banner39

Museviler İsrail'e artık göç etmiyor

İstatistikler, İsrail’e göç edenlerin sayısının son 18 yılın en düşük seviyesine ulaştığını gösteriyor.

Arşiv 06.07.2018, 09:30 06.07.2018, 09:31
Museviler İsrail'e artık göç etmiyor

İsrail, meşruiyetini ve nüfusunu dünyanın her yerinden gelen Musevilere borçluydu. İsrail tarihi önce göçün, sonra yerleşimin, ardından da işgalin tarihi oldu. Ne var ki son yıllarda izlediği politika ve Ortadoğu’daki istikrarsızlık, İsrail’i Museviler içinde bir çekim merkezi olmaktan çıkardı. Son yıllarda İsrail’e göç eden Musevilerin sayısı azalmaya başladı.

İsrail devletinin meşruiyetinin ve varlığının devam etmesi için Musevi göçünün sürekliliği büyük önem taşıyor. Ancak istatistikler, İsrail’e göç edenlerin sayısının son 18 yılın en düşük seviyesine ulaştığını gösteriyor

Eski Sovyet cumhuriyetlerinden İsrail’e göç edenlerin sayısında radikal bir düşüş gözlemlenirken, Kuzey Amerika’dan göç edenlerin sayısının görece yüksek olduğu ifade ediliyor.

2006 yılında İsrail’e göç eden Musevilerin sayısı 21 binle sınırla kaldığı, bu rakamın son 18 yılın en düşük seviyesi olduğu ifade ediliyor. 2005 yılında 22 bin 657 kişi göç etmişti.

ESKİ SOVYET ÜLKELERİNDEN GELENLERİN SAYISI AZALDI

İsrailli yetkililer bu düşüşün büyük oranda eski Sovyet cumhuriyetlerinden göç eden Musevilerin sayılarının azalmasıyla ilgili olduğunu ifade ediyorlar. 1990’lardan bu yana eski Sovyet Cumhuriyetlerinden İsrail’e yaklaşık 1 milyon kişi göç etmişti. Aynı bölgeden 2006 yılında göç edenlerin sayısı ise yalnızca 7 bin 300 olarak belirlendi. Bu rakam, göç edenlerin sayısının 2005 yılına göre yüzde 23 oranında azaldığını gösteriyor.

Göç işlerine bakan Musevi Ajansı’ndan Michael Jankelowitz, İsrail’e göç etmeyi tercih etmeyenlerin, yaşadıkları bölgede mutlu olmalarından kaynaklanabileceğini ifade ederek, “O insanlar artık hiçbir şeyden kaçmıyorlar” diyor. Oysa 2000 yılında, Filistin’de İkinci İntifada’nın başlamasıyla birlikte göç oranlarında benzer keskin bir düşüş yaşanmıştı.

Musevi Ajansı, İsrail’le Hizbullah arasındaki savaşın ya da Filistin’le ilgili sorunların göç oranlarını etkilemiş olabileceği savını ise reddediyor. Ne var ki Ajansın önünde çok ciddi de bir sorun bulunuyor. Bu da İsrail vatandaşı olan, azınlık durumundaki Arapların nüfus artışının, yüksek doğum oranı nedeniyle İsrail’deki Musevilerden çok daha yüksek olması. Musevilerin İsrail nüfusuna oranı yüzde 76, Araplar ise nüfusun beşte birini oluşturuyor. İsrail’in toplam nüfusu ise 9 milyon civarında.

ETİYOPYA’DAN BEKLENİLEN GÖÇ GERÇELŞMEDİ

İsrail yönetimi bu yılın başında en az 24 bin kişinin ülkeye göç etmesini öngörüyordu. Ne var ki, özellikle Etiyopya’dan beklenilen göçün gerçekleşmemesi nedeniyle bu rakama ulaşılamadı. Bunun üzerine Musevi Ajansı, özellikle Avrupa ve Kuzey Amerika’dan göçmen almak istedi. Ancak buralardan da beklenilen rakama ulaşılamadı. 2006 yılında Kuzey Amerika’dan yalnızca 3 bin 2000 kişi geldi. İsrailli kaynaklar, insanların İsrail’e göç etmesini sağlamak için ideolojik nedenlerin artık yeterli olmadığını, pekçok Yahudi’nin herhangi bir ekonomik zorluk ya da siyasi baskıyla karşılaşmadıkça ülkelerinde kalmayı tercih ettiklerini ifade ediyorlar.

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?