banner39

Kapalı petrol kuyuları yeniden açılıyor

Türkiye'deki 'yabancılar kapattı' denilen üstleri betonla kapatılmış eski kuyuların hepsi yeniden açılıyor.

Arşiv 11.02.2008, 08:41 12.02.2008, 12:11
Kapalı petrol kuyuları yeniden açılıyor

Daha önce ekonomik olmadığı gerekçesiyle kapatılan kuyular, petrolün varil fiyatı 100 doları bulunca kıymete bindi. Yılda 40 milyar dolarlık petrol ve doğalgaz faturası ödeyen Türkiye, ihtiyacının ancak yüzde 10'unu yerli üretimle karşılayabiliyor.

'Petrol kuyuları betonla kapatıldı' iddiası, yıllardır dilden dile dolaşıyor. Spekülasyonların temelinde, 'Türkiye'nin güçlenmesini istemeyen yabancı şirketlerin kuyuları kasıtlı olarak kapattığı' söylentisi var.

Resmî makamlar ise 'kuyuların ekonomik açıdan verimli olmamasını' kapatmaya gerekçe gösteriyor. Ancak son dönemde artan petrol fiyatları, verimsiz küçük kuyuları bile cazip hale getirdi. Geçmişte yatırıma değer bulunmayan bölgeler, petrol 100 dolara dayanınca kıymete bindi. Yabancı şirketler, kapatılan kuyuları yeniden açmak için Türk Petrol Kanunu'nun çıkmasını bekliyor. Bir İngiliz firması, Batman'ın Batı Raman bölgesindeki 1,1 milyar varillik ağır petrol (işlenmesi zor) rezervine şimdiden talip. Shell'den Petrol Ofisi'ne kadar 28 büyük markanın üye olduğu Petrol Platformu Derneği, Türkiye'deki denizlerin yüzde 99'unda, toprakların yüzde 80'inde bugüne kadar arama yapılmadığına dikkat çekiyor. Genel Sekreter Murat Yazıcı, hem eski kuyuları açmak hem de yeni arama için birçok firmanın sırada beklediğini kaydediyor.

Shell, BP, Petrol Ofisi, Eni, Çalık, Turcas, Tekfen, StatoilHydro, Total gibi yerli-yabancı önde gelen 28 petrol şirketinin üye olduğu Petform, 8 yıl önce kuruldu. Petform'a göre 'Türkiye'de petrol yok' demek doğru değil. Genel Sekreter Yazıcı, konuya açıklık getiriyor: "Petrol var veya yok demek için, bu alanların büyük bölümünün aranmış olması gerekiyor. Dünyada her yıl 20 bin kuyu açılırken Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca açılan kuyu sayısı 3 bin 326. Petrol var mı yok mu bilgi sahibi değiliz." Yazıcı, Ocak 2007'de kabul edilen 5574 sayılı Türk Petrol Kanunu'nun önemine değiniyor. TBMM'ye geri gönderilen kanunun acilen gündeme alınarak yasalaşması gerektiğini ifade eden Genel Sekreter, "Yasal altyapı oluşursa, teşviklerle arama ve üretim yatırımları büyük ivme kazanır. İsmini vermemiz doğru olmaz; ama bir İngiliz şirketi, Batı Raman'daki 1,1 milyarlık ağır petrole talip." açıklamasını yapıyor.

Yeraltındaki petrolün üretimi yasal altyapıya bağlı. Bu sağlanırsa, bakir alanlarda petrol arama ve üretimi artacak. En önemlisi de üretimi azalan sahalarda gaz, buhar enjeksiyonu gibi yöntemlerle ikincil üretime geçilecek. Ayrıca, yerli yabancı ortaklıklar kurulacak, istihdam artacak ve bunun yanında petrol endüstrisi gelişecek. Yeni kanunla birlikte büyük şirketlerin yanı sıra küçük şirketler de arama-üretim faaliyetlerine ilgi gösterecek. Böylece küçük kuyular da üretime kazandırılacak. Eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bazı maddeleri yeniden görüşülmek üzere Meclis'e geri gönderilen Türk Petrol Kanunu'yla ilgili petrolcüler Enerji Bakanlığı'na görüşlerini iletti. Enerji Bakanı Hilmi Güler de son açıklamasında Petrol Kanunu'yla ilgili çalışmaların devam ettiğini ve kanunun yakın bir zamanda Meclis gündemine geleceğini açıklamıştı. Petrol kuyularındaki üretim, ekonomik olmasına bağlı. Petform Genel Sekreteri Murat Yazıcı, "Türkiye'de petrol vardı da, kuyuların üzeri kapatıldı." gibi iddialara şöyle açıklık getiriyor: "Bir kuyunun kapatılması ekonomik olup olmamasına bağlı. Yoksa herhangi bir petrol şirketinin bulduğu petrolü çıkarmaması mümkün değil. Böyle bir durumda Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'ne lisansını geri vermesi gerekiyor. Kanun bunu emrediyor. Çünkü bir şirket için ekonomik olmayan bir kuyu diğer şirket için ekonomik olabilir. Betonla kapatma hikâyesi ise şöyle: Herhangi bir sızma, patlama veya başka bir olumsuz duruma mahal vermemek için boş kuyular terk edileceği zaman betonla kapatılır. Ama aynı kuyuda daha derine inmek isteyen başka bir şirket, bu betonu delip petrol arayabilir. Yeni teknolojiler daha zor ve derinlere sondaja imkân veriyor."

