Petrolsüz ve Gazsız çözüm aranıyor
Avrupa Komisyonu, uzun süredir merakla beklenen yeni enerji stratejisini açıkladı. 'Avrupa'da yeni sanayi devrimi istiyoruz'

Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso bu stratejinin 'yeni bir sanayi devrimi' olduğunu söyledi.Barroso'ya göre amaç, Avrupa'yı petrol ve doğalgaza olan bağımlılığından kurtarıp, yenilenebilir enerji kaynaklarına ve enerji tasarrufuna yöneltmek.
10 bölümden oluşan 500 sayfalık rapor, birliğin tek bir konu üzerindeki siyasetini ortaya koymak üzere hazırladığı en kapsamlı belge.Geçen yıl belirlenen ortak enerji stratejisi doğrultusunda hazırlanan raporun, hayata geçirilmeden önce üye ülkelerden onay alması gerekiyor.Raporda dile getirilen başlıca öneriler şöyle:
- AB ülkelerinde, atmosferde sera etkisi yaratan gazların üretiminin 2020 yılına dek en az yüzde 20 azaltılması,
- Bu kesintinin öncelikle enerji tasarrufu yoluyla sağlanması,
- 2020 itibarıyla enerjinin beşte birinin yenilenebilir kaynaklardan elde edilmesi,
- Enerji üreticileri arasında rekabetin artırılması.
Brüksel bu şekilde 27 üye ülkede enerjinin nasıl üretileceğine, dağıtılacağına ve tüketileceğine dair rota çizmeyi hedefliyor.
Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, raporu tanıtırken yaptığı konuşmada iklim değişimi gerçeğine Avrupa'nın ortak bir yanıt vermesi gerektiğini söyledi. Jose Manuel Barroso, Avrupa Komisyonu Başkanı
Barroso "Yeni bir gerçek karşısında yeni politikalara ihtiyacımız var. Avrupa'nın rekabet gücü, çevresi ve enerji güvenliği ancak bu şekilde korunabilir" dedi.
Barroso "Avrupa dünyaya yeni, hatta belki de sanayi-sonrası diyebileceğimiz bir devrimde, düşük karbonlu bir ekonominin geliştirilmesinde öncülük etmeli" diye konuştu.
Avrupalı diplomatlar, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtların çevreye zararlı oldukları kadar, siyasi bedeli de giderek yükselen kaynaklar olduğunu savunuyor.
Rusya'nın komşusu Belarus'la olan anlaşmazlığı yüzünden hafta başında Avrupa'ya giden bir ham petrol hattında sevkiyatı durdurması, bunun son örneği olarak gösteriliyor.
Bu nedenle komisyon Avrupa'nın rüzgar, gel-git ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarında uzmanlaşmasını ve biyolojik yakıtlara yönelmesini istiyor.
Nükleer enerjiye destek
Nükleer enerji konusunda ise hafif bir açık kapı bırakılıyor. Nükleer enerjiye açık destek verilmemekle beraber, bazı Avrupa ülkelerinde düşünülen nükleer enerji üretimini kısma planlarının sera gazlarında kesinti hedefini güçleştireceği kaydediliyor.
Tüm bu hedeflerle birlik, diğer ülkeleri de daha fazla adım atmaya sevkedecek bir çıta koyma peşinde.Daha karmaşık bir konu ise enerji piyasalarını rekabete açmak.
Komisyonun hedefi yarım milyar Avrupalı'nın enerjilerini kıtada istedikleri şirketten alabilmelerini sağlamak. 10 yıldır bu alanda sarfedilen çabalara rağmen 'hiç bir üye ülkede tam anlamıyla rekabet sağlamadığı' görüşü yaygın.
Bunun için enerji şirketlerinin üretici ve dağıtıcı olarak bölünmesi öngörülüyor.
Paris ve Berlin hükümetleri, bu adıma olumlu bakmadıklarını şimdiden ortaya koydu.
BBC