Yargıtay Başkanı: Rejim tehlikesi yok
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, ''Türkiye'de rejim tehlikesi görmüyorum. Başörtüsü, Anayasa Mahkemesi'nin bileceği konu" dedi.

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, ''Türkiye'de bir rejim tehlikesi görüyorum diyemem. Böyle bir şeye girmenin zamanı ve zemini olmadığını düşünüyorum'' açıklamasında bulundu.
Hasan Gerçeker, makamında basın mensuplarıyla bir araya geldi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gerçeker, ''Türkiye'de bir rejim tehlikesi görüyor musunuz?'' sorusuna karşılık, ''Türkiye'de bir rejim tehlikesi görüyorum diyemem'' dedi.
''Böyle bir şey olmadığı için mi yoksa bulunduğunuz konum itibariyle mi?'' denilmesi üzerine Gerçeker, ''Böyle bir şey söylemem mümkün değil. Birey olarak da Yargıtay Başkanı olarak da... 'Olmaz' diye bir şey yok, yani böyle bir şey söylemeniz mümkün değil. Onu söylediğiniz zaman olayları çok farklı değerlendirmeniz lazım. Yani böyle bir şeye girmenin zamanı ve zemini olmadığını düşünüyorum'' diye konuştu.
Bir gazetecinin, ''Bunun zamanı ve zemini ne zaman?'' sorusu üzerine de Gerçeker, ''Yargıtay Başkanlığından ayrıldığım zaman...'' dedi.
Gerçeker, bu konularla ilgili belli mesajlar vermenin kendi görevleri olduğunu, ancak bunların sık sık yinelenmemesi gerektiğini söyledi. Gerçeker, ''Ben bu kurumu temsil ediyorum. Yetkili kurullarımız var. O kurullarda bunlar konuşulmalı. Benim tek başıma söylemem olmaz. Bizim yetkimiz dışında değil. Cumhuriyet'in getirdiği kazanımları hepimizin koruması ve kollaması gerekir. Bu herkesin görevidir'' diye konuştu.
Korkunç bir iş yoğunluğu bulunduğunu, mekan ve personel sıkıntısı yaşadıklarını anlatan Gerçeker, tüm Yargıtay personelinin büyük özveriyle çalıştığını belirtti. Yargının sorunlarını gerekli makamlara ilettiklerini kaydeden Gerçeker, onların da sorunları ''kabul ettiklerini'' ifade etti.
Ceza kanunlarında yapılan yeni düzenlemelerin yargıya büyük yük getireceğini söyleyen Gerçeker, ceza davalarının yarıdan fazlasının geri geleceğini belirtti. Bir soru üzerine, hükmün açıklanmasının ertelenmesine ilişkin yasa değişikliğine ''af'' denemeyeceğini kaydeden Gerçeker, ancak 5 yıl içinde koşullar yerine gelince davaların ortadan kalkabileceğini, bu nedenle düzenlemelere ''dolaylı af'' denilebileceğini belirtti. Yasama, yürütme ve yargının ayrı ayrı güçler olduğunu, fonksiyonlarının da farklı olduğunu dile getiren Gerçeker, ''Yasa koyucu bunu ortaya koymuş. Biz bunu uygulamakla yükümlüyüz'' dedi.
Yasama, yürütme ve yargının yetkisinin sınırsız olmadığına işaret eden Gerçeker, bunların kendi mekanizmaları içinde denetlendiğini, yargının da belli kurallara bağlı olduğunu söyledi
HAKİMLER POLİTİKACILAR GİBİ KONUŞMAMALI
Gazetecilerin konuyla ilgili diğer soruları üzerine Gerçeker, hakimler olarak bazı şeyleri az söylemek durumunda olduklarını vurgulayarak, ''Temel ilkeleri kendi yetki ve sorumluluklarımızla değerlendirmek zorundayız. Hakimlerin başka kurumlarla ilişki kurmuş kişiler gibi, politikacılar gibi konuşmaması gerek'' dedi.
"DOLAYLI BİR AF GELDİ"
Yargıtay Başkanı Gerçeker, 8 Şubat tarihinde çıkan yasayla birlikte "dolaylı bir af" geldiğini belirterek şunları söyledi:
"Ortada yasa var ne yapılacağı belli. Yasa, yargıya büyük yük getiriyor. Af denemez ama pek çok dosya ortadan kalkıyor. Davaların hükümleri erteleniyor. Dolaylı bir af diyebiliriz. Bu yasa Yargıtay'da bekleyen ceza davalarının yarısını etkileyecek gibi görünüyor. Biz yasayı uygulamak ile yükümlüyüz"
Bir gazetecinin "Yasa koyucu her yasayı çıkarır mı?" şeklindeki sorusuna, "Yasa koyucunun yetkileri de sınırlı. Onun için Anayasa Mahkemesi kurulmuş. Bu gayet doğal. Sınırsız özgürlük olmaz. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde sınırları çizilmiş. Mahkemelerin yasaları Anayasa Mahkemesi'ne götürme yetkisi var" yanıtını verdi.
