banner39

İsrail ve İran'a nükleeri bırakın çağrısı

Muhammed El Beradey, nükleer silaha sahip İsrail ile İran'ı nükleer güçten arındırılmış bir Ortadoğu'ya katılmaya çağırdı.

Arşiv 16.04.2007, 12:05 16.04.2007, 12:05
İsrail ve İran'a nükleeri bırakın çağrısı

Birleşmiş Milletler Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed El Beradey, nükleer silaha sahip siyonist rejim ile çalışmaları tamamen ajansın kontrolünde olan İran'ı nükleer güçten arındırılmış bir Ortadoğu'ya katılmaya çağırdı.

Ürdün Kralı Abdullah ile Amman'da bir araya gelen Beradey, "Birgün Ortadoğu, kitle imha silahlarının olmadığı bir yer haline gelmeli ve İsrail ile İran, bu bölgenin bir üyesi olmalı" dedi.

Beradey, bunun "Ortadoğu'da nükleer silahlara sahip olmaya değil işbirliğine ve güvene dayalı bir güvenliği sağlamak için son şans olduğunu" ifade etti.

Muhammed El Beradey, İsrail ve Arap ülkeleri arasında varılacak muhtemel bir barış anlaşmasının da "bölgenin kitle imha silahlarından temizlenmesine dayalı bir güvenlik anlaşmasına paralel olarak" sağlanması gerektiğini belirtti.

Her ne kadar ilan etmese de İsrail, bölgenin nükleer silaha sahip tek ülkesi olarak biliniyor ve ülkede 200 kadar nükleer başlık bulunduğu tahmin ediliyor. Nükleer faaliyetlerini sürdüren İran ise çalışmalarının barışçıl amaçlı olduğunu ve sivil enerji üretmeyi hedeflediğini savunuyor.

İran'ın nükleer çalışmalarının ardından Ortadoğu'daki bazı Arap ülkeleri de nükleer program peşinde olduklarını açıklamışlardı.

İsrail ve Araplar arasında nükleer konuda bir dengesizlik olduğuna dikkat çeken Beradey ise görüşmeden sonra yaptığı açıklama "İsrail Nükleer Silahsızlanma Anlaşması'na taraf değilken, Arapların bu anlaşmayı imzaladığını" dile getirdi.

Araplar ve İsrail arasında bu konuda bir dengesizlik olduğunu kabul eden Beradey, "Arap ülkeleri barışçıl amaçlarla nükleer enerji istediklerini bildirirken, İsrail'in nükleer bir caydırıcı gücü var" dedi.

Baradey, İran'ı da nükleer çalışmasının barışçıl olduğu kesinleşene kadar uluslararası kurumlarla işbirliği yapmaya çağırdı. Beradey, İran hakkında "Programlarının askerî amaçlar için olduğunu görmedik" dedi.

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?