banner39

Milletin 2 büyük düşmanı

15 ilde yapılan "Türk Halkının Dış Politikaya ve Dünya Ülkelerine Bakışı" başlıklı araştırma çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. İşte düşman dedikleri:

Arşiv 06.07.2018, 09:30 06.07.2018, 09:31
Milletin 2 büyük düşmanı

Başkent Araştırma Şirketi'nin yaptığı araştırmaya göre, Türk halkının yüzde 91.5'i İsrail'i düşman olarak görüyor. ABD'yi düşman olarak görenlerin oranı ise yüzde 77.1

Ankette, Türk halkının teröre en çok destek veren ülke olarak ABD’yi gördüğü, İsrail’in onu takip ettiği tesbit edildi. Ankette bazı dünya ülkeleri sıralanarak bu ülkeleri "dost" veya "düşman" olarak nitelendirmeleri istenildi. ABD’yi "düşman olarak görüyorum" diyenlerin oranı yüzde 77,1 oldu. İsrail’i düşman olarak görenlerin oranı ise yüzde 91,5 ile tavan yaptı. ABD Başkanı George Bush ve en önemli müttefiki İsrail’in savaşçıl ve saldırgan politikaları nedeniyle Türk halkının bu iki ülkeyi terörün kaynağı olarak tanımlamasına neden olduğu belirtiliyor. Düşman ülkeler arasında yüzde 88,7 ile Ermenistan, yüzde 85,2 ile Danimarka üst sıralarda yer aldı.

İSLÂM ÜLKELERİ DOST GÖRÜLÜYOR

Araştırmada dost ülkeler arasında başı çekenlerin İslâm ülkeleri olması dikkatlerden kaçmadı. Afganistan’ı "dost" olarak niteleyenlerin oranı yüzde 82,7, Filistin’i yüzde 92,7 Pakistan ise 90,5 çıktı. Endonezya yüzde 75,8, İran yüzde 70,2, Mısır ise yüzde 63,2 oranında "dost" olarak nitelendirilen ülkeler sıralamasında üst sıralarda yer aldı.

EN ÇOK BUSH VE OLMERT’TEN NEFRET EDİLİYOR

Araştırma çerçevesinde Türk halkının en beğenmediği dünya liderleri sıralamasında ABD Başkanı George Bush birinci, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ikinci geldi. "ABD’nin askeri operasyon düzenlediği ülkelere özgürlük ve demokrasi götürdüğüne inanıyor musunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 88,2’si "hayır" dedi. Irak’ın toprak bütünlüğüne inanıyor musunuz sorusuna yüzde 80,5 "hayır" cevabı çıktı.

Araştırma sonuçları başlangıçta çatışma ortamından çekinen Türk halkı, Lübnan’a asker gönderme kararına şiddetle karşı çıkarken, bugün Lübnan’ın nispeten güvenli topraklar olduğunu ve alınan kararın ülkemizin itibarını yükseltici etki yaptığını görmüş, alınan bu kararda tarihsel bağımızın bulunduğu mağdur Lübnan vatandaşlarına yardım etmenin amaçlandığına kanaat getirdikleri anlaşılıyor. Ankette bu bağlamda "TBMM’nin almış olduğu Lübnan’a asker gönderme kararını doğru buluyor musunuz? "sorusuna yüzde 51,4’lük çoğunluğun "evet" cevabı verdiği görülüyor. İsrail’in Lübnan’a yaptığı askeri müdahaleye ise Türk halkının yüzde 90,7’si karşı.

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?