Rusya'yla soğuk savaş yeniden başladı
Avrupa Komisyonu'nun ticaretten sorumlu yetkilisi Peter Mandelson, Rusya ile Avrupa Birliği arasındaki güvensizlik ortamının Soğuk Savaş dönemini çağrıştırdığını söyledi.

İtalya'nın Bolonya kentindeki bir konferansta konuşan Mandelson "Soğuk Savaş döneminden bu yana AB-Rusya ilişkilerinde güvensizlik ve yanlış anlamalar ilk kez bu kadar çok tırmanıyor" dedi.
Mandelson'ın bu uyarıları taraflar arasında gelecek ay yapılacak zirvenin öncesine rastlıyor.
Bu zirvede özellikle ticaret ve enerji alanında yeni bir ortaklık hedefleniyor.
Mandelson BBC'ye verdiği mülakatta, tarafların özellikle enerji konusunda anlaşamadığını söyledi.
İngiliz yetkiliye göre her iki taraf da diğerinin enerjiyi siyasi emellerine alet ettiğine inanıyor.
AB ile Rusya şu anda Kosova, ifade özgürlüğü ve ticaret yasaklarının siyasi amaçlarla kullanımı konularında da anlaşamıyor.
"Şüphesiz Soğuk Savaş'taki gibi nükleer tehdidin gölgesinde bir ilişki mevcut değil" diyen Peter Mandelson sözlerine şöyle devam etti:
"Ruslar, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra yaşadıkları deneyimlerin ardından hem Batı tarzı demokrasiye hem de serbest piyasa ekonomisine şüpheyle bakmaya başladı.
"Rusya ekonomisindeki dönüşüm sürecinde uygulanan şok terapi, büyük bir işsizlik dalgası ve mutsuzluk yarattı. 90'lı yıllara kargaşa hakim oldu.
"Rusya'da sanayi sektörünün özelleştirilmesi hamlesinde elde edilen gelir sıradan halkın değil, az sayıdaki insanın cebine girdi. Bu yüzden Rus halkının şüpheciliğine şaşmamak gerekiyor."
Bu duruma rağmen güçlü bir işbirliğinin iki tarafın da çıkarlarına hizmet edeceğini söyleyen Mandelson, yanlış anlamalar ve güvensizliği gidermek gerektiğini belirtti.
Bu değerlendirmeye karşılık bazı Rus uzmanlar; AB'nin, Rusya sınırındaki ülkelerle ilgili belli hedefleri olduğu, bunlarla ilgili projelerde Rusya'nın görüşünü almadığı, bunun da doğal olarak gerginliğe neden olduğu görüşünde.
İngiltere'nin eski dışişleri bakanlarından Lord Hurd ise Avrupalı liderleri bir başka açıdan suçlu buluyor.
Lord Hurd "Aralarında Blair, Berlusconi, Schröder ve Chirac'ın da bulunduğu Batı Avrupalı liderler, kendi ulusal çıkarları için Putin'i pohpohladılar" diyor ve devam ediyor:
"Gerçi şimdi tablo değişiyor. Daha sağduyulu liderlerin dönemi geliyor. Bu değişiklik sonucu enerji, strateji ve NATO gibi alanlarda AB, Rusya'ya karşı ortak bir tutum belirleyebilir."