Kerkük 2007 paneli başladı

Global Strateji Enstitüsü'nün, Irak'taki grupların temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirdiği 'Kerkük 2007' paneline Kürt temsilcilerin katılmadığı bildirildi.

Arşiv 06.07.2018, 09:30 06.07.2018, 09:31
Kerkük 2007 paneli başladı

Panelin oturum başkanlığını yapan CHP İstanbul Milletvekili Onur Öymen ise partisinin bugün Kuzey Irak ve Kerkük konusunda Meclis'te genel görüşme yapılması için önerge vereceğini söyledi.

Irak'taki belli güç ve grupların Kerkük'ün Statüsü ile ilgili düşüncelerini Türk ve dünya kamuoyu ile paylaşmalarını sağlamak amacıyla Global Strateji Enstitüsü tarafından Hilton Otel'de "Kerkük:2007" konulu bir panel düzenlendi.

Irak'taki siyasi grup temsilcilerinin görüşlerini ortaya koyacağı panele, Şii Arap, Şii Sünni ve Türkmen gruplarının temsilcileri katıldı. Irak'taki Kürt partileri KDP ve KYB'e panele yazılı görüşlerini ileterek katılmayacaklarını bildirdi.

Panelin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Aykut Toros, Irak'ta güvenliğin sağlanmasının tek şartının silahsızlandırma olduğunu söyledi.

Iak'ta yapılan seçimlerin işgal altında yapıldığı için meşruiyet sorunu olduğunu dile getiren Toros, Irak'ta istikrar için "adalet mülkün temelidir" anlayışının sağlanması gerektiğini kaydetti.

Toros, Irak'ta mezhep ve etnik çatışmaların Iraklılara değil Irak'tan çıkarı olan grupların işine yarayacağını belirterek konuşmasını şöyle bitirdi:

"Bilmek önemlidir. Yüzmeyi bilmeyen bir insanın çabaları sonunda bir çırpınışa dönecek ve su derin olmasa bile boğulacaktır. Yüzmeyi bilen kişi ise hiçbirşey yapmadan suyun üstünde durmayı becerecektir. Kerkük ve Irak konusuna bilgi, bilim ve erdem ile yaklaşılabilir".

Kerkük'ün stratejik önemi hakkında bir konuşma yapan Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen ise dünya enerji kaynaklarının yüzde 75'inin Ortadoğu bölgesinde olduğunu hatırlattı.

Bu bölgeye hakim olan gücün tüm dünyaya da hakim olabileceğini belirten Eslen, Kuzey Irak'ın ise tek başına Ortadoğu'nun bütününü birleştiren bir bölge olduğunu ifade etti.

Kerkük'ün petrol kaynaklarının dünyanın petrol ihtiyacının yüzde 4'ünü karşılamaya yettiğini anlatan Eslen, Kuzey Irak'taki Petrol kaynakları ile Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu bölgesindeki su kaynaklarının buluşturan bu bölgenin gelecekte dünyanın geleceğini de belirleyeceğini söyledi.

"Devletleri petrol, halkları ise su ile kontrol edebilirsiniz" diyen Eslen, Irak'ın kuzeyinde bir Kürt devleti kurulursa Ortadoğu'daki tüm dengelerin etkileneceğini kaydetti. Bu durumdan Türkiye'nin güvenliğinin olumsuz şekilde etkileneceğini anlatan Eslen, ABD ve İsrail'in Kuzey Irak'ta bir Kürt devletinin kurulmasının çıkarlarına olduğunu ifade etti.

Ancak bölgede kurulacak bir Kürt devletinin, Türkiye, Suriye ve İran'ın toprak bütünlüğünü zora sokacağını dile getiren Eslen, bu oluşumun sağlanmaması için Türkiye'nin aktif politika yürütmesi gerektiğini dile getirdi. Kerkük'ün Irak'ın etnik yapısını gösteren küçük bir model olduğunu belirten Eslen, Kerkük'ün Türkiye'nin politikalarının ve direncinin kırılma noktası olduğunu söyledi.

"Türkiye'nin Kerkük'teki gelişmeleri kabullenme gibi bir şansı ya da buna tahammülü yoktur" diyen Eslen, ABD'nin de Irak politikası konusunda kafası karışık bir görüntüye sahip olduğunu söyledi. Eslen, ABD'nin Irak'ı bölüp bölmeyeceğine ya da bölünce nasıl ve kaça böleceğine ilişkin sorulara cevap veremediğini ifade etti.

Eslen, ABD'nin bölgede savaşmaya askeri olarak gücü yetmeyeceği için bundan sonra bölgede tarafları birbiriyle savaştırarak 'yapıcı istikrarsızlık' politikası yürüteceğini kaydetti.

Türkmen Cephesi Dış İlişkiler Sorumlusu Dr. Mustafa Ziya, Kerkük'ün bir Türkmen şehri iken 2003 yılı sonrası ABD'nin Kürtler lehine taraf tutması sonucu Kerkük'ün idaresinin Kürtlerin eline geçtiğini söyledi.

2003 yılına kadar nüfusu 860 bin olan Kerkük'ün 2005 yılında nüfusu 1 milyon 600 bine çıktığını belirten Ziya, Kerkük'te 20 bin peşmerge olduğunu ve sivil ve milislerdeki toplam silah sayısının 350 bini geçtiğini kaydetti.

"Kerkük'te asgari 10 milyon adet mermi var" diyen Ziya, "Bu şehir her dakika patlamaya hazır bir bomba gibi. 10 milyonlarca merminin olduğu bu şehirde alınacak herhangi bir yanlış karar patlamadan başka bir sonuç vermez" diye konuştu.

Panelin oturum başkanlığını yapan CHP İstanbul Milletvekili Onur Öymen, partisinin bugün Kuzey Irak ve Kerkük konularında Meclis'te genel görüşme yapılması için önerge vereceğini söyledi.

Irak'ta 'ulus devlet ve laiklik' ilkelerine dayanan bir yapı kurulmasını da istediklerini ifade eden Öymen, ayrıca mevcut koalisyon güçlerinin geri çekilerek, yerine Irak'ta hiçbir menfaati olmayan ülkelerin askerlerinden oluşacak bir BM gücünün yerleştirilmesini önerdi.

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?