Yeni Guantanamo açılıyor!..

ABD Guantanamo üssünde terör zanlısı olduklarını iddia ederek tuttuğu esirleri, Küba'nın doğusunda özel olarak yaptırdığı yeni bir cezaevine nakletmeye başladı.

Arşiv 06.07.2018, 09:30 06.07.2018, 09:31
Yeni Guantanamo açılıyor!..

Yeni özel cezaevinde 178 hücre var.

37 milyon dolara malolan yeni cezaevine şu ana kadar 42 esir aktarıldı.

178 hücreli yeni cezaevi ABD'nin en tehlikeli olduğunu düşündüğü esirler için hazırlanmış.

2002 yılında açılan Kamp 3, esirlerin yine üs içinde inşa edilen çeşitli kategorilerde kamp ya da cezaevlerine nakilleri ardından tamamen kapatılacak.

ABD Küba'nın doğusundaki Guantanamo Körfezindeki üssünde El Kaide ya da Taleban'la ilişkisi olduğu kuşkusuyla şu anda toplam 430 kişiyi tutuyor.

Bu kişilerin çok büyük bir kısmı yargı önüne çıkarılmadı, ve haklarında bir iddianame hazırlanmış değil.

Yeni inşa edilen cezaevi ise ABD ordusunun "düşman savaşçı" kategorisine soktuğu kişilerin sürekli olarak tutulacağı bir mekan olarak düzenlendi.

Binanın tasarımı esirlerle gardiyanları arasındaki teması en aza indirmeye yönelik.

Birer kişilik her bir hücrenin, metal masa ve taburelerle döşenmiş ortak kullanım alanlarına bakan uzun ve dar pencereleri var.

Şimdiye kadar Birleşmiş Milletler insan hakları temsilcileri ve çok sayıda hükümet Amerikan yönetimini Guantanamo üssündeki esir kampını tamamen kapatmaya çağırdı.

Özellikle de geçen Haziran ayında üç esirin intihar etmesi kampın kapatılması konusundaki baskıların yeniden yoğunlaşmasına yol açtı.

ABD Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili ve Amerikan deniz kuvvetlerinden bir Amiral'in intiharlardan sonra, bu olayların ABD'yi karalamak için geliştirilmiş bir cihad taktiği olduğunu söyledikleri aktarılmıştı.

BBC

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?