Kurtuba'da ferdi namaz serbest
İspanyol Kilisesinden bir yetkili, Kurtuba Camiinde ferdi namazın bir sakıncasının olmadığını açıkladı.

Dünya Bülteni Haber Merkezi
Müslümanların İspanyadaki ünlü Kurtuba Camiinde namaz kılmalarına izin verilmesi yönünde küçük de olsa bir adım atıldı. İspanyol Kilisesinden bir yetkili, Kurtuba Camiinde ferdi namazın bir sakıncasının olmadığını açıkladı.
Kilise yetkilisinin bu açıklaması, Papa 16. Benediktin İstanbulda Sultan Ahmed Camiini ziyaretinden iki hafta sonra geldi.
İspanyadaki Rahipler Konseyi Başkanı, Müslümanların Kurtuba Camiinde tek tek namaz kılabileceklerini söyleyerek, Müslümanlar Kurtuba Camiine mihrabı görmek için girdiklerinde namaz vakti olursa ve namaz kılmak isterlerse bunda bir sakınca yok dedi.
İspanyol Kilisesi yetkilisi, Avrupa Haber Ajansının kendisiyle yaptığı söyleşide, Müslümanların Kurtuba Camiinde tek tek namaz kılmalarına neden izin verilmediğini bilmediğini, oysa bunun mümkün olduğunu belirtti.
Rahipler Konseyi Başkanı dini özgürlüklerin garanti altına alınmasını talep ederek, Müslümanlarla yaşanan gerginliğin geçmişte kaldığını söyledi ve Gelecekte Kurtuba Camiinde namaz kılınacak dedi.
Cami eksiği var
İspanyada yaşayan Müslümanlar Müslümanların sayısındaki artış ve cami eksikliği nedeniyle tarihi Kurtuba Camiinin bir bölümünün cami olarak düzenlenmesini istemişlerdi. Resmi rakamlara göre İspanyada yaşayan Müslüman sayısı 1 milyonu geçti.
İspanyol asıllı İspanya İslam Birliği Başkanı Abdüsselam Mansur, Rahipler Konseyi Başkanına, Papanın İstanbulda Sultan Ahmed Camiinde dua ettiği bir zamanda neden Müslümanların Kurtuba Camiinde namaz kılmalarına izin verilmediği sorusunu yöneltmişti.
İspanyadaki Müslüman dernekleri ve heyetleri, Kurtuba Camiinin tamamen ibadete açılmasını istiyorlar. Fakat Katolik Kilisesi bu isteğe karşı çıkıyor. Aşırı sağcı İspanyollar ise Kurtuba Camiinin Müslümanların ibadetine açılmasının Müslümanların İspanyaya hükmettiği sekiz yüzyılı hatırlatacağı gerekçesiyle bu düşüncenin bütünüyle unutulması gerektiğini söylüyorlar.
İspanyada yaşayan Müslümanlar daha önce bir kaç kez Kurtuba Camiinin mihrabının yakınında namaz kılma girişiminde bulundularsa da, bir bölümü katedrale dönüştürülen caminin bekçileri tarafından namaz kılaktan alıkonuldular.
Geçtiğimiz yıllarda Müslüman kadınların sorunlarını ele alan bir kofrerans için bir araya gelen bir grup Müslüman kadın, Kurtuba Camiinde namaz kılma istemiş fakat görevliler tarafından zor kullanılarak camiden çıkarılmış ve bu sırada kadınlar arasında yaralananlar olmuştu.
Müslümanlar da, Hristiyanlar da ibadet etsin
İspanyada yaşayan Müslümanlar Kurtuba Camiinin Endülüsten miras kalan bir camii olarak tümüyle ibade açılmasa da, en azından camide namaz kılmalarına izin verilmesini ve caminin katedrale dönüştürülen bölümünde de Hristiyanların ibadet etmesini istiyorlar.
Kurtuba Camiinin geniş olduğunu ve herkese yeteceğini söyleyen İspanya Müslümanları, caminin bir kısmının da Müslümanlara tahsis edilebileceğini ve böylece, medeniyetler arası gerilimin ve şiddetin arttığı bir dönemde çeşitli dinlerin ve kültürlerin bir arada yaşayabileceği yönünde güçlü bir mesaj verilmiş olunacağını ifade ediyorlar.
Kurtuba Camii, Hicri 92 yılında Kurtuba kenti Endülüs Emevi Devletinin başkenti olduğunda inşa edildi.
İspanyol tarihçilerden bazıları Kurtuba Camiinin başlangıçta küçük bir katedral olduğunu, Müslümanların katedrale bitişik camii inşa ettikleri ve zamanla İspanya halkı arasında İslamın yayılmasıyla katedralin doğal olarak caminin bir parçası halinde geldiğini söylüyorlar.
Bazı tarihçiler ise, Abdurrahman bin Muaviyenin, diğer kiliselerin onarımı karşılığı caminin kilise kısmını Hıristiyanlardan satın aldığını belirtiyorlar.
UNESCOnun insanlığın ortak mirası kabul ettiği Kurtuba Camiinin çeşitli yerlerinde kilise kalıntılarını arama amacıyla kazı çalışmaları yapılsa da bu çalışmaların caminin aslına zarar vermediği söyleniyor.
Her yıl ziyaretçilerle dolup taşan Kurtuba Camii, El-Hamra Sarayı gibi İspanyaya milyonlarca dolar kazandırmaya devam ediyor.