Obama söylem değiştiriyor, 'İslamcı terör' siliniyor
Bush döneminden miras 'Ulusal Güvenlik Stratejisi' yeniden yazımda. Obama, 'İslam' ve 'cihad'ı belgeden çıkartıyor!

Dünya Bülteni/Haber Merkezi
ABD başkanı Barack Obama'nın, Amerikan ulusal güvenlik stratejisinin temellerini belirleyen belgenin yeniden yazılması ve içinde geçen 'din ve terör' bağlantılı tüm ifadelerin çıkarılması için danışmanlarına emir verdiği bildirildi.
Amerikan basınında yer alan haberlere göre, Obama'nın danışmanları, yeniden yazılacak olan ulusal güvenlik belgesinden "İslamcı radikal", "islami terör", "cihad" gibi ifadeler çıkarılacak, ABD'nin müslüman ülkeleri "terörle mücadele" kapsamında değerlendirmediğine vurgu yapılacak.
George W. Bush döneminde ortaya konan Ulusal Güvenlik Stratejisi belgesinde "engelleyici savaş" kavramı ortaya atılmış, "21.yüzyılın ilk yıllarında, İslamcı radikal militanlara yönelik mücadele büyük bir ideolojik savaş olmuştur" gibi ifadelere yer verilmişti. Bush, terörle savaş için "haçlı savaşı" benzetmesi yaptı, Afganistan işgaline "Mutlak Adalet Operasyonu" adını koydu, "radikal cihadcılar"la savaştığını söyledi.
ABDli uzmanlar, ulusal güvenlik belgesinin yeniden yazılmasının, Obama'nın dış politikaya kendi imzasını atma çabasının başka bir örneği olduğunu savunuyor. Son olarak nükleer silahların azaltılmasına yönelik planını açıklayan ABD başkanının, sadece müslümanlarla "nasıl konuşulacağı" değil, "müslümanlarla konuşulacağı" mesajı vermek istediği belirtiliyor.
Obama'nın Kahire konuşmasını yaptığı ve "yeni bir başlangıç" sözü verdiği günden bu yana, sadece 'terörle savaş' bağlamında süren bir söylemin değişmesi gerektiğini savunan Beyaz Saray uzmanları, sağlık, eğitim ve ekonomik işbirliği konularını öne çıkarmaya hazırlanıyor.
"İLHAM PERİSİ" REAGAN
Obama'nın söylem değişikliğinde ve ulusal güvenlik belgesinin değişen dilinde ilham kaynağı olarak adı geçen isim ise, 1984 yılında komunist Çin'i ziyaret ederek tarihe geçen dönemin ABD başkanı Ronald Reagan...
Şangay'daki konuşmasında eğitim, uzay araştırmaları, bilimsel çalışmalar gibi konulardan bahseden, özgürlük hakkında konuşan ancak komunizm ya da demokrasi gibi kavramları kullanmayan Reagan'ın yöntemi bugün de gündemde... Obama'nın da Reagan gibi sadece terörizme referans vermekten vazgeçeği, bunun yerine "işbirliği" ifadesinin öne çıkarılacağı belirtiliyor.
İşbirliği kapsamında, çoğu müslüman ülkeler olmak üzer dünyanın farklı bölgelerinde can almaya devam eden çocuk felci hastalığı ile ortak mücadele de var. Müslüman liderlerle görüşmeleri sıklaştıran ABD yönetimi, çocukların aşılanması için topluma din adamları vasıtasıyla ulaşmayı hedefliyor.
"GUANTANAMO NE OLACAK?"
Obama'nın söylem üzerinde yaptığı bu değişiklikler, bazı analistler tarafından, "ABD ordusunun müslümanlara karşı bir Haçlı savaşı yürüttüğünü" söyleyen bin Ladin gibi isimlere karşı stratejik bir hareket.
Öte yandan, kelimeler üzerinde yapılan değişikliklerin gerçek hayatta yansımaları olmadığına dikkat çekenler de var.. Bush'un ulusal güvenlik danışmanlarından biri olan Juan Zarate, "başkanın ne dediği ya da demediği önemli değil. İnsanlar onu bizim istediğimiz gibi dinlemeyecek. Guantanamo, Irak, hapishaneler orada oldukça, kelimeler anlamsız" görüşünü savunuyor.
Obama'nın "yumuşatılmış söyleminin", içerdeki Cumhuriyetçi muhalefet tarafından "güvenlik zaafı" olarak sunulması da ABD başkanı için siyasi bir risk olarak ortaya konuyor.