Halen Türkiye petrol ve doğalgaz ihtiyacının ancak yüzde 10'unu yerli üretimle karşılıyor. Petrol ve gazda dışa ödenen döviz miktarı 40 milyar doları buluyor.

AMERİKA DA ESKİ KUYULARINI AÇIYOR

Uluslararası petrol piyasaları uzmanı Dr. Sohbet Karbuz, son dönemde artan petrol fiyatlarının küçük üretimleri de cazip hale getirdiğini söyledi. Geçmişte petrol fiyatlarının düşük olduğu dönemlerde Türkiye'de petrol bulunmasına rağmen üretimin az olması nedeniyle göz ardı edilmiş veya kapatılmış birçok kuyunun varlığına dikkat çeken Karbuz, "Bir petrol kuyusu açıldığında bulunan petrolün miktarı eğer o günün piyasa şartlarında ekonomik değilse kapatılır. Amerika'da son birkaç yıldır eski kuyulara geri dönüş başladı. Fiyat 10 dolar iken üretim yapmaya değmeyen kuyularda petrol fiyatları 100 dolar olduğunda az miktarda dahi olsa üretim yapmak kârlı hale geldi. Türkiye'de de bu anlamda eski kuyular yeniden açılmalı." Karbuz'un verdiği bilgiye göre ABD'de üretim yapılan 500 bin petrol kuyusundan yüzde 85'inde üretim günde 10 varili geçmiyor. Bu tip kuyulara marjinal kuyu deniyor. Marjinal kuyulardaki üretimin ABD toplam petrol üretimindeki payı yüzde 15'ten fazla. Ayrıca yine Amerika'da 300 bin kadar marjinal gaz kuyusu var. Bunların üretimi de toplam ABD gaz üretiminin yüzde 9'una denk geliyor.

Kaynak: Zaman

 

Yorumlar (3)
nedim kurt 15 yıl önce
bir metre yanımızda petrol var ama bizde yok bu nasıl olur.ırak iran suriye hemen hemen bütün komşularımısda var.gene diyorum bizde neden yok kısacası bu işte bii iş var bi fitne var
Yuksel 15 yıl önce
Turkiye Petrol sahasinda soz sahibi olabilecek bir ulke iken politik cikarlar neticesinde ve gudulen enerji daha dogrusu ulke siaysetsizliginden bu konuya gerekli onlemler verilmemistir. Kibris elden gitmeden su akdenizdeki petroller arastirilsin. Bir sirket bir baska ulkede cikardigi petrolden yuzde aliyor. neden Turk firmalari diger ulkelerde bu tur ihalelere girmek icin elleri zayif kalmakta. Komusu ulkelerdeki petrolleri dahi yabanci amerikan, ingiliz ve diger batili firmalar gelip cikarip kendi ulkelerine kar sagliyorlar. Afganistan'in isgali gunumuzde Irak'ta dokulen kanlarin hepsinin ekonomik sebebi petrol degil mi? 2 sebebi ise israil icin oldugu asikar. Afrikada bile bugunlerde meydana gelen savaslarin cogunun sebebi Afrikada ki petrol yataklarinin kesfi ve islenebilirlikleri. Kan emici emperyalistler icin yeni bir pasta. Onumuzdeki enerji probleminide Bor madeni ile cozmeye hazirlaniyorlar onlarda Turkiye'de mevcurdunya rezervinin en az %80 i. Neden bu kadar yeralti zenginligimiz varken Turkiye'ye nukleer santral kurma calismalari bu kadar yavas aliniyor? Bunlar hep sorulmasi ve sorgulannmasi gereken politikalar.
Yuksel 15 yıl önce
Jeolojik olarak arap kitasi ile anadolu kitasi yillar once ayri idiler.Bu iki kita arasinda sig deniz ortaminda cokelen organizmalar daha sonra lari bu iki kitanin kapnmasi ve o denizlerin yok olmasi ve zaman icin de petrol olusurken arap yarim adasinin anadolu kitasinin altina dalmasi basladi. Bu dalsitan oturu Turkiyenin G.D anadolu bolgesi yukseldi. bu yuzden arap kitasinda 800-2000 m arasinda petrol cikarken bizde 2000m.-ve ustunde petrol bulunmakta. petrol sondajlari yaparken yeraltindaki bazi diger degerli maden yataklarini da kesfetmek mumkun. O yuzden bu tur arama lisanslari dagitilirken devlet kontrolu sart. tabii iyi bir yuzdesi devlete kalmasi sarti ile.
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?