banner39

Merkel'in Türkiye hamleleri bitmiyor

Almanya’nın yılbaşından itibaren uygulayacağı strateji: Türk nakliyecilerin Almanya’ya ve Avrupa’ya ürün taşımalarına ’tarife dışı engel’ çıkaracak.

Arşiv 06.07.2018, 09:30 06.07.2018, 09:31
Merkel'in Türkiye hamleleri bitmiyor

TİM Başkanı Oğuz Satıcı, UND Başkanı Çetin Nuhoğlu ve Roder İkinci Başkanı Erol Soylu, bu kararla sedece nakliyecilere değil, Türkiye’nin ihracatına set çekildiğini söyledi.

DIŞ ticaretinin yarısından fazlasını Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle yapan Türkiye’nin önüne her gün yeni bir engel çıkarılıyor. Almanya’nın yılbaşından itibaren uygulamaya alacağı yeni ’shengen stratejisi’ ile Avrupa’da taşıma yapan Türk nakliye şirketlerinin şoförlerine büyük engel çıkacak. Türk TIR şoförlerinin vizelerinde zaman sınırını 45 güne indiren uygulama nedeniyle, nakliyecilerin maliyetleri yükselecek ve çoğu zaman taşımalar imkansız hale gelecek.

MERKEL SÖZÜNÜ TUTMADI: Türkiye ziyaretinde kendisine bu yeni uygulamanın nelere yol açabileceği ayrıntılı şekilde anlatılan Almanya Başbakanı Angela Merkel’in "Dinledim; kota, vize uzmanı oldum. Almanya’ya dönünce bu konuyu çözeceğim" diye söz verdiğini hatırlatan Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, "Ancak öyle anlaşılıyor ki Sayın Merkel bu uzmanlığını şimdi bizim aleyhimize kullanıyor. Bize ayda iki seferde 90 günlük vize yetmezken şimdi bu süreyi de 45 güne indiriyorlar. Bizimle rekabet edemeyen kendi nakliyecilerini korumak istiyorlar. Almanya ve AB ülkeleri, gelişmekte olan ülkelerden kendi ülkelerine malların serbest dolaşımının sağlanmasından rahatsızlar. Reel sektörün baskısıyla tarife dışı engeller çıkarıyorlar" dedi.

TAHAMMÜLÜMÜZ KALMADI: Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı da Türk nakliyecilerine çıkarılan engellerin sadece bu sektörü değil, Türkiye’nin ihracatını da çok derinden etkilediğini belirterek, "Umarız bu konuda hem hükümet hem de sivil toplum örgütlerimiz birlikte çalışarak olumlu adımlar atılmasını sağlarız. Biz artık ihracatın önüne yeni engeller çıkarılmasını istemiyoruz. Zaten son 4 yıldır düşük kur, yüksek maliyetler nedeniyle rekabette zorlanan ihracat sektörünün yeni engellere yeni maliyetlere tahammülü kalmadı" dedi. Satıcı bu sınırlama ile bir TIR için 4 şoför çalıştırmak gerekeceğini belirterek, "2007’ye bu sorunla başlamak istemiyoruz" diye konuştu.

40 YILIN EN BÜYÜK KRİZİ: Roder İkinci Başkanı Erol Soylu da Türk nakliye sektörünün 40 yıllık geçmişinde bu kadar büyük bir krizle karşılaşmadıklarını söyledi ve şöyle konuştu: "Almanya en büyük dışticaret partnerimiz. 14.4 milyar dolar ithalatımız, 9.3 milyar dolarlık ihracatımız var. Yani daha çok Almanya’nın ihracatına hizmet ediyoruz ve onlara rekabet gücü kazandırıyoruz. Almanya bize yılda 150 bin belge veriyor ve biz bunun 75 binini Almanya’ya, kalanını da Almanya’dan geçerek diğer Avrupa ülkelerine kullanıyoruz. Almanya’da yakın zamanda 790 nakliye şirketinin şoförsüzlükten kapandığını dikkate alırsak bu engelleme kararının hiçbir mantığı ve Almanya’ya da bir yararı yoktur."

Almanya’dan 550 milyon dolarlık çekiçi alıyoruz

RODER İkinci Başkanı Erol Soylu, Almanya’nın ’vize içinde vize koyarak’ engellemeye çalıştığı Türk nakliye sektörünün bu ülkeden 550 milyon dolarlık çekici ithal ettiğini belirterek, "Oysa bizim taşımalar nedeniyle Almanya’dan kazandığımız para yılda 500 bin euro bile değildir. Türk nakliye sektörü dünyanın en gelişmiş en dinamik sektörüdür ve bu bakımdan Alman sanayisinin en iyi müşterilerinden biridir. Eğer bu sektör bu engellerle zora girerse doğal olarak Almanya’dan bu kadar çekici alamayız" dedi. Soylu vize engelinin çözülmemesi halinde Türk nakliyecisinin ve ihracatçısının adeta Türkiye sınırları içine hapsedilmiş olacağını söyledi.

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?