banner39

İsrail 'ölüm'ü yeniden tanımladı

Ölüm konusunda yeni bir adım atan İsrail, kalp yerine beyin ölümünü gerçek ölüm olarak tanımladı.

Arşiv 26.03.2008, 14:19 26.03.2008, 14:19
İsrail 'ölüm'ü yeniden tanımladı


İsrail, organ bağışı ve kaçakçılığı sorununu çözmek için yasal yönde bir adım attı. İsrail parlamentosu, ölümün kalp durduğunda değil, beyin ölümü kesinleştiğinde gerçekleştiğini kabul eden yeni bir yasayı onayladı.

Ölümü yeniden tanımlayan bu yeni düzenlemeyle İsrail, organ bağışını kolaylaştırmayı ve organ kaçakçılığının önüne geçmeyi umuyor.

İsrail parlamentosu Knesset'in onayladığı yeni yasaya göre artık ölümün hukuki tanımı şöyle: "Hasta kalbi durduğunda değil, beyin ölümü gerçekleştiğinde ölmüş sayılır."

Düzenleme "ölüm" kararı için hastanın beyin ölümünün gerçekleşmiş olmasını yeterli görüyor. İsrail'deki dini inanışa göre ise, kişi aslında kalbi durduğunda ölmüş sayılıyor.

Ülkede özellikle din adamlarının bu konudaki çekinceleri yüzünden organ bağışı konusunda sıkıntı yaşanıyor. Bu nedenle yeni yasa, aslında, ülkedeki tıp derneği ve din adamlarının ölümün tanımı üzerine vardığı bir uzlaşının sonucu.

"ÖLÜM"E KİM KARAR VERECEK?

Yeni yasaya göre, hastanın beyin ölümünün gerçekleştiğine iki uzman doktor karar verecek. Bu iki doktorun, üç doktor ve üç din adamından oluşan bakanlığın atadığı özel komitenin onayından geçmiş olması gerekiyor.

Özel komiteyi oluşturan din adamları da özenle seçilecek. Üyelerden en az birinin tıp eğitimi almış olması, birinin de Yahudilik dışında bir dine mensup olması, etik ve hukuk alanlarında uzman kişiler olmaları şartları aranıyor.

Doktorlar ölüm kararı verirken hastanın kendi başına soluk alıp almadığı, kan basıncı ve bu gibi yaşamsal fonksiyonları göz önünde bulunduracak.

AİLE ONAY VERMEZSE...

Hastanın beyin ölümünün gerçekleştiği kararı verilirken, hastanın ailesinin görüşü de alınacak. Aile fertleri onaylamazsa, kalbi durana kadar hasta solunum cihazından ayrılmayacak.

İsrailli yetkililere göre, yeni yasa tıp etiğinin gerekleri ve Yahudiliğin gerekleri arasında denge kuruyor.

İsrail bu yasayla organ bağışını kolaylaştırmayı umuyor. Çünkü yeni düzenlemeyle, kalp durduğunda nakil için kullanılması olanaksız hale gelen akciğer, kalp, karaciğer ve böbrek gibi organların bağışlanması ve nakledilmesi mümkün olacak.

İsrail'in bir başka amacı da bu şekilde organ kaçakçılığının önüne geçmek. Zira İsrail, son dönemde yurtdışında organ kaçakçılığı vakalarında aracı konumda olanların önemli bölümünün İsrailli olmasından endişeli.

Kaynak: Cnn Türk

 

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?