.
Kabine toplantısının ardından açıklama yapan Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, çekilme işleminin bir süredir tartışılmakta olduğunu ve Lübnan'daki hükümet krizi ya da hafta sonunda Başbakan Fuat Sinora'yı istifaya zorlamak için başlatılan büyük çaplı gösterilerle bir ilişkisi bulunmadığını söyledi. Kabine, köyün Lübnan tarafında yaşayıp İsrail kimlik kartı taşıyanların İsrail tarafına geçmelerine izin verilmesi yolundaki bir öneriyi de değerlendirdi.
Ghajar, 1967 yılına kadar Suriye-Lübnan sınırında bulunan bir Suriye köyü idi. İsrail, Altı Gün Savaşı sırasında Golan Tepeleri'ni alınca köy de İsrail tarafından ele geçirildi.
Köyün kuzey kesiminin o tarihte Lübnan toprakları içinde bulunuyor olmasına karşın, Birleşmiş Milletler İsrail ile Lübnan arasındaki sınırı, İsrail'in 2000 yılında Lübnan'dan çekilmesinin ardından resmileştirdi. Sonuçta, sınır olan "Mavi Hat", Ghajar'ı kuzey kesimi Lübnan'da, güneyi de İsrail'de kalacak biçimde tam ortasından ikiye bölmüş oldu.
Hizbullah, 2005 yılı Kasım ayında Ghajar'da üslenmiş İsrail birliklerini geri püskürtmek amacıyla Kuzey İsrail'e büyük ama başarısız bir operasyon düzenlemişti.
Batı Şeria'da operasyon devam edecek
Öte yandan, İsrail güvenlik kabinesinde konuşan Savunma Bakanı Amir Peretz, İsrail ordusunun ve İç güvenlik servisi Şin Bet'in, Batı Şeria'daki terör saldırılarını önlemek amacıyla yürüttükleri operasyonların süreceğini ifade etti. Hamas ve İslami Cihad örgütleri, İsrail'in ateşkes ihlallerinin sürmesi halinde, saldırılarını yeniden başlatmakla tehdit ettiler. Her iki grubun tehditleri, İsrail Savunma Bakanı Peretz'in, Batı Şeria'da operasyonların süreceği yolundaki açıklamalarının ardından geldi.
İslami Cihad'ın Silahlı kanadı Kudüs Tugayları adına Gazze'de açıklama yapan Ebu Ahmed, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde, Filistinlilere karşı devam eden Siyonist saldırı ve ihlaller nedeniyle, huzurun "çökmenin eşiğine" geldiğini belirtti ve ihlallere önümüzdeki saatlerde verilecek tepkiler için kimsenin İslami Cihad'ı suçlamayamayacağını belirtti. Ebu Ahmed, İsrail'in geçen hafta ateşkesi 70 kez ihlal ettiğini de öne sürdü.
Hamas ise Filistinli grupların bugün İsrail ile ateşkesin Batı Şeria'da da yaygınlaştırılmasını görüştükleri toplantıya, İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyine top ateşini gerekçe göstererek katılmadı.
Hamas'tan yapılan açıklamada, Filistin ulusal birlik hükümetiyle ilgili görüşmelerin askıya alınmasına atıfta bulunularak, kapsamlı bir ateşkesin ayrıntılı bir ulusal plan çerçevesinde gerçekleştirilmesi gerekirken, halihazırda ateşkes görüşmelerinin Filistin'in iç sorunlarıyla ilgili görüşmelerin askıda kalması pahasına yapıldığı belirtildi.
İsrail ordusundan verilen bilgide ise, ateşkesin ilanından bugüne, İsrail tarafına 15 Kassam roketi atıldığı belirtildi. İsrail tarafına en son bu sabah Filistinli grupların bir Kassam saldırısı olmuştu.
İsrail, Lübnan'ı dikkatle takip ediyor
İsrail Bakanlar Kurulu da, haftalık olağan toplantısında Lübnan'daki gelişmeleri ele aldı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Eli Yişai, Lübnan'daki durumun giderek kötüye gittiğini ifade ederek, "Bu konuda rehavet içinde olmamalıyız. Gelişmelere karşı uyanık olmalıyız" dedi.
İmar ve İskan Bakanı Meir Şetrit de Lübnan'da Sinyora hükümetinin düşmesi halinde, bunun İran'ın bir kolunun Lübnan'da hükümeti ele alması anlamına geleceğini söyledi. Şetrit, Suriye'ye iadesinden söz edilen Şeba çiftlikleri konusunda ise "BM, kendi hayatını kolaylaştırmak istiyor. Herkes bilsin ki burası Suriye değil, Lübnan toprağıdır" diye konuştu.
Eğitim Bakanı Yula Tamir ise Lübnan'da ılımlıları desteklemek gerektiğini ifade ederken, Lübnan'daki iç gelişmelere karışmamak gerektiğinin de altını çizdi.
Emeklilerden sorumlu bakan Rafi Eitan, İran yanlılarının Lübnan'da iş başına gelmeleri halinde bunun İsrail için yeni ve tehlikeli bir durum yaratacağını belirtirken, Sinyora'nın kuvvetlendirilmesinin Amerika'nın üzerine düşen bir iş olduğunu ve İsrail'in bu konuda yapacağı bir şey bulunmadığını dile getirdi.