banner39

Yabancı sermaye 'kaos'a inanmadı

ABD merkezli küresel dalgalanmaya ve kaos senaryolarına rağmen yabancı yatırımcının Türkiye'ye ilgisi devam ediyor.

Arşiv 15.02.2008, 08:00 15.02.2008, 11:49
Yabancı sermaye 'kaos'a inanmadı

Türkiye'nin en büyük perakende devi Migros yabancılara satıldı. Koç Grubu, Migros'un yüzde 50,8'ini 1,98 milyar YTL'ye İngiliz fonu Moonlight Capital'e devretti.

Amerika'da mortgage kriziyle başlayan uluslararası dalgalanma ve yurt içinde başörtüsü bahanesiyle gündeme getirilen 'kaos' senaryolarına rağmen yabancı yatırımcıların Türkiye'ye güveni sürüyor. Koç Holding, Türkiye'nin en büyük perakende devi Migros'un yüzde 50,8'ini, 1 milyar 980 milyon YTL'ye İngiliz BC Partners tarafından kont-rol edilen Moonlight Capital'a sattı. Koç Holding'in Üst Yöneticisi Bülent Bulgurlu, ABD'de başlayan ve Avrupa'ya yayılan, Türkiye'de de pek pozitif olmayan şekilde hissedilen bir ortamda Migros'a olan ilginin sadece kendileriyle ile sınırlı kalmadığını dile getirdi.

Bulgurlu, "Bu, başta Türk ekonomisi, onun peşinde Koç Holding, onun peşinde de Migros'a olan güvenin bir göstergesidir." dedi. Satışı değerlendiren Yabancı Sermaye Derneği (YASED) Genel Sekreteri Mustafa Alper, yabancı yatırımcıların anlık kararlarla değil, uzun vadeli projeksiyonlar sonucunda yatırım kararı aldıklarına işaret etti. Migros'u satın alan grubun da bu sektördeki fırsatları bilerek yatırım yaptığını ifade eden Alper, sektöre yabancı ilgisinin devam edeceği görüşünde. Otomotiv, dayanıklı tüketim, enerji ve finans olmak üzere dört ana sektöre odaklandığını açıklayan Koç Grubu, bu çerçevede geçen yıl haziran ayında Migros'u satmaya karar vermişti.

İstanbul Nakkaştepe'deki merkez binasında satışla ilgili dün basın toplantısı düzenleyen Bülent Bulgurlu, geçen sürede adil ve herkese eşit mesafede bir satış süreci izlediklerini söyledi. Global piyasalardaki olumsuzlukları ve bunun Türkiye'ye yansımalarını hissettiklerini vurgulayan Bulgurlu, "Bütün bu olumsuz gelişmelere rağmen, hem markamıza hem de Türkiye ekonomisine güven sayesinde hedefimizi gerçekleştirdik." değerlendirmesini yaptı.

Satış sürecinin tamamlanması için Rekabet Kurulu'nun onayı bekleniyor. Bu sürecin üç dört ay devam edeceği tahmin ediliyor. Bulgurlu, soru üzerine fiyatın piyasa değerlerinin üzerinde gerçekleştiğini kaydetti. Satışın YTL olmasının özel bir anlamı olmadığını vurgulayan Bulgurlu, topluluk olarak sadece gıda perakendesinden çıktıklarını, Koçtaş ve Migros'un gıda perakendesi dışındaki Tat gibi iştiraklerinin holding bünyesinde kalacağını kaydetti. Şirketin topluluk içindeki ciro payının 2007'de 3 milyar YTL civarında gerçekleşeceğini ifade eden Bulgurlu, 2008'de 6 ay var, 6 ay yok olmak üzere Migros'un ilk altı ayda 1,8 milyar YTL ciro yapacağını tahmin ettiklerini bildirdi. Koç Holding, dünyadaki gelişmeleri dikkate alarak, dayanıklı tüketim, enerji, finans ve otomotiv olmak üzere dört ana sektöre odaklanma kararı aldı. 2007 yılında cironun yüzde 87'sini, faaliyet kârının yüzde 91'ini ve son beş yıldaki büyümenin yüzde 88'ini bu dört sektörden sağladı. Grup, yurtiçi ve yurtdışı büyüme potansiyelleri, rekabet güçleri ile topluluğa ve hissedarlara sağlayacağı katkı göz önünde bulundurularak yeni yatırımlara hazırlanıyor. Perakende devinin satışıyla birlikte holding açık pozisyonunu kapattı ve yeni yatırımlar için önemli bir kaynak elde etti.

