banner39

Sivil çağrı: Demokrasi zarar görmesin

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğündeki 7 kuruluş, bugün ''Türkiye İçin Sağduyu'' başlıklı bir bildiri yayımladı.

Arşiv 26.03.2008, 10:20 26.03.2008, 11:42
Sivil çağrı: Demokrasi zarar görmesin


Sağduyu ve demokrasi istiyoruz- Parti kapatma demokrasiye zarar verir-Türkiye biran önce kavga ortamından çıkmalı.

Daha önce Anayasa Platformu'nda bir araya gelen 7 sivil toplum örgütü, bu kez siyasi gerilimin azaltılması çağrısında bulunmak için bugün toplandı. STK'lar Ekonomik ve Sosyal Konsey'in hükümet dışı kanadını oluşturuyor. Basın toplantısı devam ediyor.

TOBB "Türkiye için sağduyu" başlıklı basın açıklamasında Türkiye'nin sivil toplum kuruluşları bir araya geldi. Açıklamaya TOBB, TİSK, KAMU-SEN, TÜRK-İŞ, TESK, TZOB, HAK-İŞ genel başkanlarının da katılımı ile İstanbul'da Çırağan Otel'de ortak bir toplantı yapıldı. İstanbul'da gerçekleşecek toplantı ile aynı saatte Türkiye'nin 81 ilinde de ortak basın açıklaması yapıldı.

ÖNLEMLERE ODAKLANMALIYIZ

Türkiye'nin işsizlik başta olmak üzere iktisadi ve sosyal önlemlere odaklanması gerektiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu açıklamasında şunları kaydetti: "Türkiye Cumhuriyeti, anayasanın başlangıç ilkelerine dayalı, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Vazgeçilmez olan bu ilkeler bütünü, bizi bir arada tutmaktadır. Bu ilkelerin varlığı dışında her mesele, siyasetin konusu olabilir ve özgürce tartışılabilir.

PARTİLERİN KAPATILMASI DEMOKRASİYE ZARAR VERİR

Türkiye'de yaşanan politik süreç, toplumda umutsuzluğu ve karamsarlığı artırmaktadır. Siyasi, ekonomik ve sosyal istikrarı tehlikeye atmakta ve toplumun enerjisinin pozitif alanlara yönelmesini engellemektedir. Siyasi partilerin kolaylıkla kapatılabilmesi, aynı kolaycı yaklaşımla kurum ve bireylerin özgürlüklerinin kısıtlanması, demokratik süreç ve kurumların güçlenmesine hizmet etmek yerine zarar vermektedir.

KUVVETLERİN BAĞIMSIZLIĞI TEMİN EDİLMELİ

Kuvvetler ayrılığı ilkesi, demokrasi işleyişi için son derece önemlidir. Bu ilkenin, kuvvetler arasında uyum sağlaması, çatışmaya neden olmaması, toplumda yaratılmak istenen kamplaşmayı beslememesi ve kuvvetlerin bağımsızlığını temin etmesi esastır.

Türkiye'nin, gelişen dünya şartlarına uygun, toplumun beklentilerini karşılayan, her ferdini kucaklayan, evrensel değerler ile kendi değerlerini bütünleştirecek bir anayasa ve siyasi partiler kanununa ve hukukun üstünlüğü ilkesini güçlendirmeye ihtiyacı var.

KAVGA VE KAOS ORTAMINDAN ÇIKMALIYIZ

Türkiye, kendi meselelerini sindire sindire tartışarak katılımlı bir süreç içinde tüm kesimlerin mutabakatı ile hazırlanacak bir anayasayı hak etmektedir. Bizler memur, işçi, çiftçi, esnaf, tüccar ve sanayiciler olarak bu zor zamanda sağduyu ve serinkanlılıkla Türkiye'nin temel sorunlarının çözümüne her zaman olduğu gibi katkı sağlamaya ve sorumluluk üstlenmeye hazırız. Demokrasi, tüm kurum ve kurullarıyla hayata geçirildiğinde, bütün kurumları kısır çekişmelerden uzaklaşarak uyum içinde çalıştığında, ülkemizin aydınlık yarınlara yürüyeceğinden hiç kuşkumuz bulunmamaktadır. Türkiye, bir an önce kavga ve kaos ortamından çıkmak zorundadır. Türkiye'nin istikbalini karartmaya kimsenin, ama kimsenin hakkı yoktur."

HERKES BİR ADIM GERİ ATMALI

Soruları yanıtlayan Hisarcıklıoğlu, "Birbirimize öteki diye bakmamalıyız. Uzlaşma için herkes bir adım geri atmalı. Tartışırken karşı tarafın kaygısı dikkate alınmalı" diye konuştu.

TÜSİAD DA DESTEK VERİYOR

'Türkiye için sağduyu' çağrısı adı altında bir bildiri yayınlayan 7 sivil toplum kuruluşunun çabasına, TÜSİAD da destek veriyor. TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, sağduyuya davet arayışları çerçevesinde, ortak bildirinin altında imzaları bulunan sendikaları bugün ziyaret edecek.

DİYARBAKIR: TÜRKİYE'NİN İSTİKBALİNİ KARARTMAYA KİMSENİN HAKKI YOK

Diyarbakır'daki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ülkenin bir an önce kavga ortamından çıkması gerektiği çağrısı yaptı.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, Türkiye'nin istikbalini karartmaya hiç kimsenin hakkı olmadığını söyledi.

Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Toplantı Salonu'nda yapılan açıklamaya TOBB, TİSK, KAMU-SEN, TÜRK-İŞ, TESK, TZOB, HAK-İŞ bölge ve il temsilcileri katıldı. Ortak basın metnini okuyan Diyarbakır Ticaret Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, ülkenin zor bir hukuk ve demokrasi sınavından geçtiğini hatırlattı.

