banner39

Rusya, Kosova'yı kendi sorunlarıyla ilişkilendirerecek

Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesi, Rusya'nın G. Osetya ve Abhazya'ya karşını tavrını değiştirecek.

Arşiv 16.02.2008, 13:29 16.02.2008, 16:48
Rusya, Kosova'yı kendi sorunlarıyla ilişkilendirerecek

 

Dünya Bülteni / Haber Merkezi

Rusya, Kosova'nın bağımsızlığını Abhazya ve Güney Osetya ile beraber değerlendirecek.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Abhazya başkanı Sergey Bagapş ve Güney Osetya başkanı Eduard Kokoyt'la yaptığı görüşmeden sonra Kosova ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Sergey Lavrov açıklamasında, Kosova bağımsızlığını ilan ederse Rusya'nın Abhazya ve Güney Osetya'ya karşı yeni politikalar belirleyeceğini belirtti.

ABHAZYA:

Abhazya Özerk Cumhuriyeti olarak Gürcistan'ın kuzeybatısında, Karadeniz'in doğusunda ve Rusya'nın güneyinde Gürcistan'ın hukuken özerk ama fiilen ayrı bir cumhuriyetidir. 1990'ların başındaki savaşın aradından bağımsızlığını ilan etmiş, ama bağımsızlığı bugüne değin herhangi bir ülke tarafından tanınmamıştır.

Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Avrupa Birliği Konseyi gibi uluslararası örgütler Abhazya'yı Gürcistan'ın bir parçası olarak tanımakta ve anlaşmazlığın her iki tarafın barışçı yollarla çözümlemesini istemektedir.

Bununla birlikte, bugünkü nüfusunun büyük bölümü Abhazya'yı egemen bir devlet olarak kabul etmektedir. Ancak bugünkü Abhazya nüfusuna yakın sayıda bir nüfus bölgeden göç ettirilmiş ve daha sonra bu nüfusun çoğunluğunun evlerine dönmelerine izin verilmemiştir. Öte yandan Abhazaya sınırları içinde kalan Yukarı Kodori Vadisi (Gürcüler tarafından Yukarı Abhazya odlarak adlandırılmaktadır), Gürcistan yönetimin kontrolü altındadır ve burada, Gürcistan hükümetini desteğinide ikinci bir Abhazya hükümeti bulunmaktadır.

GÜNEY OSETYA

Gürcüstan'ın kuzey kesiminde, Sovyet döneminde özerk bölge olarak kuruldu. Bu statü ve adından dolayı Gürcistan bağımsızlığını ilan ettikten sonra Gürcü hükümeti tarafından kaldırılmıştır. Sovyetler Birliği'nin dağılma sürecinde Moskova yönetiminin desteğiyle bağımsızlığını ilan etti. Bu bölgenin eski adı Samaçablo'dur. Fiîlen bağımsız olan Güney Osetya, Gürcüstan'ın Şida Kartli (İç Kartli) bölgesinin bir parçasıdır ve son dönemlerde, yönetim merkezinin adından dolayı, Tshinvali bölgesi olarak adlandırılmaktadır.

Güney Osetya, bugün Gürcistan'ın sorunlu bölgelerinden biridir. Bölgede, Rusya'nın desteğindeki ayrılıkçı yönetim ile Gürcistan hükümetinin atadığı yasal yönetim olmak üzere iki yönetim bulunmaktadır. Ayrılıkçı yönetimin merkezi Tshinvali, yasal hükümetin merkezi ise Kurta'dır.

Sovyetler Birliği'nin dağılma sürecinde bölgede, Rusya desteğindeki ayrılıkçı güçler tarafından tek yanlı olarak bağımsızlık ilan edildi. Bu sırada bölgede çıkan savaşı durdurmak için yapılan anlaşmanın da etkisiyle de facto bir yönetim ortaya çıktı. Bugün bu de facto yönetim tarafından Güney Osetya Cumhuriyeti olarak adlandırılan Tshinvali ve çevresinin büyük bölümü ayrılıkçı yönetim tarafından kontrol ediliyor. Diğer bölümü ise Gürcistan hükümetinin kontrol edilmektedir. Gürcistan yönetimi, bölgedeki anlaşmazlığın barışçı görüşmelerle çözmek için Nisan 2007'de parlamento kararıyla Güney Osetya Geçici Yönetimi'ni işbaşına getirdi. Bu yönetimin başında bulunanlar, eski ayrılıkçı yönetiminde yer alan kişilerdir. Güney Osetya geçici yönetimi, bütün Gürcistan çapında ve bu bölgede de facto yönetimin kontrolü dışında kalan yerlerde, Rus yanlısı Eduard Kokoiti'yi ülkeden çıkarmak için Kokoiti Fandarast adı altında barışçıl eylemler yapmaktadır.


 

Yorumlar (1)
Özkan Erdinc 15 yıl önce
Kosova tek başına yaşama kudretine sahib olmadığından, kısa zamanda (planlandıgı gibi, Hatay usulü) Arnavutluk'a iltihak edecekdir.
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?