2007 cirosu 74,5 milyar yeni lira

Koç Holding 2007 yılında kombine 74,5 milyar YTL ciro beklerken, 2008'de organik büyüme ile birlikte cirosunu 81 YTL'ye çıkarmayı planlıyor. 2007'deki 5,6 milyar yeni liralık faaliyet kârını ise bu sene 6,5 milyar yeni liraya çıkaracak. Migros'un ise toplam ciroda 2007'de 3 milyar yeni lirayı aşkın ciro sağlarken, 2008'de Koç bünyesinde kalacağı yaklaşık 6 aylık sürede 1,8 milyar yeni lira ciro gerçekleştireceği tahmin ediliyor. Topluluk yeni dönemde dayanıklı tüketim ve otomotiv sektörlerinde iç pazarda büyümenin yanı sıra yeni pazarlara da girecek. Enerjide de Türkiye'nin ihtiyacından doğacak yeni yatırımlar için hazırlanıyor. Bankacılık sektöründe ise Yapı Kredi Sigorta'nın satılması gündemde. Bülent Bulgurlu, "Stratejilerimizi gözden geçirerek gerektiğinde bundan sonra radikal adımlar atmaktan çekinmeyeceğiz." ifadesini kullandı.

Koç Holding'den Borsa'ya yapılan açıklamada anlaşılan fiyatın, önceki günde hisse kapanış fiyatı olan 19,80 YTL'ye göre piyasa değerinin yüzde 10 üstünde olan 1,977 milyar YTL olduğu belirtildi. Migros'un toplam değeri böylece 3,9 milyar YTL'ye, hisse başına fiyat 21,85 YTL'ye denk geliyor. Moonlight anlaşmanın tamamlanmasının ardından SPK tebliğleri doğrultusunda azınlık hissedarlara çağrıda bulunulacak. BC Partners tarafından yapılan açıklamada da satın almada Turkven özel sermaye şirketinin ve DeA Capital'in azınlık hissedarlar olarak yer alacağı belirtilerek, Koç'un ve Migros'un eski CEO'su Bülend Özaydınlı'nın grubun CEO'su olacağı belirtildi. BC Partners'ın ortağı Francesco Conte, Migros'un Türkiye'deki ilk yatırımları olduğunu belirtirken, şirketin diğer ortağı Nikos Stathopoulos, Migros'un hızla büyüyen perakende pazarında güçlü pozisyon sağlamak için ideal konumda olduğunu söyledi. Açıklamada, BC Partners'ın satın alımın finansmanının Garanti Bankası, İş Bankası ve Vakıfbank tarafından yapılacağı belirtildi. Pazarlık usulü ile belirlenen satış bedelinin 20 milyon YTL'si imza tarihinde, 1,957 milyar YTL bakiye tutarı ise devir gerçekleştiği tarihte ödenecek.

Koç açıklamasında, hisse devrinin Rekabet Kurulu iznine ve şirketin iştiraklerinden çoğunluk hissesine sahip olduğu Şok ve Sanal Merkez şirketlerinin, Koç'un elinde bulunan azınlık hisselerinin şirkete devredilmesi ile iştiraklerden azınlık hissesine sahip olduğu dört şirketteki payların şirket tarafından Koç Grubu'na devredilmesi dahil, hisse devir sözleşmesinde ön şartların gerçekleşmesine bağlı olduğu belirtildi. Satış Moonlight'ın devir sözleşmesinin ardından bildireceği şirket veya şahıslara da satılabilecek. Kapanış günü bilançosunda yer alan özsermaye tutarı ile tarafların üzerinde mutabık kaldığı 1,544 milyar YTL tutarında öz sermaye rakamı arasındaki fark hesaplanacak ve farkın pozitif olması halinde alıcı Koç Holding'e, negatif olması halinde Koç alıcıya fark tutarını YTL olarak ödeyecek. Hisse devri gerçekleşmeden önce Migros'un aktifinde bulunan Koçtaş, Tat, Tanı Pazarlama ve Entek hisselerinin tamamı satıcı Koç veya göstereceği topluluk şirketleri tarafından; Şok ve Sanal Merkez'de Koç'un sahip olduğu hisseleri ise Migros tarafından satın alınacak.

BC Partners kimdir?

