Tayland'da imam işkenceyle öldürüldü
Tayland'da hükümet güçlerinin bir imamı işkenceyle öldürmesi ülkede ve dünyada tartışmalara neden oldu.

Dünya Bülteni / Haber Merkezi
Tayland hükümetinin ülkedeki Müslüman azınlığa uyguladığı şiddetin son örneği dünya gündemine taşındı.
Tayland'da merkezi hükümet güçlerinin Müslüman azınlığa karşı işkence uygulaması ve faili mechül cinayetlerden sorumlu olması dünya gündemine taşınmaya başladı.
Yıllardır süren hukuk dışı baskı ve işkence uygulamaları bazı insan hakları örgütleri tarafından yakın takibe alımdı. En son bir imamın işkenceyle öldürülmesi ülkede yeni bir tartışma başlattı.
ÜLKE İÇİN ÖNEMLİ BİR SINAV
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Çarşamba günü, Tayland'ın güneyindeki Patani bölgesinde bir imamın güvenlik güçleri tarafından işkence edilerek öldürülmesi, bölgedeki şiddetin nedenlerinden biri olarak görülen ülkenin adalet sistemi için "önemli bir sınav" pozisyonundadır, dedi.
New York merkezli insan hakları grubu, Yapa Koseng'in bu ayki ölümü, operasyonlar sırasında Tayland Ordusu'nun tutukladığı Müslümanlara kötü davranması gibi daha büyük bir problemi ortaya çıkardı, dedi.
İNSAN HAKLARI ÖRGÜTLERİ DEVREDE
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Asya direktörü Brad Adams, "kötü davranışlarından dolayı askerlerin kovuşturulmaları, gerçekten durumun sakinleşmesine ve Müslüman topluluğunda güveni yeniden inşa etmeye yardımcı olabilir" dedi.
Adams, Müslüman direnişçilerin, Tayland güvenlik güçlerinin ihlallerine karşı misilleme yapmak durumunda kaldıklarını belirterek Tayland ordusunun da sivilleri öldürdüğünü belirtti.
56 YAŞINDAKİ İMAM
56 yaşındaki Müslüman bir dini lider olan Yapa, 19 Mart'ta tutuklanmıştı ve son dört yılda tırmanan ayrılıkçı bir mücadelede yaklaşık 3,000 insanın öldüğü Tayland'ın güneyinin bir bölümünü oluşturan Narathiwat'taki bir ordu kampına götürüldü.
İki gün sonra Yapa'nın bedeni yaralanmış olarak, yanık izleri ve kırık kaburga kemikleriyle birlikte akrabalarına geri verildi.
ORDU KOMUTANI SÖZ VERDİ
Tayland Ordu komutanı General Anupong Phaochinda, Yapa'nın ölümünü araştıracak bir komitenin kurulacağını ve suçlu bulunanların cezalandırılacağı sözünü verdi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, son zamanlarda Tayland Ordusu'nun tesislerindeki hapislerden çıkan ve işkenceden şikâyetçi olan Tayland'ın güney eyaletlerindeki pek çok Müslüman'ın yanı sıra tutukluları salıverilmeleri esnasında ve sonrasında gören avukatlar ve bağımsız tıbbi uzmanlarla görüştü.
İŞKENCE ŞEKİLLERİ
İnsan Hakları grubu bir açıklamasında işkencenin ve diğer kötü davranmaların yaygın şekillerinin; kulak delme, yumruklama, tekmeleme, odun veya metal sopalarla vurma, çıplak bırakma, soğuğa maruz bırakma, elektrik şoku, naylon poşetlere kapatma olduğunu söyledi.
BÖLGEDEKİ OLAĞANÜSTÜ HAL UYGULAMASI
En güneydeki Narathiwat, Pattani ve Yala eyaletlerinde uygulanan olağanüstü hal hukukuna göre yetkililer şüphelendikleri herhangi bir Müslümanı resmi bir suçlama olmadan 37 gün alıkoyabiliyorlar ve ilk 72 saat tutukluları kimseyle görüştürmeyebiliyorlar.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Tayland hükümetine ve Ordusuna; bütün tutukluların güvenliklerini sağlamaları, tutukluluk ve alıkonulma esnasında yaralananlara tıbbi bakım sağlamaları, avukat ve aile üyelerinin tutukluluları zamanında görmelerine için izin vermeleri, işkence ve kötü muamele ile ilgili iddialar için kapsamlı bir soruşturma yapmaları konusunda tekrar tekrar çağrıda bulundu.
OLAYLARIN ALEVLENMESİ
Bölgede Tayland işgaline karşı bağımsızlık mücadelesi yıllardır sürüyor fakat ocak 2004'te Müslümanlarla ordu arasında çıkan çatışmaların alevlenmesi, bayram namazından çıkan cemaatten 70 kadarının askerlerce öldürülmesi durumu daha da kötüleştirdi.
100 YIL ÖNCE BAĞIMSIZ BİR ÜLKEYDİ
Malezya'ya sınır olan üç eyalet, Bangkok'un hâkimiyetine girmeden yaklaşık 100 yıl önce bağımsız Müslüman Patani Sultanlığını oluşturuyorlardı. Bu eyaletlerin yaklaşık 4 milyon olan nüfusunun yüzde 80'i Müslüman'dır.
yanında bir tek taylant'ta yok.
halkı müslüman olan ülkelerin bir çoğu aynı konumda.
kafirlerin ortak karakteri:işkence.zulum.cinayet,katliam.
bu nedendir.:müslümanların rabb'imiz ALLAH 'tır demelerindir.