Milyonlar kendi toprağında mülteci
Yapılan araştırmalar dünyada en fazla mültecinin Irak'ta kendi topraklarında yaşayanlar olduğunu ortaya koydu.

Bütün dünyada, kendi ülkeleri içinde yaşadıkları yerleri terketmek zorunda kalanlarla ilgili bir araştırma, Orta Doğu'nun, özellikle de Irak'ın, iç göç hareketlerinden en fazla etkilenen bölge olduğunu ortaya koyuyor.
Komşu ülkelere kaçamayan Iraklılar ülkelerinde mülteci durumunda
Bugün Cenevre'de, İç Göç Denetleme Merkezi tarafından açıklanan rapora göre, dünyada iç göç yaşayan ülkelerin başında Irak geliyor.
Yeni araştırma, Irak'ta son 12 ay içinde 700 bin kişinin yaşadığı yerleri terketmek zorunda kaldığına dikkat çekiyor ve bunun, dünyanın en ciddi göç krizlerinden biri olduğunu belirtiyor.
İç Göç Denetleme Merkezi'nin araştırmasına göre, Irak'taki şiddetten ve Lübnan ile İsrail arasındaki gerginlikten kaynaklanan göçler, geçtiğimiz yıl bütün dünyada meydana gelen yer değiştirme hareketlerinin yarısını oluşturuyor.
Fakat, geçtiğimiz yıl evlerini terkeden Lübnanlı ve İsraillilerin büyük bir çoğunluğu şimdi geri dönerken, Irak'taki kriz sürüyor ve her ay 50 bin Iraklı yaşadıkları yerleri terkediyor.
Bunların çoğu, giderek tırmanan mezhep çatışmaları nedeniyle evlerini terketmek zorunda kalıyor, fakat komşu ülkelere kaçamadıkları için, Irak içinde büyük bir yoksulluk içinde yaşayan mülteci durumuna düşüyor.
Araştırma, Irak'taki zorunlu göçün muazzam bir boyuta ulaşmasının, ülkedeki insani krizin giderek derinleşmesine ciddi katkıda bulunduğunu söylüyor.
İç Göç Denetleme Merkezi'nin araştırması, Uluslararası Af Örgütü'nün yeni bir raporuyla aynı zamana rastlıyor.
Af Örgütü, uluslararası topluluk Iraklı mültecilere yardım etmek için derhal harekete geçmediği takdirde, bütün Orta Doğu'nun yeni bir insanlık kriziyle karşı karşıya kalacağı uyarısında bulunuyor.
Salı günü de, Birleşmiş Milletler'in mülteciler örgütü, bölgedeki, muazzam bir sorun olarak nitelediği, mülteci krizini değerlendirmek amacıyla Cenevre'de uluslararası bir konferans düzenliyor.