Migros'un yüzde 50,8'ini satın alan Londra merkezli BC Partners; Cenevre, Hamburg, Londra, Milan, New York ve Paris'te bulunan takımları aracılığıyla işletilen uluslararası özel sermaye fonu şirketi. Son olarak, BCEC VIII fonu, 5,9 milyar Euro taahhütle kapanmıştı. 20 yılı aşkın süredir devralma ve yönetim ile ortak işleri geliştirmede, toplam işletme değerleri 61 milyar Euro olan 66 devralmada başarılı bir çizgi sürdürdü. Son yatırımlarının içinde Intelsat, Brennag, Amadeus, Hyatt Regency, Domestic, Picard Surgelés, SEAT Pagine Gialle ve Unity Media bulunuyor.

Satış arabalarıyla başladı, zirveye çıktı

İsviçre Migros Kooperatifler Birliği ve İstanbul Belediyesi'nin girişimleriyle 1954 yılında kurulan Migros, yolculuğuna İstanbul'da tüketim maddelerini tüketicilere 45 satış arabasıyla ulaştırarak başlamıştı. Çoğunluk hisseleri 1975 yılında Koç'a devredilen Migros, 1989 sonunda iki büyük ilde 34 mağazayla hizmet vermeye başladı. 1991'de halka açık bir şirket haline geldi. 1996'da Azerbaycan'daki altyapı çalışmalarını sonlandırarak ilk yurtdışı mağazası Ramstore'u Bakü'de açtı. 1997'ye kadar 7 alışveriş merkezi içinde yerini alan Migros, yurtdışında ikinci ülke olan Rusya'da, Migros, Ram ve Enka ortaklığı ile Ramstore Shopping Center'ı açtı. 1997 yılında Migros mağazaları, Şok ucuzluk marketleri ve satış arabaları olarak sürdürdüğü hizmetine, alışveriş merkezi formatını ve sanal marketi de ekleyerek perakende sektöründe tüm mağaza formatlarında hizmet vermeye başladı. Türkiye'nin ilk sanal alışveriş merkezi Kangurum'u 2000 yılının ilk ayında açan Migros'un diğer bir formatı 'Bakkalım'lar aynı yıl hizmete açıldı. Oypa'nın 11 mağazasını devralan Migros, 2003'ün ilk çeyreğinde bu mağazaları hizmete açtı.

2005 yılında Tansaş'ı satın aldı. Aynı yıl toplamda 566 mağazaya ulaşan Migros'un Tansaş mağazalarıyla birlikte mağaza sayısı 722'ye yükseldi, 140 milyon müşteri sayısına ulaştı ve haftada iki yeni mağaza açma hızı ile 2006 sonunda faaliyet alanı 52 ile ulaştı. 2006'da Türkiye dahil toplamda 7 ülkede 878 mağaza, 20 bin çalışan, 300 milyon müşterisi ile birleşmeyi tamamladı. Aynı yıl 3,3 milyar dolar kombine ciro hacmine ulaştı. Haziran 2007'de Koç Holding, yapılan stratejik değerlendirmeler sonucunda topluluğun stratejik planının revize edilmesiyle birlikte, Migros Türk AŞ ile ilgili hisse satışı da dahil her türlü stratejik alternatifi değerlendirmek üzere JP Morgan PLC Yatırım Bankasını görevlendirdi. Migros, Rusya'daki iştiraki Ramenka'nın hisselerini, Eylül 2007'de de diğer ortağı Enka Holding Investment SA'ya 542,5 milyon dolara devretti.

Bugün itibarıyla 1 milyon 81 bin 765 metrekare kapalı alana sahip olan Migros, Türkiye'de 220 Migros, 247 Tansaş, 462 Şok, 8 Macro Center, 3 5M'den oluşan 940 mağaza ve Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ile Makedonya'daki 15 Ramstore ile birlikte yurtiçi ve yurtdışında toplam 955 mağazayla hizmet veriyor. Migros mağazaları 7 coğrafi bölgede 49 ilde, Şok mağazaları ise 5 bölgede 36 ilde bulunuyor. Migros'ta çalışan sayısı 14 bin, yıllık müşteri sayısı 300 milyon civarında.

