banner39

Nokta Dergisi baskınına tepkiler büyüyor

Nokta Dergisine yapılan baskın sonrası Basın Yayın kuruluşlarından ve çeşitli sivil örgüt kuruluşlarından tepkiler verildi.

Arşiv 13.04.2007, 16:37 13.04.2007, 16:37
Nokta Dergisi baskınına tepkiler büyüyor

Nokta Dergisine yapılan baskın sonrası Basın Yayın kuruluşlarından ve çeşitli sivil örgüt kuruluşlarından tepkiler verildi.

TGS BASKINI KINADI

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Yönetim Kurulu, Nokta Dergisi’ne yapılan polis baskınını kınadığını açıkladı.

TGS Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklamada, Nokta Dergisi'nin “darbe günlükleri” ile ilgili haberi üzerine başlatılan soruşturma kapsamında, bugün öğle saatlerinde mahkeme kararıyla ve savcı nezaretinde güvenlik güçleri tarafından işyerinde düzenlenen operasyonun, Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğünün ne denli ağır baskı altında olduğunu bir kez daha ortaya koyduğu ileri sürüldü.

Nokta Dergisi'ne düzenlenen operasyonun “hukuka aykırı” olduğu savunulan açıklamada, bu operasyonun, gazetecilerin haber kaynağını açıklamama hakkının ihlal edilmesi anlamını taşıdığı ifade edildi. Basın Kanunu, “gazetecilerin haber kaynağını açıklamaya zorlanamayacağını” açıkça belirtildiğine işaret edilen açıklamada, şöyle denildi:

“Bu yasa hükmüne rağmen, Nokta Dergisi'ne düzenlenen bu operasyonun, soruşturma konusu haberin kaynağını ortaya çıkarma amaçlı olduğu anlaşılmaktadır. Hukuku hiçe sayarak yapılan bu uygulamayı kınıyoruz. Türk halkı, basın ve ifade özgürlüğünün önündeki yasal ve fiili engeller nedeniyle hak etmediği ölçüde zan altında bırakılmaktadır. Uygulayıcıların ve yasa yapıcıların hatalarının vebalinin gazetecilere ödettirilmesi yanlışından bir an önce vazgeçilmesini diliyoruz.

BASIN KONSEYİ NOKTA DERGİSİNE SAHİP ÇIKTI

Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi, “Askeri savcılıktan kaynaklandığı bildirilen bir emirle Nokta dergisinin merkez ofisine baskın yapılması, bu ülke gerçeklerini iyi bilen herkes için düşündürücüdür” dedi.

Oktay Ekşi, yaptığı yazılı açıklamada, “Nokta” adlı haftalık siyasi derginin ofisinde polisin inceleme yaptığını hatırlattı.
Nokta dergisinin bir süredir yayınladığı, kamuoyunu hayli meşgul eden haberler nedeniyle dikkati çektiğini ifade eden Ekşi, “Bu haberlerin birilerini rahatsız etmesi de hem anlaşılabilecek hem de beklenebilecek bir durumdur” dedi.

“Şimdi askeri savcılıktan kaynaklandığı bildirilen bir emirle Nokta dergisinin merkez ofisine baskın yapılması, bu ülke gerçeklerini iyi bilen herkes için düşündürücüdür. Çünkü bu baskının sadece sözüyle değil özüyle de yasalara uygun olması gerekir. Aksi halde kabul edilemez bir durum söz konusu olur” diyen Ekşi, şu görüşleri dile getirdi:

“Gerçekten, yukarıda ifade ettiğimiz gibi bu ülke gerçeklerini bilen herkes, söz konusu baskının gerisinde Nokta dergisine gözdağı verme gibi bir düşüncenin yatıp yatmadığından kuşkuludur. Biz, Basın Konseyi olarak, bu kuşkunun haksız çıkmasını diliyoruz. Ancak yapılan işlemin hukuka sadece sözüyle değil özüyle de uygun olup olmadığını irdelemeye devam edeceğimizi ilgililerin ve kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.”

GAZETECİLER CEMİYETİNDEN DE TEPKİ AÇIKLAMASI GELDİ

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), “Nokta Dergisinde yapılan polis incelemesinin Basın Yasası'nın açık hükümlerine göre yasal dayanaktan yoksun olduğunu” bildirdi.

TGC'den yapılan yazılı açıklamada, 26 Haziran 2004 tarihinde yürürlüğe giren Basın Yasası'nın 12'inci maddesinin, “Haber Kaynağı” başlığı altında, “Süreli yayın sahibi, sorumlu müdür ve eser sahibi, bilgi ve belge dahil her türlü haber kaynaklarını açıklamaya ve bu konuda tanıklık yapmaya zorlanamaz” kuralını getirdiği belirtildi.

Açıklamada, “Basın Yasası'nın 25'inci maddesi de cumhuriyet savcılarına, sübut vasıtası olarak kullanmak üzere 3 adet yayına el koyabilme yetkisi tanımaktadır. Yasanın bu açık hükümleri, Nokta Dergisi'ne yapılan baskın ve aramanın yasal dayanaktan yoksun bulunduğunu göstermektedir” denildi.

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?