Türkiye Enerji Fakiri oldu
Türkiye, 2004te 14.4 milyar dolar, 2005te 21.3 milyar dolar olan petrol, petrol ürünleri, doğalgaz, LPG ve kömürden oluşan toplam enerji ihtilatına 2006da 26.1 milyar dolar ödedi.

Türkiye, enerji üretiminde kendi girdilerini ön plana çıkaracak stratejiler ortaya koyamadı, yerli kaynak kullanımında verimlilik azaldı. Doğalgaz rezervleri sıfıra yakın olmasına karşın, gazın enerjideki payı yüzde 47.3e ulaştı. Bu oran Yunanistanda yüzde 19da kalırken, AB ülkelerinde de yüzde 20 sınırında tutuluyor.
İranla yaşanan doğalgaz sıkıntısının ardından gözler Türkiyenin dışa bağımlılığı hızla artan enerji sektörüne çevrildi. Türkiye, 2004te 14.4 milyar dolar, 2005te 21.3 milyar dolar olan petrol, petrol ürünleri, doğalgaz, LPG ve kömürden oluşan toplam enerji ihtilatına 2006da 26.1 milyar dolar ödedi. AB İlerleme Raporunda da, doğalgaz ithal fiyatlarındaki artışa dikkat çekilerek, bunun yakın zamanda ciddi kapasite azalmasına yol açacağı uyarısı yer aldı.
TÜKETİM HIZLA ARTIYOR
BOTAŞ verilerine göre, son üç yılda doğalgaz tüketimi yüzde 55, doğalgaz tüketen il sayısı yüzde 320 arttı. İletim hatlarının uzunluğu da 7 bin kilometreye ulaştı. 2002 Kasım ayından 2006nın aynı dönemine kadar ham petrol fiyatları yüzde 218 artarken, BOTAŞ satış fiyatları yüzde 51 oranında yükseldi. BOTAŞ, doğalgaz toptan satış fiyatını belirlerken, oluşan maliyetlerin tamamını yansıtmadığını bildirdi.
2020DE YÜZDE 70E ÇIKACAK
Türkiyede, elektrikte hidroelektriğin yüzde 16.6, doğalgazın ise yüzde 47.3 paya sahip olduğu belirtildi. 2003 yılında işletmeye geçen ve yap işlet modeli kapsamında inşa edilen 4 doğalgaz santrali ile bu oran yüzde 60a yükseldi. Bu tablonun devamı durumunda 2020 yılı itibariyle doğalgazın elektrik üretimi içindeki payının yüzde 70e çıkması bekleniyor. Yunanistan enerji üretimindeki gaz payını yüzde 19, ABD ise yüzde 33.9a çıkarmayı planlanıyor.
AB EKİMDE UYARMIŞTI
ABnin Ekim ayında yayımlanan İlerleme Raporunun enerji başlıklı bölümünde de çarpıcı değerlendirmelere yer verilmişti. Raporda, Türkiye'nin enerji alanında bazı ilerlemeler kaydetmesine karşın, genel olarak müktesebata uyumun dengeli olmadığı kaydedilmişti. Enerji alanında gerekli düzenlemelerin henüz yapılamadığı ifade edilen raporda, doğalgaz ithal fiyatlarındaki artışa karşın, değişmeyen elektrik fiyatlarının kısa vadede ciddi kapasite azalmasına yol açacağı belirtilmişti. Raporda, Türkiye'nin petrol stokları AB yöntemlerine göre hesaplanmıyor. Doğal gaz piyasasına ilişkin de yeni bir uygulama mevzuatı henüz kabul edilmedi denilmişti. (ANKA)