MSN 'rahip' yazanları fişliyor mu?
Microsoft'un hiç bir uyarıda bulunmaksızın messengerde içinde 'rahip' geçen cümleleri, kullanıcıya hiç bir bilgi vermeden, karşı tarafa gönderilmiş gösterip gerçekte göndermemesi soru işaretlerini artırdı.

MSN "rahip" gibi bazı kelimelere yasak getirdi. Microsoft Türkiye'nin bu konuda yaptığı açıklamalar ise daha çok kafa karıştırdı.
MSN'de yapılan sansür, Microsoft'un açıklamasına rağmen kullanıcıları tedirgin etmeye devam ediyor. Güvenlik perdesi altında yapılan bu engellemenin ucu nerelere gidiyor?
Ülkemizdeki en popüler anında mesajlaşma yazılımı olan MSN Messenger'daki sansür haberleri Türkiye'deki okurlardan büyük ilgi gördü.
Microsoft Türkiye, bu duruma açıklık getirmek için bir duyuru yayınladı ve konu, şimdilik kapanmış gibi görünse de, duyuru biraz daha dikkatli gözlerle yeniden incelendiğinde, Microsoft Türkiye'nin konuyu geçiştirmeye çalıştığı izlenimi ediniliyor.
Halen cevap verilmesi gereken sorular var. Sadece Türkiye'de 16 milyondan fazla kullanıcısı olan bu yazılımda, böyle bir engellemenin olması bile başlı başına bir skandal.
NET BİR AÇIKLAMA YOK
Yasaklamaların neye göre seçildiği konusunda ise yetkili ağızdan net bir açıklama yok. Bu anahtar kelimelerin geçtiği yazışmaların, firmaya veya başka bir kuruma bildirilip bildirilmediği ise halen soru işareti.
Yapılan açıklamada; "Rahip" veya "summer2008" gibi yaygın bir şekilde kullanılan sözcükler güvenlik riski taşıdıkları zaman iletişimde güçlükler doğabilmektedir" deniliyor.
Açıklamada bulunan bir başka cümle ise daha da hayret verici: "Bununla birlikte, Windows Live Messenger kullanıcılarını korumanın en iyi yolunun bu sözcükleri engellemek olduğuna inanmaktayız." Bu mesajlaşma yazılımının çalıştığı işletim sistemi olan Windows da yine aynı firmaya; Microsoft'a ait.
Fakat güvenlik sorununu ortadan kaldırmak için seçilen yol; işletim sistemi veya mesajlaşma yazılımında yapısal olarak çözmek yerine kullanıcıların yaptığı sohbette kısıtlamaya gitmek.
MADEM TEDBİR VİRÜS'E KARŞI, KULLANICILAR NİYE UYARILMADI?
Bu arada, madem kullanıcılar "virüslere" karşı korunuyor ve güvenlik amacıyla içinde rahip geçen cümleler gönderen tarafından gönderilmiş gibi algılansa bile gerçekte karşıdaki alıcıya ulaşmıyor. O halde Microsoft, gönderen kullanıcıları "cümleniz virüs tehdidine karşı karşı tarafa ulaştırılamadı" şeklinde neden uyarmıyor?
Açıklamadaki son cümle; "Bu kapsamda, Türkiye'deki uygulamada bahsi geçen sözcükleri tekrar değerlendireceğiz ve kullanıcılarımızın güvenlikleri için uygun olduğuna karar verdiğimiz takdirde bunları yeniden Windows Live Messenger'da kullanılabilir hale getireceğiz" denilmiş. Yoğun bir faaliyetini görmesek de, "rahip" kelimesinin yasağını kaldırma yetkisine sahip olan Microsoft Türkiye ofisi, belki de "rahip" kelimesinin bir şekilde yasağa dâhil edilmesini sağlayan kurum olma otoritesini de açıklamasında açıkça belirtiyor.
Sonuç olarak; tesadüfen bulunan bu sansürün, internet gibi özgür bir ortamda, güvenlik perdesi altında icra edilmesi, kullanıcıları tedirgin ediyor.
Yasaklamaların ne boyutlarda olduğu, yasaklanan kelimeleri kullanan bilgisayar kullanıcılarının raporlanıp raporlanmadığı da açıklanmalı.
Kaynak: Kanal7