Türkiye'nin bu kritik süreçten yara almadan çıkmasının ortak dilekleri olduğunu dile getiren Kaya, "Uluslararası finansal krizin dalgalarını hissetmeye başladığımız bugünlerde, iktisadi tedbirler arayacağımıza hala sağduyu arıyor olmamız bir talihsizliktir. Türkiye'nin bir an önce uzun dönemli ve tempolu büyümesini sağlayacak ve işsizlik başta olmak üzere tüm iktisadi ve sosyal sorunlara odaklanması gerekmektedir." dedi.

Siyasi partilerin demokrasilerin vazgeçilmez unsurları olduğunu vurgulayan Kaya, siyasi partilerin kapatılmasının özgürlüklerin kısıtlanması, demokratik süreç ve kurumları zarara uğratacağını belirtti.

Kuvvetler ayrılığının demokrasinin işleyişinin vazgeçilmezi olduğuna da dikkat çeken Kaya, kuvvetler ayrılığının çatışmaya ve kamplaşmaya neden olmaması, kuvvetlerin bağımsızlığının temin etmesini esas alması gerektiğini dile getirdi.

Bir yıldan bu yana ülkenin sorunlar etrafında gerginliğin oluşturulduğu aktaran Kaya, şöyle devam etti: "Yapmamız gereken ekonomik, siyasi ve sosyal standartlarımızı gelişmiş ülkelere ulaştırmak ve AB sürecini hızlandırmak olmalıdır. Türkiye'nin gelişen dünya şartlarına uygun, toplumun beklentilerini karşılayan, her ferdini kucaklayan evrensel değerler ile kendi değerlerimizi bütünleştirecek bir anayasaya ve siyasi partiler kanununa ve hukukun üstünlüğü ilkesini güçlendirmeye ihtiyacı vardır. Türkiye, kendi meselelerini sindire sindire tartışarak, katılımlı bir süreç içinde tüm kesimlerin mutabakatıyla hazırlanacak bir anayasa hak etmektedir."

ERZURUM STK'LARI CANLI BAĞLANTI YAPTI

- Sağduyu ve itidale davet ederek tüm ülkeye tercüman oldunuz. Erzurum'da buna destek veriyor. Tüm sivil toplum kuruluşları olarak destekliyoruz.

Değerler üzerinden siyaset yapılması şehrimizde üzüntü ile karşılanmaktadır. Bu kadar genç işsizin olduğu bir ülkede bunların tartışılmasını üzüntü ile karşılıyoruz.

İktidar çalışmaların değerlerimizin de alet edilmesi bizi üzüyor. Okuduğunuz bildirinin her cümlesine Erzurum olarak katılıyoruz. Bilgi kirliliğine neden olan bazı yazarların da geleceğimizi düşünmesini itidal, sağduyu, hakkaniyet ortamını sağlamasını biz de destekliyoruz. Yarın elbette bizimdir. Asla umudumuzu yitirmiyoruz.

SAMSUN STK'LARI CANLI BAĞLANTI YAPTI

Sağduyu birlikteliğini oluşturan tüm genel başkanları selamlamak istiyorum. Böyle bir birlikteliğe ihtiyaç vardı. Tüm samsun sivil toplum kuruluşları olarak buna ihtiyacımız vardı. Biz de buna destek veriyoruz.

Her zaman olduğu gibi sağduyu içinde Türkiye'nin kalkınması için, isdihdama çözüm için herkes üzerine düşen görevi sorumluluk duygusu içinde mecburdur. Türkiye'nin geçmiş her günden daha fazla birlikteliğe ihtiyacı var.

DENİZLİ STK'LARI CANLI BAĞLANTI YAPTI

Biz de bu ortak harekete destek veriyoruz. Ülkemizin en önde gelen sivil topluk kuruluşları olarak memur, işçi, çiftçi, esnaf olarak biraraya geldik. Ülkemiz genelinde olduğu gibi burada da birçok konuda sağduyu ve serinkanlılık için katkı sağlamak için sorumluluk üstlenmeye hazırız. Türkiye'nin tekrar tempolu büyümesine kavuşmasını istiyoruz. Bizler enerjimizi boşa harcamak istemiyoruz. Ekonomik gelişmeler yapıp Avrupa Birliği sürecini hızlandırmamız gerekmektedir. Ülke genelinde olduğu gibi tüm kurum ve kuruluşlarımız olarak kimsenin Türkiye'nin geleceğini karartmaya hakkı olmadığını söylüyoruz.

TOBB BAŞKANI RİFAT HİSARCIKLIOĞLU

- Hisarcıklıoğlu, katılımınız için hepinize teşekkür ediyorum. Uzlaşmak istiyorsak herkes aldığı pozisyondan bir adım geri adım atmak zorundadır. Şun anda burada gördüğünüz kitle bunu istiyor. Burada toplanan insanların temsil ettiği insan sayısı Türkiye nüfusunun yarısından fazlasını temsil ediyor.

- Herşeyi tartışmamız lazım. Birbirimize öteki diye bakmaya başladığımızda zarar görürz. Empati yapmalıyız. Karşımızdakinin kaygılarını, düşüncelerine bakmalıyız. Türkiye'nin gelmiş olduğu noktada katılımcı demokrasidir.

- Ortak akıla dikkat etmemiz gerekiyor. Herkesin birbirlerinin kaygılarını dikkate aldığı bir akıl ortak akıl olmalıdır.

- Batıdan gelen bir fırtına var. Ona hepimizin hazır olması gerekiyor.

Kaynak: AA


 

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?