banner39

Türkiye turist topladı

TÜRSAB Başkanı Ulusoy, "Hac organizasyonlarını diyanet değil seyahat acenteleri yapsın" dedi.

Arşiv 01.01.2010, 05:13 01.01.2010, 09:36
 Türkiye turist topladı

Fahri Sarrafoğlu / Dünya Bülteni

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün (UNWTO) "Tourism Barometer" isimli yayınında yer alan verilere göre, Ocak – Temmuz 2009 döneminde dünyada uluslararası turist giriş sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,4 gerilemesine rağmen Türkiye'de ise düşüşe rağmen çabuk toparlandı.

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Türkiye' ye gelen yabancı ziyaretçi sayısının 10 Aylık dönemde yüzde 1.96 artış kaydederek 24.447.231 olarak gerçekleştiğini kaydetti. Ocak – Eylül 2009 dönemini kapsayan 9 ayda yabancı turizm gelirleri ise yüzde 8.41 düşüş göstererek yaklaşık 12 milyar 326 milyon, toplam turizm gelirleri ise yüzde 6.99 düşüşle 16 milyar 236.4 milyon ABD doları olarak gerçekleşti. Ulusoy, konuya turist sayısı açısından bakılırsa, Türkiye'nin yaklaşık yüzde 2 oranında artış kaydederek, dünyadaki genel düşüşten kendini koruyan sayılı ülkeler arasındaki yer almış olması, olumlu değerlendirilmesi gereken bir gelişme, olduğunu söyledi.

SEKTÖRÜN BEKLENTİLERİ 

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, sektörün büyüyebilmesi için bazı beklentileri olduğunun altını çizerek bunları şu şekilde sıraladı:

  • Turizmin çeşitlendirilmesi,
  • Turizm hareketlerinin ülke sathında potansiyeli yüksek yöre ve merkezleri de kapsayacak şekilde yaygınlaştırılması,
  • Ülkemizin potansiyeline göre yeterli pay almadığı pazar ve Pazar kesimlerinden aldığı payın yükseltilmesi,
  • Temel amaçlarla tutarlı olarak, kamu sektörünün işlev alanını giren planlama, altyapı yatırımlarının gerçekleştirilmesi ve üst yapı yatırımları için gereken imkanların hazırlanması ve teşviki, tedbirlerinin alınması, sektörün gelişimini sağlayacak olan koşullardır.
  • Seyahat acentelerinin getirdiği dövizin ihracat sayılması,
  • Seyahat ve tatil maliyetini artıran ayak bastı paraları, harçlar, servis ücretleri ve ÖTV oranlarının rakip ülkelerdeki uygulamalar ve rekabet koşullarına göre düzenlenmesi önem taşımaktadır.
  • Çözüm bekleyen önemli bir sorun da, Ulaştırma Bakanlığı'nın ülkemizde taşımacılık yapan tüm acentelerin belgelendirmesi kapsamında, turist taşımacılığı yapan seyahat acentelerinin da D2 belgesi alma zorunluluğunun getirilmesi olmalıdır.

HAC ORGANİZASYONUNU SEYEHAT ACENTALARI YAPSIN

Hac seyahatleri organizasyonlarının, seyahat acentelerimiz tarafından yürütülmesinin daha uygun olacağını düşündüğünü söyleyen Ulusoy, konu ile ilgili olarak şunları söyledi: "Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, asli görevi olan irşat, denetim, gözetim ve diğer dini hizmetlerin verilmesine yüklenmesinin ve bunların karşılığında bir hizmet bedeli talep etmesinin uygun olacağını düşünüyoruz."  Karayolu ile hac konusunda ise bunun mümkün olduğun ama getirisi ile götürüsünün iyi düşünülmesi gerektiğini vurguladı.

İSTANBUL'UN 5 YILDIZLI OTELE İHTİYACI VAR

İstanbul'un dünya çapında bir cazibe merkezi olarak, uluslararası turizmden hak ettiği payı alabilmesi için, gelen turist sayısının önümüzdeki kısa ve orta vadede kat kat artırılması beklendiğini kaydeden Ulusoy, İstanbul'un otel kapasitesinin ve özellikle de 5 yıldızlı otel kapasitesinin artırılmasına ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Otellerin kuruluş yerlerin konusunda ise Ulusoy bunun potansiyel talebe ve pazar fizibilitesine göre tespit edilmesi gerektiğine işaret etti. Ulusoy, sözlerini şöyle sürdürdü: " Bir kısım turistler için kent merkezleri daha cazipken, geliş amaçlarına, kalış sürelerine ve diğer faktörlere göre bir kısım turistler için ise merkeze göreceli olarak uzak oteller daha uygun olabilmekte veya tercih edilebilmektedir. Özetle otellerin kuruluş yeri seçimi, potansiyel pazar talebinin niteliği, fizibilite koşulları ile birlikte çevre, altyapı, ulaşım gibi kriterlere göre uygun yer bulma imkânlarına bağlıdır."

60 ÜLKEYE DÖNÜK TANITIM FAALİYETİ 

Ortadoğu, Afrika ülkeleri ve turizm pazar potansiyeli mevcut olan ve yükselen bütün ülkeler de pazarlama hedeflerimiz açısından önem taşıdığını kaydeden Ulusoy, Önceki yıllarda T.C. Dışişleri Bakanlığı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, TÜRSAB ve THY işbirliğinde çok sayıda ülkede tanıtım etkinlikleri gerçekleştirildiğini söyledi. Ulusoy, önümüzdeki yıllarda da TÜRSAB, ilgili kamu-özel sektör kuruluşlarının da katılımı ile Avrupa, Asya, Afrika, Amerika ve Avustralya, Yeni Zelenda bölgelerinde olmak üzere 60 ülkede etkin tanıtım ve pazarlama faaliyetleri gerçekleştirmek amacı ile planlama ve hazırlık çalışmaları yürüteceğini belirtti.

 

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?