banner39

Somali uzun bir savaşa hazırlanıyor

Somali'nin başkenti Mogadişu'yu kontrol altında tutan İslami Mehkemeler Birliği, Etiyopya'nın ağır bombardımanından dolayı başkentti terketti.

Arşiv 06.07.2018, 09:30 06.07.2018, 09:31
Somali uzun bir savaşa hazırlanıyor

Somali'nin başkenti Mogadişu'yu kontrol altında tutan İslami Mehkemeler Birliği'nin Etiyopya ve Geçici Somali Hükümeti güçlerinin kente yönelik büyük katliam girişiminde bulunacakları iddiasının ardında şehri terkettiler. İslami Mahkemeler Birliği Başkanı Şeyh Şerif Şeyh Ahmet, El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, Mogadişu'dan çekildiklerini doğruladı ancak bunun bir strateji gereği olduğunu söyledi. Etiyopya ordusunun savaş uçakları ile düzenledikleri ağır bombardımanın büyük katliama neden olmasını önlemek için şehri terkettiklerini söyleyen Şeyh Şerif, uzun bir savaşa hazırlandıklarını açıkladı.

ABD Etiyopya destek veriyor

ABD yönetimi, Etiyopya’nın komşusu Somali’deki İslamcı gerillalara yönelik saldırısına arka çıktı. Konuya ilişkin önceki gün ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Etiyopya’nın Somali’ye, sınırlarında İslamcı güçlerin yükselişi korkusuyla saldırdığı” savunuldu ve “Etiyopya ordusu, uluslararası toplum tarafından tanınmış olan ve kendisinden çok daha güçlü İslamcı güçlere karşı direnen Somali hükümetinin isteği doğrultusunda hareket etmiştir. Bu müdahale, İslami Mahkemeler’in Etiyopya’ya karşı olası saldırılarını önlemeye yöneliktir” denildi.

ABD yönetimi, başkent Mogadişu da dahil ülkenin büyük bir bölümünü, geçen haziran ayında kontrolü altına alan İslamcı güçlerin El Kaide ile ilişkide olduğunu iddia ediyor. Beyaz Saray bu iddiasına gerekçe olarak, 1998 yılında ABD’nin Kenya ve Tanzanya’daki elçiliklerine eş zamanlı olarak yapılan ve 200 Afrikalı ile 12 Amerikalının ölmesine neden olan saldırıların planlayıcısının, Somali’deki İslamcı güçlerin liderlerinden biri haline geldiğini gösteriyor.

Öte yandan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) açıklamasında ise “Etipyoya’nın Hıristiyan hükümetinin, ABD’nin teröre karşı savaş kapsamında desteklendiği, hava güvenliği, polis eğitimi ve kara ile hava sınır güvenliği de dahil olmak üzere ABD’nin Addis Abba’ya lojistik destek verdiği” belirtildi.

Kayıp ağır

Diğer yandan Etiyopya birliklerinin, “İslamcı güçlerin belini kırdığını” ileri süren Etiyopya Başbakanı Meles Zenawi ise çatışmalarda bini aşkın kişinin yaşamını yitirdiğini, 3 bin kişinin ise yaralandığını belirtti. Zenawi, “Mogadişu hastanesinde 3 bini aşkın yaralı ile bin cesedin olduğunu öğrendik” dedi.

Cowhar hükümetin elinde

Öte yandan Etiyopya askerlerinin desteğindeki Somali geçici hükümet güçlerinin “kritik” öneme sahip Cowhar kentini aldığı bildirildi. Başkent Mogadişu’nun sadece 90 kilometre uzağındaki Cowhar, şimdiye değin İslamcı güçlerin elindeydi. Sabah saatlerinde kentte çıkan şiddetli çatışmaların ardından, İslamcı güçlerin bu kentten de çekildiği ifade edildi. İslamcı güçler, önceki gün de ön cephelerden çekilmişti.

Çatışmalar BM gündeminde

Öte yandan BM Güvenlik Konseyi, Somali’de bir haftadır devam eden olaylar üzerine olağanüstü toplandı. BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın Somali Özel Temsilcisi François Lonseny Fall, Somali’de çatışan tarafların derhal şiddete son verip diyaloga başlamaları gerektiğini belirterek aksi takdirde tüm bölgenin olaylardan etkileneceğini bildirdi. Fall, Somali’de müzakereler sonucu siyasi bir çözüme ulaşılmadığı takdirde, ülkede istikrarsızlığın artacağını, Somali halkının bundan zarar göreceğini belirtti.

İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ise Somali’deki Etiyopya birliklerinin “hemen” çekilmesini istedi. İhsanoğlu, Etiyopya’nın Somali’ye girmesi nedeniyle Afrika Boynuzu’nun bütünüyle ateşe sürüklenebileceği uyarısında bulundu ve Etiyopya’nin çekilmesi gerektiğini belirtti.

