Srebrenitsa'dan Gazze'ye destek
Srebrenitsa'da Sırp katliamından sağ kurtulan Boşnaklar, ABD'nin Saraybosna büyükelçiliği önünde, Gazzeliler için protesto gösterisi yaptı.
Arşiv
08.01.2009, 17:37 08.01.2009, 18:21

Srebnehitsa'da 1995'te Sırp katliamında sağ kalan Bosnalı Müslümanlar, Saraybosna ABD büyükelçiliği önünde protesto gösterisi düzenleyerek Washington'dan Gazze Şeridi'ndeki İsrail katliamanı durdurmasını istedi.
1995'teki Bosna şehri Srebrenitsa'da BM Hollandalı askerlerin gözetiminde Sırp kuvvetlerinin gerçekleştirdiği toplu katliamda en az 8 bin Boşnak Müslüman hayatını kaybetmişti.
Srebrenitsa'daki Sırp katliamında oğlu ve kocasını kaybeden Munira Subasic, Filistin halkının acılarını paylaştığını belirterek "2009'da Filistinli anneler bizim 1995'te yaşadığımız acıları yaşıyor. Sesimizi yükseltiyoruz, çünkü biz acıyı ve acı çekmeyi biliyoruz. Bir evlat ve koca kaybetmenin ne olduğunu iyi biliyoruz." dedi.
Protestoya katılan Boşnak Müslümanlar, 660'dan fazla Filistinli'nin öldürülmesine ve İsrail'in 13 gündür sürdürdüğü saldırılarda Filistinli mültecilerin acılar içinde kalmasına tepki göstermek ihtiyacı duyduklarını belirttiler.
Saraybosna'da yapılan protestoya katılanlar "Masum çocukların katledilmesini durdurun" ve "Srebrenitsa 1995 - Gazze 2009" yazılı pankartlar taşıdılar.
Bosna savaş zamanı toplama kampları tutukluları birliği başkanı Murat Tahirovic, "Dünyanın önde gelen dünya gücü olarak ABD'nin Gazze'de sivillerin daha da kötüsü çocukların kanlarının dökülmesini durdurabileceğine inanıyorum." dedi.
Protestoya katılanlardan bir başka Boşnak Müslüman ise, "Savaş zamanında, kan, ızdırap ve acı her gün karşılaştığım manzara idi. Elimden bir şey gelmiyor fakat Filistin halkının acılarını paylaşıyorum. Bütün bunlar bizim savaş sırasında yaşadıklarımızı hatırlattı ve bu mutlaka durdurulmalı." şeklinde konuştu.
Srebrenitsa, İkinci Dünya Savaşı sonrasında Avrupa yaşanan en büyük katliamın yaşandığı şehir. Katliam, sözde BM koruması altında bulunan Srebrenitsa'da Sırp general Ratko Mladic komutasındaki kuvvetler tarafından işlendi. Uluslararası mahkeme tarafından soykırımla suçlanan Mladic, hala kaçak durumda.
Kaynak: Reuters