TÜRBAN ANAYASA MAHKEMESİ'NİN BİLECEĞİ BİR KONU
Gerçeker, üniversitelere türban serbestisi getiren Anayasa değişikliğinin Türkiye'de nasıl bir değişikliğe neden olmasını beklediği şeklindeki soruya, "Biz yargı olarak üzerimize düşen görevi yerine getiriyoruz. Bu artık Anayasa Mahkemesi'nin bilebileceği bir konu. Göreve başlarken yaptığım konuşmada, yasama yetkisinin sınırsız olmadığını belirtmiştim. Anayasa Mahkemesi'ne konunun gidip gitmeyeceği, Cumhurbaşkanının onaylayıp onaylamayacağı henüz belli değil. Bu konuda yorum yapmamız doğru olmaz. Yargı olarak en duyarlı olmamız gereken konu ihsas-ı rey" şeklinde yanıt verdi.
Anayasa değişikliğine ilişkin Yargıtay'da oluşturulan komisyonun çalışmalarına devam ettiğini de açıklayan Gerçeker, anayasa değişikliklerinin gündeme geldiği zaman izleneceğini ve değişiklikler üzerinde çalışmalarının devam edeceğini belirterek, "Yargı bağımsızlığı ile bağdaşmayan konuları ilk etapta tespit ettik" dedi.
GERÇEKER-GÜL GÖRÜMESİNDE TÜRBAN GÜNDEME GELMEDİ
Yargıtay Başkanı seçildikten sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ziyaret eden Gerçeker, görüşmede "türban" konusunun gündeme gelmediğini belirterek, Cumhurbaşkanı ile nezaket görüşmesi oldu. Yargısal sorunlar dışında bir şey görüşmedik" dedi.
TCK 301'DE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KISITLI DEĞİL
Gerçeker, Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesinde düzenlenen "Türklüğe hakaret" maddesinin değiştirilmesine ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine şunları söyledi:
"Siyasi irade yasaları değiştirirse biz uygularız. Bu kanun koyucunun tercihidir. 301. maddede ifade özgürlüğü kısıtlı değil zaten"
"POLİTİKACI GİBİ KONUŞAMAYIZ"
Yargıtay Başkanı Gerçeker, üniversitelere türban serbestisi getiren anayasa değişikliğine ilişkin görüşlerinin ısrarla sorulması üzerine, "Biz temel ilkeleri yetki ve sorumluluğumuz çerçevesinde ortaya koyarız. Bir politikacı gibi konuşmamız doğru olmaz, ön yargılı olmamamız gerekir" diye yanıt verdi.
Bir gazetecinin, cumhuriyetin temel değerlerine ilişkin değişiklikler olunca yargı organlarının yaptıkları açıklamalar ile mesajlar verdiğini belirtmesi üzerine Gerçeker, "Bunlar sık sık gündeme gelecek konular değil. Yetkili kurullarımız var. Devletin ve cumhuriyetin temel ilkelerini hepimizin koruyup kollaması gerekir. O değerleri korumak her Türk vatandaşının görevidir" dedi.
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, "Türkiye'de rejim tehlikesi görüyor musunuz?" sorusuna "Görüyorum diyemem, böyle bir şeyi birey olarak da Yargıtay Başkanı olarak da söyleyemem. Onu söylediğimiz zaman farklı yorumlar yapmak gerekir" yanıtını verdi.
YARGITAY'IN BİNA SORUNU ÇÖZÜLECEK
Gerçeker, Adalet Bakanı Şahin'in kendilerine bina sorununun çözümü konusunda destek verdiğini belirterek, lojmanların da yer alabileceği uygun bir arazi aradıklarını açıkladı.
Yargıtay Kanunu'nun TBMM Komisyonu'nda bekletileceğini de belirten Gerçeker şöyle devam etti:
"Bölge Adliye Mahkemeleri kurulacak. Mahkemelerin kuruluşu uzadı. Yargıtay Kanunu'yla ilgili yemi bir çalışma yapacağız. Bölge Adliye Mahkemeleri Yargıtay'ın yükünü azaltabilir. Ancak mevcut dosyaları devretmeyeceğimiz için kısa vadede iş yükünün azalmasını beklemiyoruz."
Özgür basından yana olduğunu vurgulayan Gerçeker, basın mensuplarını görüşme sonrası uğurladı.
Kaynak: Ajanslar