Filipinler'de Bangsamoro anayasasına alimlerden onay
Filipinler'de Bangsamoro anayasası ülke alimleri tarafından görüşülerek onaylandı. Anayasa metni temmuz ayında ülke meclisinde oylanacak

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi
Filipinler'de Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) ve ülke yönetiminin anlaşması sonucu hazırlanan anayasa metni ülkenin müftü ve alimleri tarafından müzakere edildi.
Davao şehrinde pazar gününden itibaren 'İkinci Ulusal Müftüler ve Alimler Konseyi'nde bir araya gelen ülkedeki alimler hazırlanan anayasa metnini görüştü. İki gün süren görüşmelerde anayaya onay verildi. Anayasanın şimdi ülke meclisinde görüşülmesi bekleniyor.
Mecliste temmuz ayı içerisinde görüşülmesi beklenen anayasa için çoğunluğun sağlanıp sağlanmayacağı konusunda ise endişeler devam ediyor.
Filipinler'de 30 yıl süren çatışmalardan sonra MILF ve ülke yönetimi anlaşmaya varmış ve Bangsamoro'da özerk yönetim kurulması kararlaştırılmıştı. Özerk yönetim sonrası MILF siyasi parti olarak faaliyetlerine devam edecek. Hazırlanan anayasa ile çözüm yolunda bir adım daha atılırken MILF'in askeri kanadının tasfiyesi ise hala çözülemeyen bir sorun.
MILF, savaşın bir çözüm olmadığını ve askeri kanadını anayasanın onayından sonra tasfiye edeceğini açıkladı. Ayrıca askeri kanadın ağır silah kullanmayacağı ve sadece güvenliğin sağlanmasına yardımcı olacağını belirtiyor. Ancak Filipinler yönetiminden bir grup ve muhalefet silahların tamamen bırakılmasını istiyor.
Öte yandan ülke meclisinin üst kanadında anayasa oylamasında yeterli çoğunluğun sağlanamayabileceği de ifade ediliyor.
Bangsamoro Anayasası ile kurulacak özerk yönetim Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi yerine geçecek ve Morolu Müslümanardan oluşan bir meclise sahip olacak.
Bangsamoro Anayasası'nın öncü metni 27 Mart 2014'te MILF ve Filipinler hükümeti arasında imzalanmıştı. Bu anlaşmayla birlikte Filipinler hükümeti, Moro'da özerk bir yönetimin kurulmasını kabul etmiş ve 2016 yapılacak seçimlere kadar bölgede bir geçiş hükümeti kurulmasına onay vermişti. Bu anlaşma 45 yılık silahlı mücadele ve 17 yıl süren müzakereler sonucunda imzalanabilmişti. 45 yıl süren bu silahlı mücadele sırasında 120 bin kişi hayatını kaybetmişti.