'Türkiye, yatırımcı için hâlâ çekim merkezi'

Uluslararası danışmanlık ve denetim şirketi Deloitte'in Türkiye Kurumsal Finansman Sorumlu Ortağı Anthony Wilson, Migros'un satışının bugüne kadar Türkiye'de gerçekleştirilen en büyük girişim sermayesi işlemi olduğuna dikkat çekerek, "Uluslararası piyasalar bu kadar hassasken Türkiye'de öyle büyük bir yatırımın gerçekleşmesi Türkiye'nin hâlâ yatırımcılar için bir çekim merkezi olmaya devam ettiğini göstermektedir." dedi. Yükselen ekonomilerde ciddi bir konsolidasyon ve modernleşme süreci yaşandığına işaret eden Wilson, "Migros satışı da bunun önemli göstergelerinden birisi. Migros başka bir perakende zinciri tarafından satın alınmadığından, müşterileri açısından çok büyük bir değişiklik olmayacaktır. Ancak genel olarak perakende sektörüne bir hareket kazandıracağını düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

PricewaterhouseCoopers (PwC) Türkiye Perakendecilik ve Tüketiciye Yönelik Ürünler Sektörü Lideri Adnan Akan da satınalma işleminin yabancıların Türkiye'ye olan ilgisinin bir göstergesi olduğunu kaydetti. Türkiye'nin artan genç nüfusu ve büyüyen satınalma gücüyle yabancı yatırımcılar için büyük fırsatlar barındırdığını anlatan Akan, "Küresel dalgalanmanın yaşandığı bir dönemde gerçekleşen bu satış, sektörün ve ülkemizin hâlâ cazibesini koruduğunu göstermektedir." dedi. Organize perakende sektörünün büyümeye son derece müsait bir alan olduğuna dikkat çeken PwC yöneticisi, sektöre olan yabancı ilgisinin de süreceğini belirtti. Yabancı Sermaye Derneği (YASED) Genel Sekreteri Mustafa Alper de, yabancı yatırımcıların anlık kararlarla değil, uzun vadeli projeksiyonlar neticesinde yatırım kararı aldıklarına işaret ederek, Migros'u satın alan BC Group'un da sektördeki fırsatları bilerek yatırım yaptığını dile getirdi. Yaşanan küresel dalgalanmanın yabancı şirketlere özellikle fiyat noktasında bazı avantajlar sunduğuna dikkat çeken Alper şunları söyledi: "Küresel likiditenin bollaştığı dönemde halka açık şirketlerin piyasa değerleri ciddi anlamda artmıştı. Yaşanan bu son dalgalanmayla fiyatlar biraz daha gerçekçi seviyelere gerileyince yabancı yatırımcıların ilgisi yeniden canlandı. Ben yabancıların ilgisinin artarak süreceğini düşünüyorum."

Yabancıların organize perakendedeki payı arttı

Migros'un BC Partners'a satılmasıyla yabancıların perakende sektöründeki payı önemli oranda arttı. Piyasanın en büyük oyuncusu Migros'un yüzde 50,83'ü yabancıların oldu. Sabancı'ya bağlı Fransız merkezli Carrefour, yüzde 14'lük payla ikinci. Alman Metro'nun pazardaki payı yüzde 8 iken, İngiltere merkezli Tesco yüzde 4'lük paya sahip. Bu durumda en büyük 6 perakende şirketinden, tamamı Türk sermayesine ait sadece Kiler kalıyor. Geri kalan zincirlerin ortakları ya da Borsa'daki hisselerinin önemli kısmı yabancıların elinde. Metro ve Tesco ise tamamı yabancı sermayenin olan iki firma.

Koç hisseleri prim yaptı, Migros geriledi

Migros'un satışından sonra Migros ve Koç Holding hisselerinde hareketlilik yaşandı. Çarşamba günü 19,80 YTL'den kapanan Migros hisse fiyatı, dün yüzde 3,54 oranında değer kaybederek 19,10 YTL'den kapandı. Koç Holding hisseleri ise günlük yüzde 1,69 değer kazanarak 4,80 YTL'den kapandı. Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Onur Mutlu, Migros'ta fiyatın beklentilere paralel olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Dolayısıyla çok artı ya da eksi etkisini düşünmüyorum. Koç Grubu için finansal giriş sağlayacak. Tüpraş'tan dolayı borçlarının yüksek oluşu şimdiye kadar hisse fiyatını biraz kilitliyordu. Dolayısıyla Koç'a pozitif etki yapıyor. Migros ise fiyat, beklenti paralelinde olduğu için ve hissenin hikâyesi bitmiş olduğu için geriledi. Çağrı yapılacak olması da çok etkilemedi; çünkü 6 ayda da yüzde 10 getiriyi, bonoya da yatırsanız kazanırsınız."

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?