Lübnan'da eylemler birinci ayında
Beyrut'taki hükümet karşıtı eylemler, birinci ayına girerken, muhalifler eylemlerin dozunu artırma çağrısı yaptı.

Lübnanda ABD yanlısı Fuad Sinyora hükümetinin istifası ve ulusal bir hükümeti talepleriyle başlayan eylemler, birinci ayına girdi. Bir aydır eylemlerine devam eden Lübnanlılar, Sinyora makamını terk edinceye değin, sokaklardan inmeyecekleri açıklamasını yinelerken, Eylemler, daha da çeşitlenecek ve dozu iyiden iyiye artacak diye belirtti. Eylemleri örgütleyen Hizbullah ve müttefikleri, ABD yanlısı hükümete karşı sivil itaatsizlik çağrısı yaptılar.
Lübnanın başkenti Beyrutta tam bir ay önce kitlesel bir mitingle başlayan eylemler, Hizbullah ve müttefiklerinin başını çektiği muhaliflerin Başbakanlık Sarayı yakınlarına çadır kent kurması ile devam etmişti. Eylemlerin ikinci haftasında, milyonlarca kişinin katılımıyla Lübnan tarihinin en büyük eylemlerinden biri yapılmıştı.
Erken seçim baskısı
Lübnandaki siyasi krizin çözümü amacıyla Beyrutu ziyaret eden Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musanın girişimlerinin sonuç vermemesinin ardından, Hizbullah ve müttefiklerinden gelen açıklamalarda, eylemlerde artık strateji değişikliğine gidildiği ve sivil itaatsizliğin kaçınılmaz olduğu belirtildi.
Lübnanlı muhaliflerin açıklamasında ayrıca, Arap Birliğinin yeni yılda öngördüğü girişimlerin de başarısızlığa uğraması durumunda, ülkede erken seçime gidilmesi için baskının artırılacağı ifade edildi.
Lübnan muhalefetinin kilit isimlerinden Süleyman Francieh konuya ilişkin açıklamasında, erken seçim için eylemlerin dozunun yükseltileceğini ifade ederek, Başkentteki tüm yollar kapatılacak. Sivil itaatsizlik, havalimanı, ana yollar, limanlar da dahil olmak üzere her yanı saracak diye konuştu.
Öte yandan Arap Birliği Genel Sekreterinin Beyruttan ayrılmasının hemen ardından, Başbakanlık Sarayı yakınlarındaki çadır kentlerde bir aydır kalan Lübnanlılar, Sinyora istifa, Sonuna kadar buradayız sloganları attı. Amr Musanın görüşmelerinin, başarısızlığa uğramasından dolayı Sinyora hükümetini suçlayan muhalif milletvekili Hüseyin H. Hasan, Bana göre, Sinyora, Musanın arabuluculuğunu kabul etmeliydi. Çünkü, başka çıkış yolu kalmadı ifadelerini kullandı.
Ekonomik durgunluk
Diğer yandan Lübnanlı muhaliflerin bir aydır süren eylemlerinin, hükümeti ekonomik açıdan da zor durumda bıraktığı ifade edildi. The Financial Times gazetesine konuşan Lübnan Maliye Bakanı Cihad Azur, muhalefet eylemlerinin ülke ekonomisini hedef aldığını belirterek, bu durumun hükümeti daha da zayıflattığını ifade etti. İçişleri Bakanı Aznur ayrıca, Muhalefet, hükümet üzerindeki baskılarını artırmak için ekonomik silahı kullanıyor ifadelerini kullandı.
Aznurun bu suçlamalarını reddeden Lübnan muhalefeti ise, ekonomideki sorunun hükümet karşıtı eylemlerden değil, bizzat hükümetin kendisinden kaynaklandığını vurguladı. Muhalif Hıristiyan lider General Michel Aounun mali danışmanı Nicolas Sehnaoui, Hükümet, Batılı müttefiklerinin yardımlarını, muhalefete karşı kullanıyor. Buna göre, eğer eylemler devam ederse, İsrail saldırıları sırasında derin yaralar alan ekonomi tamamen çökecek, ama aksi durumda hükümet vaatlerini yerine getirebilecek. Bu, hükümetin, muhalifler üzerinde baskı oluşturmak için oynadığı bir oyun diye konuştu.
Kaynak: Evrensel