Türkiye'deki gençlerin yüzde 40'ı atıl durumda
Türkiye'deki 15 ile 24 yaş arasındaki 15 milyonluk genç bir nüfusun önemli bir kısmı atıl durumda.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) 2008 ulusal insani gelişim raporu açıklandı. Raporda Türkiye'deki 15 milyonluk genç bir nüfusun olduğu ve bunun önemli bir fırsat penceresi olduğu belirtildi.
UNDP'nin Gençlik Raporu, ulusal ve uluslararası İnsani Gelişme Raporları çerçevesinde, Aygen Ataç yönetiminde çeşitli üniversite görevlilerinin katılımıyla hazırlandı.
Rapor için, İstanbul, Adana, Malatya, Ankara, İzmir, Bursa, Tekirdağ, Diyarbakır, Samsun, Trabzon, Kayseri ve Erzurum'da 15-24 yaş grubundaki 3 binden fazla genç arasında kapsamlı bir ''Gençliğin Durumu Araştırması'' da gerçekleştirildi.
Bu araştırmada, gençlerin nasıl karar aldığı, eğitimleri, siyasi ve toplumsal katılım ve gelecekle ilgili planları irdelendi.
"Türkiye'de gençlere yönelik politikalar oluşturulmalı" denilen raporda bunun yapılmaması durumunda gençlerin, yarın sosyal ve ekonomik gerginliklerin kaynağı olabileceği belirtildi.
Türkiye'de 15-24 yaş arasında 15 milyon genç bulunuyor. Bu rakam Letonya'nın toplam nüfusunun 6, Danimarka'nın ise 2 katını oluşturuyor.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı 2008 raporunda, Türkiye'nin genç nüfus gücünü bu rakamlarla ortaya koyarken, bu gücün nasıl kullanıldığı, daha doğrusu kullanılamadığı ise raporun en çarpıcı yanını oluşturdu.
Türkiye'deki 12 milyon genç nüfusun yüzde 30'u öğrenci, yüzde 30'u ise çalışıyor. Geri kalan yüzde 40'lık oran ise ne çalışıyor ne de okuyor.
Bu durum ise yüzde 40'lık bölümünün atıl durumda olduğunu gösteriyor.
Rapora göre, Türkiye'de işi olmayan her 100 kişiden 35'i genç. İş arama ümidini yitirenlerin sayısı ise 300 bin civarında.
Raporda, Türkiye'ye "genç nüfus bir fırsat penceresi, bu pencere kapanmadan harekete geçin" uyarısı da bulunuyor.
Raporu değerlendiren BM Türkiye Koordinatörü Mahmood Ayub, Türkiye'de gençler için çok iyi tasarlanmış bir istihdam politikasına ihtiyaç bulunduğunu belirterek, "Aksi takdirde gençler gelecekte sosyal ve ekonomik gerginliklerin kaynağı olabilir" uyarısında bulundu.
Bu arada toplantıda Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu ile genç katılımcılar arasında gerginlik yaşandı.
"İşsizlik en büyük sorun, Türkiye'de umutlu bir gelecek olduğuna inanmıyorum" diyen gençlerin bu görüşüne karşılık veren Başesgioğlu "Hayat kolay değil. Sorunu kendinizde de arayın" mesajı verince toplantıya katılan gençler salonunun dışına yöneldi.