banner39

'Uçakları geri al, borcu sil'

Rusya'da bulunan Cezayir Devlet Başkanı Buteflika ile Putin yaptıkları görüşmede enerji ve savaş uçaklarının iadesi konularını ele aldılar.

Arşiv 20.02.2008, 17:30 20.02.2008, 18:09
'Uçakları geri al, borcu sil'
 
Dünya Bülteni / Haber Merkezi

Avrupa'ya doğalgaz sağlayan en büyük iki tedarikçi Rusya ve Cezayir'in devlet başkanları dün Kremlin'de enerji konularını görüştüler. Rusya, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) benzeri Doğalgaz İhraç Eden Ülkeler Örgütü kurmak istiyor.

Putin'in 2006'da Cezayir ziyaretinden sonra Buteflika ilk kez Moskova'ya resmî bir ziyaret düzenledi. Putin'in 2006 senesindeki ziyareti sırasında Rusya, Cezayir'in Sovyetler Birliği döneminden kalan borçlarını Cezayir'in yedi milyar dolar tutarındaki silah alımları karşılığında silmişti. Ancak Cezayir Devlet Başkanı Buteflika'nın dün Kremlin'de yapılan görüşmede, Rusya'dan satın aldığı 15 adet MİG-29 savaş uçağını iade etmek istediğini açıklamasının ardından iki ülke arasındaki askerî ilişkiler gerildi. Rusya gazetelerine göre, Cezayir, uçakları "düşük kaliteli oldukları" için iade etmek istiyor.

Vladimir Putin, Buteflika ile görüşmelere başlamadan önce, herhangi bir detaylı açıklama yapmaksızın, iki liderin "askerî teknik işbirliği ile ilgili birçok meseleyi" tartışacaklarını söylemekle yetinmişti.

'CEZAYİR'İN MİG UÇAKLARINI GERİ İADE ETMEK İSTEMESİ SKANDAL'

Izvestia gazetesi, "Cezayir'in satın alma anlaşmasını iptal ettiği açıklaması, Rusya'nın yabancı ülkelerle sürdürdüğü askerî teknik işbirliğinde ilk büyük skandaldır" yorumunda bulundu.

Pazartesi günü, Kommersant gazetesi, Rus devlet kuruluşu Birleşik Havacılık Şirketi'nden bir yetkiliye dayanarak verdiği haberde, Cezayir'in başka uçaklar satın alması karşılığında Rusya'nın savaş uçaklarını iade edilmesini kabul edebileceğini yazdı.

Görüşmeler sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cezayir Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika'ya "Enerji meselelerinde devamlı temas halinde bulunmamız çok önemli. Çünkü bu yıl OPEC başkanlığını Cezayir yapacak" dedi.

Buteflika, Putin ile görüşmesinden önce ITAR-TASS haber ajansına yaptığı açıklamada, "Belli başlı doğalgaz ihraç eden ülkelerin enerji politikalarını koordine etmeleri gerektiğini" söyledi.

Putin geçen sene dünyanın en büyük doğal gaz ihracatçıları arasında bir kartel kurulmasının "ilginç bir teklif" olduğunu belirtti ve Katar planın Haziran'da Moskova'da yapılacak bir görüşmede ele alınacağını kaydetti.

Buteflika da, "Rusya, Katar ve Cezayir gibi ülkelerin uluslararası doğalgaz piyasalarında büyük rol oynadığı açıktır. Hatta aktivitelerini daha da artırmalılar" dedi.

2001'de Tahran'da kurulan Doğal Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu'nun daha fazla aktif rol oylaması gerektiğini söyleyen Bouteflika, Avrupa Birliği'ne doğalgaz tedarik eden ülkelerin enerji ihracatları konusunda "kısıtlayıcı yasalar" oluşturmaları gerektiğini de belirtti.

AB verilerine göre, 2005'te Avrupa Birliği'ne doğal gaz ihracatının yüzde 45.1'ini Rusya, yüzde 24.1'ini Norveç ve yüzde 20.6'sını Cezayir sağladı. Norveç'in oranının daha da artması bekleniyor.

AVRUPA, RUSYA-CEZAYİR ENERJİ İŞBİRLİĞİNDEN ENDİŞE DUYUYOR
 
Avrupalı yetkililer, özellikle 2006'da Rus ve Cezayir enerji şirketleri Gazprom ve Sonatrach arasında bir işbirliği anlaşması imzalanmasından sonra, Cezayir ve Rusya arasında daha yakın enerji bağlarının kurulmasından endişe ediyor. 

Cezayir Parlamento Başkanı Abdülaziz Ziari, dün Vremya Novostei gazetesine yaptığı açıklamada, "Avrupa'ya doğal gaz sevkiyatlarında daha fazla işbirliği yapabiliriz. Cezayir ve Rusya dünya liderleri arasındadır. Ülkelerimiz aktivitelerini koordine edebilir." dedi.

OPEC'in petrol ihracatçılarının çıkarlarını korumak ve petrol gelirlerinin adil bir şekilde paylaşılması için 1960'larda kurulduğunu söyleyen Bouteflika, "Doğal gaz ihracatçıları bu dersi unutmamalıdır." dedi.

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?