ABD’nin gölge savaşı

Bush yönetimi, Müslüman dünyasında, bir başka cephe daha açtı. ABD’nin tüm askeri desteğiyle 15 bin Etiyopya askeri, Somali’ye girdi. “Afrika Boynuzu”, yükselen bir petrol bölgesi ve dünyanın en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan’dan sadece birkaç km. uzaklıkta. Öyle ki, bölgenin yükselen zenginlikleri sadece ABD’yi değil, diğer ülkelerin de ağzını sulandırıyor.

ABD’nin, birbirleriyle sürekli savaş halinde olan dünyanın en yoksul ülkelerinden ikisi Etiyopya ile Somali arasındaki savaşı kışkırtması ise, aşırılık içindeki umursamazlıktan öte bir amaç taşımıyor.
AB de dahil olmak üzere, tüm dünya ülkeleri, bölgedeki savaşın, ABD, Şeriat Mahkemeleri’ni devirse dahi, tüm Boynuzu derinden etkileyeceği konusunda hem fikir. (...)

Öte yandan BM Güvenlik Konseyi, 1993 yılından bu yana Somali’ye asker göndermek konusunda çıkarı olmadığını kanaat getirmişti. Fakat, her nedense Konsey, geçen haftalarda ani bir kararla bölgeye Afrika ülkelerinden oluşacak bir uluslararası gücün yollanması kararı aldı, çünkü Şeriat Mahkemeleri, “bölgedeki istikrarsızlık unsur” idi.

Eğer bu savaş devam ederse, çatışmaların tüm bölgeyi etkilemesi ve bölgedeki ABD çıkarlarına zarar vermesi işten bile değil. Etiyopya ise, ABD’den daha büyük bir tehlike altında. (...)
Sonuç olarak Somali’de terörizme karşı panzehir, ancak istikrar ile sağlanabilir. Kaldı ki, Şeriat Mahkemeleri, bunu sağlamıştı. Bunun sebebi ise, İslamcı güçlerin ABD ve bölgedeki müttefiklerinin, Somali’ye yönelik müdahaleleri nedeniyle halk nezdinde yüksek desteğe sahip olmasından kaynaklanıyor.

(Salim Lone, The Daily Nation - Kenya)

Çatışmaların ortasındaki ülke


Komşusu Etiyopya’nın müdahalesiyle derin bir krizin içine çekilen Somali’de, son birkaç yıldır yaşanan gelişmelerin kısa kronolojisi şu şekilde;
Kasım 1991 - Diktatör Muhammed Siad Barre’nin devrilmesinden sonra, Muhammed Farah Aidid ile Ali Mehdi Muhammed arasında başlayan iktidar mücadelesinde binlerce kişi öldü ve yaralandı.
Aralık 1992 - BM Güvenlik Konseyi, ABD liderliğinde bir BM işgal gücü operasyonunu onayladı. BM onayından bir hafta sonra, ABD askerleri Mogadişu sahillerine çıktı.
Ekim 1993 - ABD’nin fiyaskosu. Somali güçlerinin, 2 Amerikan helikopterini düşürmesi sonucu 18 Amerikan ve 1 Malezya askeri öldü. Devam eden çatışmalarda yüzlerce Somalili öldü.
Mart 1994: BM operasyonu sona erdi.
Ekim 2004 - 1991’den bu yana merkezi bir hükümet kurma çabalarının 14’üncüsünde, milletvekilleri Etiyopya’nın desteklediği savaş ağası Abdullahi Yusuf’u devlet başkanlığına seçti. Aralıkta ise, Kenya’da yapılan törenle yeni hükümetin Başbakanı Muhammed Ali Gedi ve 27 bakan yemin ederek göreve başladı.
Mart 2006: “Umut ve Anti-terörizm Yeniden İnşa İttifakı”, İslamcı güçlere yönelik en büyük saldırısını yaptı: 76 ölü. İslami Mahkemeler Birliği lideri Hasan D. Aviys, ABD’nin ittifaka destek verdiğini açıkladı.
30 Haziran: Bin Ladin’in İslami Mahkemeler’e destek verilmesini isteyen kaseti ortaya çıktı. Ladin, Somali’nin ABD’ye “karşı üçüncü bir cephe” olmasını istedi.
Haziran 2006 - İslami Mahkemeler Birliği başkent Mogadişu’yu ele geçirdi.
9 Ekim 2006 - İslamcı güçler, Etiyopya’da karşı cihad ilan etti.
7 Aralık 2006 - BM Güvenlik Konseyi Somali’ye Afrika ülkelerinin askerlerinden oluşacak bir işgal gücünün gönderilmesini kabul eden ABD patentli bir karar aldı. Karar, İslamcı güçlerin tepkisine neden oldu ve direnişçiler, ülkeye bir askeri gücün girmesi halinde savaş ilan edeceklerini açıkladı.
23 Aralık 2006 - İslamcı güçler, yabancı Müslüman savaşçıları kendileriyle birlikte Etiyopya’ya karşı “cihad”a katılmaya çağırdı.
25 Aralık 2006 - Etiyopya savaş uçakları, Mogadişu’daki uluslararası havaalanı ve bir askeri havaalanını bombaladı.

 

Kaynak: Dünya Bülteni, El-Cezire ve Evrensel

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?