'Türkiye siyaseti Irak etkisinde'
Fransız Le Figaro, Türkiyenin siyasi takvimi Irak'taki gelişmeler belirliyor ve Kerkük sorunu başrol oynuyor yorumu yaptı.

Türkiyede Irak ve Kerkük konularında son günlerde yaşanan gelişmeler, Avrupa basınında da ilgi uyandırdı. Fransız Le Figaro gazetesi, Irak, artık birinci dış politika maddesi diyerek, Türkiyenin siyasi takviminin ritmini, artık komşu ülkedeki yürek hoplatan gelişmeler belirliyor ve Kerkük sorunu tutkuları billurlaştırıyor yorumu yaptı.
Le Figaro gazetesi, İstanbul kaynaklı bir haberinde Dışişleri Bakanı Abdullah Gülün Irak, bundan böyle Türkiyedeki bir numara sorun açıklamalarına dikkat çekerek, Irak, artık birinci dış politika maddesi dedi. Gazete, Türkiyenin siyasi takviminin ritmini, artık komşu ülkedeki yürek hoplatan gelişmeler belirliyor ve Kerkük sorunu tutkuları billurlaştırıyor değerlendirmesi yaptı.
ABD Dışişleri Müsteşarı Nick Burnsun Ankara ziyaretinin Cumhurbaşkanı seçimine dört ay kala Türk diplomasinin yeni önceliklerini eğiltmeyeceğini yazan gazete, CHPnin Irak ile ilgili girişimlere ve Hükümetin yapmayı kararlaştırdığı özel görüşmeye de dikkat çekti.
ABD TÜRKİYE İÇİN PASİF ROL ÖNGÖRDÜ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın Türkiye Iraktaki gelişmeleri izlemeye yetinmeyeceğine ilişkin sözlerini de değerlendiren gazete, bu çerçevede ABDnin bölge stratejisinin Türkiye için pasif bir rol öngördüğünü, Erdoğanın ise, Türkiyenin Iraka müdahale hakkını vurguladığını belirtti.
Le Figaro, Kerküke Kürtlerin kitle halinde gelmesinin, kentteki Türkmen azınlığını kırılgan hale getirdiğini, Türkiyenin etkisini zayıflattığını da yazdı. Petrol zengini Kerkükün bağlanması halinde oluşmakta olan bir Kürt devletinin bir bölgesel ekonomik güç haline geleceğine işaret eden gazete, bunun Türkiye için en kötü senaryo olduğunu kaydetti.
AMERİKANIN SÖZÜ İYİ NİYETİN ÖTESİNE GİTMEDİ
Böyle bir tehlikenin birçok kişi için Türk ordusunun müdahalesini haklı kılacağını belirten gazete, Kuzey Irakın da PKKya barınma sağladığını anımsatırken de Amerikan müttefikinin, tekrarlanan Kandil dağındaki kamplara karşı harekete geçme sözleri, hiçbir zaman bir iyi niyet ifadesinin ötesine gitmedi yorumunu yaptı.
ANKA