NATO füze savunma sistemini tartışıyor
Bir NATO sözcüsü, İttifaka üye ülkeler arasında potansiyel bir füze tehdidiyle karşı karşıya olunduğu konusunda genel bir görüş birliği olduğunu söyledi.

Fakat NATO'nun bugün Brüksel'deki toplantısında, olası roket saldırıları karşısında gündeme gelebilecek füze savunma sistemi planlarının, tüm NATO üyelerinin güvenliğini sağlaması gerektiği de vurgulandı.
NATO'nun Brüksel'deki merkezinde bugün başlayan üst düzey görüşmelerde Amerikalılar, Polonya ve Çek Cumhuriyeti'nde konuşlandırmayı planladıkları füze savunma sisteminin bu sorunun üstesinden gelip gelemeyeceği konusunda üye ülke yetkililerine bilgi verdi.
Brüksel'deki görüşmeleri izleyen BBC diplomasi muhabiri Jonathan Marcus, olası bir füze tehdidinin hayal mahsulü olmadığı ve NATO'nun gündemine alınması gereken bir sorun olduğu şeklinde beliren ortak eğilimin, ABD'deki Bush yönetimini memnun edeceğini belirtiyor.
Washington, İran, ya da Kuzey Kore gibi ülkelerden gelebilecek olası bir uzun menzilli roket tehdidine karşı bir savunma sistemi oluşturulması konusunda Polonya ve Çek Cumhuriyeti yönetimleriyle görüşmelere başlamış durumda.
Fakat bu iki ülkede oluşturulacak bir sistem, NATO üyesi Türkiye'yi ve Yunanistan'ın bazı bölgelerini koruma kalkanı içine almıyor.
Yine Brüksel'deki toplantıda beliren bir diğer ortak eğilim, NATO savunmasının tüm üyeleri kapsaması zorunluluğuydu.
Bu eğilime karşı, Amerikalılar kendi planlarına ek bir NATO savunma sisteminin eklemlenebileceğini, bunun da ek savunma kalkanı sağlayabileceğini anlattılar.
Fakat olası tehditler hakkındaki tüm teknik tartışmalara ve önerilere rağmen, bu toplantıda siyaset de önemli bir yer tutuyor.
Füze savunma sistemleri konusu gerek Avrupa içinde, gerekse de bazı Avrupalı üyelerle ABD arasında anlaşmazlıkları tırmandırmaya gebe bir sorun olarak görülüyor.
Ayrıca Rusya ile NATO arasında yeni bir gerginliğin giderek sertleşmesi de söz konusu.
Rusya, kendi stratejik çıkarlarını tehdit ettiğini düşündüğü bu plana kesinlikle karşı olduğunu ifade ediyor.
Bugün Brüksel'de NATO toplantısının yanısıra, NATO - Rusya Konseyi görüşmeleri de yapılıyor.
Washington'un önerilerinin, bu görüşmelerin de ana konusu olması bekleniyor.
Amerikalılar Moskova’yı da, planlarının kendilerine bir tehdit oluşturmadığı konusunda ikna etmek için çaba harcayacaklar.
Rusya şu ana kadar, Washington'un Polonya topraklarına on adet roket imha edici füze yerleştirme, Çek Cumhuriyetine de yeni bir radar sistemi kurma planına sert tepki gösterdi.
Moskova bu girişimin kendi nükleer savunma sistemini tehdit ettiğini düşünüyor.
Amerikalılar ise önerilerinin ölçeği ve savunma sistemini konuşlandırmayı düşündükleri yerler düşünüldüğünde bu endişelerin yersiz olduğunu söylüyorlar.
Fakat Amerikalılar açısından, planlarının meziyetleri hakkında NATO üyelerini ikna etmekle kıyaslandığında, Rusya'yı bu konuda ikna etmek bambaşka bir zorluk taşıyor.