banner39

SETAV Lübnan raporunu açıkladı

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETAV)'ın hazırladığı "Lübnan Raporu" geçtiğimiz hafta yayımlandı.

Arşiv 06.07.2018, 09:30 06.07.2018, 09:31
SETAV Lübnan raporunu açıkladı

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETAV) Lübnan Raporu’nu yayınladı. Raporda Güney Lübnan’a yapılacak Barış Gücü müdahalesinin daha geniş kapsamlı bir barış sürecine götürmeyecekse, İsrail ve ABD’nin Ortadoğu’da yapmayı planladığı operasyonları kolaylaştırmaktan başka bir işe yaramayacağı vurgulanarak, “Böyle gerginlikler esnasında her an ateş arasında kalmak ihtimalimiz olabilir. Bu açılardan tarafların bölgesel barış ve istikrarın sağlanması konusunda samimi olduklarına dair somut garantiler vermeleri gerekmektedir” denildi.

SETA Vakfı, İsrail’in Lübnan’a gerçekleştirdiği ve bin kişinin üzerinde insanın ölümüne onbinlerce insanın da yerinden yurdundan edilmesine neden olan operasyonun ardından Türkiye’de ilk defa kapsamlı bir araştırma yayınladı. Talha Köse’nin proje koordinatörlüğünü gerçekleştirdiği rapor Lübnan’ın tarihsel arka planına, Lübnan siyasetinde temel aktörlere, çatışma süreci ve sorunlara, aktörler ve pozisyonlarına ayrı ayrı ışık tutuluyor. Raporun sonunda Barış Gücü ve Türkiye’nin Barış Gücü ile bölgedeki pozisyonuna yer verilirken, Türkiye açısından göz önünde bulundurulması gereken temel noktalara da dikkat çekiliyor.

Türkiye’nin daha etkin bir bölgesel aktör olmak için etkin rol oynaması gerektiğine bir yandan dikkat çekilirken, diğer yandan bu müdahalenin Türkiye’nin çıkarları açısından olumlu sonuçlar doğurabilmesi için şartların uygun olup olmadığına bakmak gerektiğine işaret edildi. Raporda, “Lübnan Türkiye’nin Ortadoğu çıkarları açısından göz ardı edilebilir bir ülke değildir. Türkiye, Lübnan konusunda stratejik yaklaşımını belirlerken, Ortadoğu’nun bütününde yaşanmakta olan çatışma süreçlerini ve bloklaşmaları dikkate almak zorundadır” denildi.

Raporun üzerinde durduğu konular ana hatlarıyla şöyledir:

• Lübnan Türkiye’nin Ortadoğu perspektifinde nereye oturmaktadır?
• Lübnan’ın karmaşık etnik/mezhepsel yapısı ve çatışma sürecinin analizi
• Soruna neden olan hususlar nelerdir?
• UNIFIL ve 1701 sayılı karar Lübnan’a istikrar getirebilecek mi?
• Lübnan’da istikrar için kısa, orta ve uzun vadede neler yapılabilir?
• Türkiye ve diğer uluslararası aktörler ne gibi roller oynayabilir?

 

Raporun özetini indirmek için tıklayınız

SETA Lübnan raporunun tümün indirmek için tıklayınız


Kaynak: www.setav.org

 

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?