banner39

İtalyan askerler uranyum mağduru

Bosna ve Kosova'da barış gücü kapsamında görev yapmış olan bazı İtalyan askerleri, yaşadıkları sağlık sorunlarını ve kansere yakalanmalarını, indirgenmiş uranyuma maruz kalmalarına bağlıyor.

Arşiv 06.07.2018, 09:30 06.07.2018, 09:31
İtalyan askerler uranyum mağduru

Bosna ve Kosova’da barış gücü kapsamında görev yapmış olan bazı İtalyan askerleri, yaşadıkları sağlık sorunlarını ve kansere yakalanmalarını, indirgenmiş uranyuma maruz kalmalarına bağlıyor.
İtalyan hükümetince beş yıl önce hazırlanan bir raporda, böyle bir bağlantı olmadığı hükmüne varılmıştı. Fakat askerlerden benzer şikayetler gelmeye devam ediyor.

Çok güçlü bir madde olan indirgenmiş uranyum, zırhları delebilmesi için mermi uçlarında kaplama olarak kullanılıyor. Patladığında, geriye zehirli kimyasal maddelerle radyoaktif bir toz bırakıyor. Bosna ve Kosova’da görev yapmış olan İtalyan barış gücü askerleri, bu türmühimmatla sıkça karşı karşıya kaldıklarını söylüyorlar.

Askerleri temsil eden Anavafaf adlı vakıf, son yıllarda buralarda görev yapan askerlerden 50’sinin öldüğünü, 200’ünün de başta kanser olmak üzere ciddi hastalıklara yakalandığını belirtiyor.
Son olarak adı hukuki nedenlerle açıklanmayan, Patensa’dan 32 yaşında bir asker, sinir sisteminde bozukluklara yol açan bir hastalığa Bosna’da yakalandığını öne sürdü.

Bebekler özlü doğuyor

Askerlerin sonradan doğan çocuklarında da özürler ortaya çıktığı belirtiliyor. Belçika, İspanya, Portekiz ve Hollanda’dan asker dernekleri de benzer iddiaları dile getiriyor. İtalyan hükümeti, 2001’de mühimmatla hastalıklar arasında doğrudan bağ bulunmadığı hükmüne varmıştı.

Ancak bir yıl sonra, İtalyan Savunma Bakanlığı için bağımsız bilim insanlarınca hazırlanan bir raporda, kansere yakalanan asker sayısının ortalamaların üzerinde olduğu görüldü. Bu silahları kullanan Amerika ve İngiltere, mermilerden yayılan tozun, ciğerlere çekilmesi halinde tehlikeli olabileceğini kabul ediyor, ancak riskin kısa vadeli ve dar çaplı olduğunu savunuyorlar.

 

Kaynak: Evrensel

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?