MÜSİAD gurbetçileri Hollanda'da buluşturdu
MÜSİAD, dış tanıtım ve küresel piyasalara açılım çalışmalarını hızlandırarak 1 milyar dolarlık işbirliği hacminin oluşmasını hedefliyor.

Dünya Bülteni / Haber Merkezi
MÜSİAD'ın Avrupa açılımı Danimarka ve İngiltere'den sonra Hollanda'da devam ediyor. Rotterdam Ticaret Odası üyesi yabancı yatırımcılar ve Avrupa'daki Türk işadamlarıyla AGİT çerçevesinde ikili iş görüşmeleri yapıyor. 3 günlük programın bugünkü etabında Avrupa'daki gurbetçi müteşebbisler ile Türk işadamları arasında ortak aklın ve ekonomik işbirliğinin gelişmesine yönelik adımlar atılacak.
Hedef, gurbetçi işadamlarıyla Anadolu kaplanları arasında en az 1 milyar dolarlık işbirliği hacminin oluşması...
Müstakil Sanayici ve İşadamlar Derneği (MÜSİAD), reel sektör dünyada yaşanan ekonomik dalgalanma ve yurtiçindeki siyasî tansiyonun artışıyla durgunluğa sürüklenirken, dış tanıtım ve küresel piyasalara açılım çalışmalarını hızlandırdı.
Geçtiğimiz Kasım ayında Danimarka, önceki hafta da İngiltere'deki Türk işadamlarının; aynı çatı altında toplanarak güçbirliği yapmalarını sağlayan MÜSİAD, şimdi de Hollanda'da gerçekleştireceği zirve ile Türk işadamları ve gurbetçi müteşebbisleri buluşturdu.
Hollanda'nın Rotterdam şehrinde 28-29 Mart'ta düzenlenen ve Avrupa'da faaliyet gösteren Almanya, Avusturya, İngiltere, Fransa, Yunanistan, Danimarka ve Hollanda MÜSİAD temsilciliklerinin başkan ve yöneticilerinin yanısıra üyelerini de biraraya getiren MÜSİAD AGİT (Avrupa Genel İstişare Toplantısı) Avrupa'daki MÜSİAD temsilciliklerin yanısıra Türkiye'den de 55 MÜSİAD üyesi katıldı.
"TÜRK HOLLANDA YATIRIM FIRSATLARI SEMİNERİ"
MÜSİAD Genel Başkan Ömer Bolat başkanlığındaki heyet ilk olarak, Hollanda'nın Rotterdam şehrinde, MÜSİAD Hollanda ve Rotterdam Ticaret Odası tarafından düzenlenen "Türk Hollanda Yatırım Fırsatları Semineri" çerçevesinde Hollandalı iş adamlarıyla bir araya geldi.
3 günlük programın açılış konuşmasını yapan Bolat, Hollandalı işadamlarına Türkiye'nin son yıllarda sergilediği ekonomik performans ve dünyadaki özel konumu hakkında bilgi vererek, "Neden MÜSİAD olarak Hollanda'ya geldik?" sorusunun cevabını verdi.
Bolat, MÜSİAD olarak 4 bin üyeleri olduğunu, bu üyelerin 12 bin şirketle, 1 milyon kişiyi istihdam ettiğini ve yaptıkları 20 milyar dolar ihracatla Türkiye'nin milli gelirine 75 milyar dolar katkıda bulunduklarını ifade etti. Bu büyük potansiyeli, ticaret ve teknoloji de ileri bir aşamaya gelmiş Hollanda ile buluşturmak istediklerini beliren Bolat, "Üyelerimiz tarım, otomotiv, mühendislik, inşaat ve hizmet sektörü gibi birçok alanda faal. Bu alanlarda Hollandalı işadamlarıyla birlikte çalışmak istiyoruz" şeklinde konuştu.
MÜSİAD Başkanı, Hollandalı işadamlarını, Türkiye'nin mevcut ticari fotoğrafıyla ilgili olarak da bilgilendirdi. Son 6 yılda Türkiye'nin yüzde 50 büyüdüğünü, ülkedeki yabancı yatırımların 75 milyar doları aştığını, turizm gelirlerinin 21.5 milyar dolar ve 25 milyon turist kapasitesine ulaştığını belirten Bolat, "Hollanda'nın mali kaynaklarıyla Hollanda'nın yetişmiş iş gücünü bir araya getirmeliyiz" dedi.
BÜYÜKELÇİ ALPAR'DAN ÖNEMLİ MESAJLAR
Programda bir konuşma yapan Türkiye'nin Hollanda Büyükelçisi Selahattin Alpar ise, 2007 Şubatı'nda Hollanda Kraliçesi Beatrix'in Türkiye'ye yaptığı resmi ziyaretin ardından Hollanda-Türkiye ilişkilerinin tırmanışa geçtiğine işaret etti. Alpar, Türkiye'nin ekonomik potansiyeli, stratejik konumu, genç ve eğitimli nüfusu ve son zamanlardaki boru hatları projeleriyle Avrupa'nın enerji güvenliğin sağlanması ve istikrarlı bir şekilde büyümesi açısından kilit ülke konumunda olduğuna dikkat çekerek, Türkiye'nin 1963'den bu yana devam eden Avrupa Birliği (AB) yolculuğuna, tüm zorluklara rağmen devam ettiğini ifade etti.
