NATO, Rusya'dan açıklama bekliyor
NATO, Rusya’nın AKKA'dan kaynaklanan yükümlülüklerini askıya aldığını NATO’ya bildirdirmesinin ardından, Rusya’dan konuya ilişkin açıklama istedi.

NATO, Rusya’nın Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşmasından (AKKA) kaynaklanan yükümlülüklerini askıya aldığını NATO’ya bildirdirmesinin ardından, Rusya’dan konuya ilişkin açıklama istedi.
NATO sözcüsü James Appathurai, Norveç’in başkenti Oslo’da yapılan gayri resmi dışişleri bakanları toplantısı sırasında yaptığı açıklamada, Rusya’nın kararının 6 ay ya da bir yıl içinde yürürlüğe gireceğine ilişkin çelişkili açıklamalara da atıfta bulunarak, "Rusya, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ne demek istediği konusuna açıklık getirmeli.
Moratoryuma ilişkin tutumları nedir ve böyle bir moratoryum ne anlama gelmektedir?" dedi.
Sözcü, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un NATO-Rusya Konseyinin bakanlar düzeyindeki toplantısında Putin’e dayanarak, bir moratoryumun yürürlüğe girmesinin kuvvetle muhtemel olduğunu söylediğini belirterek, "herkesin Rusya’nın bir moratoryum ilan ettiği izlenimi edindiğini" ifade etti.
Lavrov’un açıklamalarının yararlı olduğunu belirten sözcü, "Ancak Kuzey Atlantik İttifakı ülkeleri bazı konularda Rusların endişeleriyle ilgili ayrıntılı bilgi istemektedir" dedi.
1990’da imzalanan ve 1992’de yürürlüğe giren AKKA, SSCB’nin ve Varşova
Paktının dağılmasından sonra 1999’da gözden geçirildi. Anlaşmaya imza koyan ülkelerin kuvvet ve teçhizat azaltmasını öngören anlaşma, Doğu ile Batı arasındaki güvenin iyileştirilmesi amacıyla karşılıklı teftişlerin yapılması öngören bir mekanizmayı da ortaya koyuyor.
"NATO, RUSYA İLE İLİŞKİLERE BAĞLI"
Appathurai, ayrıca NATO’nun Rusya ile ilişkilerine bağlı olduğunu ve bu ilişkilerin bütün Avrupa için temel stratejik bir bağ oluşturduğunu söyledi, ancak sözlerine, "(Rusya ile NATO’yu karşı karşıya getiren) NATO’nun genişlemesi, füze savunma sistemi ve Avrupa’da konvansiyonel kuvvetler gibi kilit öneme sahip stratejik meseleler hakkında retoriğin düzeyinin yükselmesinden endişe etmemek aptallık olur" diyerek son verdi.
Putin, AKKA’ya imza atan devletlerin anlaşmaya saygı göstermediklerini savunarak, ABD’nin Polonya ve Çek Cumhuriyeti’ne füze savunma sistemi unsurları yerleştirme planlarının durumu "daha da kötü" hale getirdiğini söylemişti.
NATO ülkelerine önerdiği müzakerelerde Rusya’nın şikayetlerine çözüm bulunmaması halinde Moskova’nın AKKA’dan tamamen çekilmeyi gündemine alacağını kaydeden Putin, NATO ülkelerinin Rusya’nın sınırlarına askeri üsler inşa ettiğini ve tüm ülkeler bu anlaşmayı onaylayıp uygulayıncaya kadar, anlaşmanın uygulanması konusunda moratoryum ilan etmenin uygun olacağını göz önünde bulundurduğunu ifade etmişti.
Lavrov ile dün Oslo’da bir araya gelen NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Lavrov’un bu görüşmede, ülkesinin AKKA’dan kaynaklanan yükümlülüklerini askıya alma kararını ilettiğini bildirmiş, "Bu mesaj kaygıyla, derin bir kaygıyla, düş kırıklığıyla ve üzüntüyle karşılanmıştır" demişti.