Unutulmayan cenaze törenleri

Atatürk'ün görkemli cenaze töreninden sonra Türk siyasi tarihine iz bırakan pek çok cenaze töreni geçti.

Arşiv 06.07.2018, 09:30 06.07.2018, 09:31
Unutulmayan cenaze törenleri

İsmet İnönü'nün cenaze törenine dondurucu soğuğa karşı binlerce kişi katıldı.

ANKA'nın derlediği bilgilere göre, İkinci Cumhurbaşkanı ve Atatürk'ün silah arkadaşı İsmet İnönü'nün cenaze törenine dondurucu soğuk havaya karşı binlerce kişi katıldı. Gazeteci Abdi İpekçi, Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı ile önceki Cumhurbaşkanlarından Turgut Özal; MHP’nin Genel Başkanı Alpaslan Türkeş ve eski Başbakanlardan Bülent Ecevit'in de cenazeleri binlerce kişinin katılımıyla toprağa verildi.

1980 yılında bir suikaste kurban giden dönemin DİSK Başkanı Kemal Türkler ile 2 Temmuz'da Sivas'da katledilen 35 aydın için düzenlenen cenazeleri de insan seliyle uğurlandı.
Danıştay saldırısında yaşamını yitiren üye Mustafa Yücel Özbilgin’in cenaze töreni de büyük ilgi gören törenler arasında yer aldı.
Son olarak Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in cenaze töreni ise Türkiye'de tarihe geçen son cenaze töreni oldu.


Doğurduğu sonuçlar ve etkileri açısından, tarihe geçen önemli cenaze törenlerinden bazıları şöyle;
İSMET İNÖNÜ
Türkiye Cumhuriyeti’nin 2. Cumhurbaşkanı Milli Şef İsmet İnönü 25 Aralık 1973'de 89 yaşında Ankara'da öldü. İsmet İnönü'nün cenazesi 27 Aralık'ta Pembe Köşk'ten alınarak TBMM önünde katafalka kondu. Sabaha kadar Türkiye'nin her tarafından gelen birlerce insan İnönü’ye son görevlerini yerine getirdi.


ABDİ İPEKÇİ
Milliyet Gazetesi başyazarı Abdi İpekçi, 1 Şubat 1979 gecesi İstanbul’daki evinin yakınlarında kimliği meçhul kişi ya da kişiler tarafından öldürüldü. İpekçi binlerce kişinin katıldığı cenaze töreniyle uğurlandı.
KEMAL TÜRKLER
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Başkanlarından Kemal Türkler, 22 Temmuz 1980 sabahı Merter'de evinin önünde sendikaya gitmek üzere arabasına binerken düzenlenen bir saldırı sonucu hayatını kaybetti. Türkler’in cenazesi, binlerce vatandaş tarafından toprağa verildi.
UĞUR MUMCU

Cumhuriyet Gazetesi yazarlarından Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993 yılında uğradığı bombalı saldırı sonucu katledildi. Saldırı, Türkiye’de çok büyük toplumsal ve siyasal tepkilere neden olurken, Mumcu, Ankara’da sağanak yağışa rağmen 500 bin kişinin katıldığı cenaze töreniyle uğurlandı.
ÜÇOK, KIŞLALI VE AKSOY
Yine, bombalı saldırı sonucu yaşamını yitiren Cumhuriyet Gazetesi yazarlarından Ahmet Taner Kışlalı, Bahriye Üçok, Muammer Aksoy da binlerce vatandaşın katıldığı törenlerle son yolculuklarına uğurlandılar.
TURGUT ÖZAL


Türkiye Cumhuriyeti’nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın cenazesine Türkiye'nin dört bir yanından yüzbinlerce kişi akın etmiş, televizyonlardan canlı yayımlanmış; ülkede bayraklar yarıya indirilmişi. Dönemin Amerika Birleşik Devletleri Başkanı, Turgut Özal ile de yakın dost olan George H. W. Bush da, mevlidine katılmış ve gözyaşlarını tutamamış.
SİVAS KATLİAMI
Sivas’ta Pir Sultan Abdal Kültür ve Sanat Festivali’ne katılan ve kaldıkları Madımak Oteli’nin yakılması sonucu hayatını kaybeden 35 aydının cenaze töreni de geniş katılımlı oldu.
Ankara Dikmen’de bulunan dernek binasından yola çıkan kortejin bir ucu Kızılay’da bitiyordu. Yüzbinlerce vatandaş, cenaze törenine akın etmişti.
AHMET PİRİŞTİNA
İzmir’in sevilen belediye başkanlarından Ahmet Piriştina’nın cenazesi de binlerin katıldığı bir törenle toprağa verildi.
DANIŞTAY SALDIRISI
18 Mayıs 2006’da Danıştay 2. Dairesinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Daire Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in cenazesi “laiklik” mesajı veren binlerce vatandaşın katılımıyla toprağa verildi.
BÜLENT ECEVİT


Türkiye siyasal yaşamının son 50 yılına damgasını vuran Bülent Ecevit için 11 Kasım 2006’da Ankara’da düzenlenen cenaze törenine ise yüzbinler katıldı. Ecevit’in cenaze törenini “laikliğe bağlılık” gösterisine dönüştü.
HRANT DİNK


Uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in cenazesi ise Türk, Kürt, Ermeni etnik kökenli binlerce vatandaşı bir araya getirdi. Cenaze töreninde “halkların kardeşliği” vurgusu çizilirken, Dink, son yolculuğuna binlerce vatandaş uğurladı.



ANKA

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?