Türkiye'nin Hollanda'yla birlikte İkinci Dünya Savaşı oluşturulan BM, NATO, Avrupa Konseyi gibi birçok organa el ele katıldığını vurgulayan Büyükelçi Alpar, Türkiye'nin AB değer ve normlarının hayata geçirilmesi yönünde gösterdiği gayretin Hollandalılar tarafından da değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. MÜSİAD'ın değişik ülkelerdeki çalışmalarını da öven Alpar, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 5.5 milyar Euro'ya ulaştığını ve Hollanda'daki Türk yatırımcıların yaptıkları yatırımların da aynı miktarda olduğunu vurgulayarak, iki ülken ideal ve daha da geliştirilmesi gereken bir ortaklık sergilediklerini ifade etti.
Hollanda Ticaret Odası Başkanı Ton Geerts, programın açılışında bir konuşma yaparak, iki ülkenin uzun bir ticari geçmişi olduğunu ve Türkiye'nin Hollanda açısından önemli bir ortak olduğunu ifade etti. Başkan, önceki gece internet üzerinden gösterime sokulan Geert Wilders'ın İslam karşıtı filmine de kısaca değindi. "Önemli olan böylesi üzücü bir filmi konuşmak değildir" diyen Toch, "Önemli olan bizim, ticaret erbaplarının bu şekilde bir araya gelerek, birbirimize yeni ufuklar açmamızdır" şeklinde konuştu.
ROTTERDAM İSLAM ÜNİVERSİTESİ'NDE TÜRKİYE KONFERANSI
MÜSİAD Başkanı Dr. Ömer Bolat başkanlığındaki MÜSİAD heyeti, daha sonra Rotterdam İslam Üniversitesinde "Fırsatlar Ülkesi: Türkiye" Konferansı dolayısıyla Hollandalı işadamlarıyla tekrar biraraya geldi. Konferansta, ülkemizin yabancı yatırımcılara tanıtımı yanında; Hollanda-Türkiye arasında ticari ilişkilerin artırılmasına yönelik tanıtım çalışmaları yapıldı.
250 İŞADAMI İŞBİRLİĞİ FIRSATLARINI KONUŞUYOR
MÜSİAD'ın Rotterdam'da düzenleyeceği AGİT zirvesine yurt içinden olduğu kadar yurt dışından da büyük ilgi gösteriliyor. Türkiye genelinden MÜSİAD üyesi 55 sanayici ve işadamının katılacağı zirveye ve ikili iş görüşmelerine Rotterdam Ticaret Odası üyesi yabancı yatırımcılar ve Avrupa ülkelerinden Hollanda, Almanya, İngiltere, Avusturya ve Fransa'da gurbetçi olan yaklaşık 250 Türk işadamı katılıyor.
Programın bugünkü bölümünde Avrupa'daki gurbetçi müteşebbisler ile Türk işadamları arasında ortak aklın ve ekonomik işbirliğinin gelişmesine yönelik atılması gereken adımlar üzerinde görüş alışverişi yapılacak. Buluşmayla, gurbetçi işadamlarıyla Anadolu kaplanları arasında en az 1 milyar dolarlık işbirliği hacminin oluşması hedefleniyor.
TAŞIMACILIKTA KOTA SORUNU VE VİZE SORUNUNA ÇÖZÜM İSTENECEK
Hollanda'nın son yıllarda ticari ilişkilerimizin giderek hız kazandığı bir ülke olduğunu belirten Dr. Bolat, "Hollanda'nın ülkemizdeki yabancı yatırımcılar arasında ilk sıralarda olmasına karşın Türkiye'nin bu ülkenin ithal ettiği her bin birim üründen ancak yedisini satabilmesi hazindir. Son yıllarda Hollandalı turist sayısındaki azalma da dikkat çekici boyutlara ulaşmıştır. Bu arada Avrupa ülkelerinin birçoğuyla olduğu gibi, vize sorunu ve taşımacılıkta kota sorunu gibi Hollanda ile ticaret yapılmasının önünde aşılması çok güç bir duvar gibidir. İşadamlarımızdan, Hollanda'ya yapacakları iş ziyaretlerinde, hem vize isteniyor, hem de bu vize başvurularında ciddi zorluk çıkartılıyor. Bu sorunu temaslarımız sırasında biraraya geleceğimiz Rotterdam Ticaret Odası Başkanı Frans Lavooij, Kuzey Hollanda Eyalet Bakanı Ton Hooijmeijer, Rotterdam Yerel Bakanı Mark Harbers ve T.C. Lahey Büyükelçisi Selahattin Alpar'a da iletecek ve acilen bir çözümlenmesini isteyeceğiz" dedi.
YABANCI YATIRIMCILARA TÜRKİYE ANLATILIYOR
Son bir yıllık faaliyetlere ilaveten karşılıklı ticaret imkanları ve ortak iş fırsatlarının değerlendirileceği toplantı hakkında açıklama yapan MÜSİAD Genel Başkanı Dr. Ömer Bolat, Türkiye'nin dış ülkelerde tanıtımı ve ticareti geliştirme amacıyla "Küresel açılım ve dış tanıtım"ları aralıksız sürdürdüklerini söyledi.
Dr. Bolat, MÜSİAD'ın Anadolu sermayesinin ayağa kalkma hamlesine 30 ülkede teşkilatlanarak katkı sağlayan yegane sivil toplum kuruluşu olduğunu belirtti. Dr. Bolat, "MÜSİAD bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk işadamlarının ve Türk ürünlerinin dünya pazarlarına açılmasında öncü olmayı sürdürecektir" dedi.