Şii ve Sünni ulema İran'da buluşacak
İstanbul'daki Sünni toplantısına tepki gösteren İran, Tahran'da Şii ve Sünni alimleri biraraya getirecek büyük bir toplantı için hazırlık yapıyor.

Dünya Bülteni Haber Merkezi
İranın İstanbuldaki Sünni toplantısına tepki olarak İranda Şii ve Sünni alimleri biraraya getirecek büyük bir toplantı yapmayı hedeflediği bildirildi. İranda yayımlanan Aftab-e Yazd gazetesinin "Dışişleri Bakanı Muttaki: Irak'taki Çatışmaların İpucu Irak Dışındadır" başlıklı haberinde, İran Dışişleri Bakanı Muttakinin, Sünni ulemanın İstanbul'da düzenlediği toplantıyla ilgili olarak ayrılık yaratmak amacıyla bazı çabaların sürdürüldüğüne değinerek "Bu gibi girişimleri perde arkasında planlayanların foyaları ortaya çıkmıştır. Şiilerle Sünnilerin birlikteliğini bozma yolundaki her türlü çaba başarısızlığa mahkumdur. İslam dünyasının büyük Şii ve Sünni alimleri, Tahran'da düzenlenecek bir toplantıya katılmak üzere davet edilecektir" dediği bildirildi.
İran'ın, Mekke Anlaşması'na bağlı olduğunun altını çizen Muttakinin "Irak'ta yaşanan etnik çatışmaların ipucu Irak dışındadır. Bizim çabalarımız, Irak'ta sükûnet ve güvenliğin sağlanması yönündedir" ifadesini kullandığı kaydedildi. Irak halkının, ülkelerinde yaşanan gelişmelerin tamamen bilincinde olduğuna değinen İran Dışişleri Bakanı Mutteki, Irak'taki bazı gizli ellerin ayrılık ve fitne yaratmasını engellemek için çaba gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak "Görüş ve fikirlerimizi Türk makamlarına ilettik. Bölgedeki tüm ülkeler ve özellikle de Irak'a komşu ülkelerin, meseleleri daha duyarlı bir şekilde takip etmeleri gerektiğine inanıyoruz" dedi.