Bangladeş'in kadınlarına özel motosiklet turları

Bangladeşli 4 kadının seyahat tur hayalleri bugün 40 bin kişiden fazla kadının eklemlendiği bir organizasyona dönüştü. Artık ülkedeki kadınlar kadın motosiklet sürücüleri ile güven içinde ülkelerini geziyor

Asya 30.10.2019, 12:32
Bangladeş'in kadınlarına özel motosiklet turları

Jessica Aya Harn

Bangladeş'in güzelliklerini, tarihini ve geleneklerini tanıtmak için yola çıkan motosikletli kadın seyahat grubu her geçen gün popülaritesini arttırıyor.

Bangladeş Travelettes bunlardan biri. Bangladeş'in 64 ilçesini ziyaret etmek isteyen kadınlara tur düzenleyen ekip scooter-motosiklet üzerinde dört kadının girişimi ile başlamış bu işe. Çok beğenilen hizmet kısa sürede büyük bir organizasyona dönüşerek şimdi ülke genelinde kadınları ve kızları güçlendirme platformuna dönüştü.

Bangladeş Travelettes'in Web sitelerinde kendilerini şöyle anlatıyorlar.

[Biz] Bangladeşli 40.000+ kızdan oluşan bir platformuz. Kadınların seslerini yükseltmelerini, evlerinden çıkmalarını, konuşmalarını ve ülkenin güzelliğini kendi gözleriyle görmelerini öğreterek güçlenmelerini teşvik ediyoruz. Kulağa normal geliyor, ama kızlara bakışlarını değiştirmelerini ve hayatın evleriyle sınırlı kalmaları öğretildiği bir Bangladeşli olmaktan vazgeçmelerini söylüyoruz. Başlıca sloganımız: 'Kadınları seyahat yoluyla güçlendirme'. ”

Başlangıçta küçük bir kadın grubu dört aylık bir süre zarfında, ilk önce scooterlarıyla 21 bölgeye gitti. Kurucu beş üye , Dr. Sakia Haque, Dr. Monoshi Saha Tuli, Zannatul Ferdous Shova, Shamsun Nahar Shuma ve usfiqa Rahman Nijhum, ülkenin 64 bölgesini ziyaret etmek ve hikayelerini kadın bakış açısıyla paylaşmak için bir kampanya yürütüyordu. Gezgin olmak Bangladeş'in çoğunda nadir görülen ve kaşlarını çattıran bir şey, başlangıçta karşılaştıkları tepkilere rağmen seyahat hayallerini gerçekleştirmeye kararlıydı.

Şimdi kadınların güçlenmesini teşvik etmek için altı günlük bir tura çıkmış kadınlar, Patuakhali, Barguna, Pirojpur ve Kuakata gibi Bangladeş'in hem tarihi hem de kıyı bölgelerini ziyaret ettiler.

Grubun kurucusu Dr. Sakia Haque hem Bangladeş ülkesi hem de seyahat için tutkusu ve sevgisi üzerine yazdı :

Ailem bana ülkemi sevmeyi öğretti ama onu keşfetmeyi değil… Ailemi seyahat etmenin iyi bir şey olduğuna ikna ettim. İlk başta öfkelilerdi, ama şimdi bir desi (yerel) kadın seyahat ortağım vardı, ailemin yönetimi daha kolaydı. ”

Ailesini ikna edip gruba başladıktan sonra, Dr. Haque yavaş yavaş Bangladeş'te keşfe çıkıp seyahat etmeye başladı - hepsi de hala ailesine her ikisini de yapabileceğini kanıtladı. Bir gezgin olarak ilk defa ülkesini gören Dr. Haque kendi duygularını paylaşan diğer kadınlarla kendisini güçlenmiş hissettiğini ifade ediyor.

Bangladeş'i derin ve geniş bir şekilde gezdik. Bangladeş'i keşfetmek için tepelerden ve dağlardan yukarı çıktık, gizli kaynaklar keşfettik ve hatta kabile insanlarıyla birlikte kaldık. Akarsulardan balıkları yakaladık, akşam yemeğinde salyangoz yedik ve sayısız festival yaşadık. Muhteşemdi."

Aslen sadece bir Facebook grubu olan Bangladeş'in Travelettes'i, artık kadınları ve kızları seyahat ederek hem ülkelerini hem de kendilerini keşfetmeleri için cesaretlendiren ve destekleyen geniş bir platforma yayıldı. Şimdi grubun parçası olarak 40.000'den fazla kadın isteyenlere ülkesini gezdiriyor.


Haque’e göre, tarihlerinde hiç kimse Bangladeş’in 64 ilçesine bir scooter motosikletiyle seyahat etmeye çalışmamıştır; Bangladeş Travelettes'in başardığı bir şey bu. Mücadeleleri olmadan değil tabiki, Dr. Haque başlangıçta birçoğunun hayallerini desteklemediği zorlukları anlatıyor :

İnsanlar, “Yolda tecavüze uğrarsanız ne olur?”, “Ya kaçırılırsanız ve işler koparsa” diyerek bizimle konuşmaya çalıştı. İnsanlar bize güldüler, çok yavaştık ve hatta bisikletler önümüze geçti! Ancak, biz orada sabırla kalmaya devam ettik. Çabuk iyileşmeye başladık. Sadece sabır ve pratik gerektirdiğini fark ettik. ”

Bangladeş Travelettes, Bangladeş'teki kadınları güçlendirmeye ve teşvik etmeye devam etti ve hatta dünyanın dört bir yanındaki kadın gruplarına seyahat etmek ve kendi içsel güçlerini keşfetmek için ilham verdi. Kadınların güçlendirilmesinin desteklenmesine ve teşvik edilmesine her zamankinden daha önemli olduğu bir zamanda, bu kadınlar bugün dünyamızda ilham veren bir iyilik örneği olmaya devam ediyor.

Kaynak: Themuslimvibe

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?