Türkiye'de acil konuta ihtiyaç var
TOKİ Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, Türkiye nüfusunu Türkiye coğrafyasına yaymak gerektiğini belirterek, ''Ulaşımla, sağlıkla, eğitimle destekli yeni yerleşim alanları kurulması zorunludur'' dedi.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, Türkiye nüfusunu Türkiye coğrafyasına yaymak gerektiğini belirterek, ''Ulaşımla, sağlıkla, eğitimle destekli yeni yerleşim alanları kurulması zorunludur'' dedi.
Bayraktar, Beykent Üniversitesinin 10. yıl etkinlikleri kapsamında düzenlenen ''Konut Üretiminde Güncel Yaklaşımlar, Karşılaşılan Sorunlar'' konulu panelde TOKİ'nin faaliyetlerine ilişkin bilgi aktardı. Türkiye'deki mevcut konutların yüzde 60'a yakınının dünya standartlarının altında olduğuna işaret eden Bayraktar, konut yapımında denetimin önemini vurguladı. Bayraktar, Türkiye'de acil olarak üretilmesi gereken 2 buçuk milyon konut olduğunu ve TOKİ'nin bu ihtiyacın yüzde 5-10 kadarını üretebileceğini dile getirdi.
TOKİ olarak Hazine'den para almadıklarını, değerli arazileri en üst düzeyde değerlendirerek alt gelir grubundakilere konut üretimi yaptıklarına değinen Bayraktar, kalite, sağlamlık, fonksiyonellik ve ucuzluğun kendileri için en önemli kriterler olduğunu vurguladı. Gecekondu problemine ilişkin bir soru üzerine Bayraktar, bunun hala Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olduğunu, TOKİ olarak bu sorunu gidermek yönünde Türkiye'nin birçok yerinde kentsel dönüşüm projelerini başlattıklarını hatırlattı.
TCK'daki yasal düzenlemeler ile Türkiye'de artık gecekondulaşma ve kaçak yapılaşmanın önüne ciddi bir set çekildiğini ifade eden Bayraktar, ''Türkiye nüfusunu Türkiye coğrafyasına yaymak durumundayız. Ayrıca ulaşımla, sağlıkla, eğitimle destekli yeni yerleşim alanları kurulması zorunludur'' dedi.
-KAÇAK İNŞAATA BETON GÖTÜREN FİRMALAR...-
Erdoğan Bayraktar, kaçak yapılaşmanın önlenmesine ilişkin yapılan çalışmalara işaret ederek, şunları kaydetti: ''Dün bir olay oldu. Grup başkan vekillerinden biri beni aradı. Kaçak inşaata beton götüren firmaların da iş yerlerinin de cezalandırılması için bir teklif verilmesiyle ilgili. Ben buna karşı çıktım öyle bir şey olur mu? Siz şimdi kaçak inşaatlara beton götüren firmaları cezalandıracaksınız. Peki orada çalışanlar, oraya gelir sağlayanlar ne olacak? Kereste, tuğla satanlar ne olacak? Kaçak yapılaşma, gecekondu sorununu gidermek için herkesin, her ilgili kurumun öncelikle görevini tam olarak yapması gerekir.''
Bayraktar, çevre etki değerlendirme (ÇED) raporlarına ilişkin bir soru üzerine de inşaatların yasal olarak ne gerekiyorsa ona göre yapılma zorunluluğu bulunduğunu, zaten ÇED raporu alınmadan ruhsat alınamadığını ve inşaata başlanamadığını hatırlattı. Türkiye'de ruhsat aşamasının çok sıkıntılı, ancak denetimin çok zayıf olduğuna dikkat çeken Bayraktar, ''Ruhsat alana kadar canınız çıkar. Ondan sonra denetim ise tam olarak yapılamaz. Kalite de hak getire...'' diye konuştu.
AA