Keşmir'de koalisyon, ama kimle?
Keşmir'de gerçekleştirilen eyalet seçimlerinde en çok sandalyeyi Müslümanların partisi olan PDP kazandı ancak tek başına hükümeti kuramıyor. Bu yüzden koalisyon kaçınılmaz ama bu koalisyon kimler arasında kurulacak?

Osman Hulusi Boyraz/ Dünya Bülteni/ Haber Merkezi
Keşmir'de Aralık ayında düzenlenen eyalet meclisi seçimlerinde 87 sandalyeden 28'ini Keşmirli Müslümanların partisi olan Halkın Demokratik Partisi (PDP) kazanarak seçimin galibi oldu. Hindistan'da iktidar olan Bharatiya Janata Partisi (BJP) ise 25 sandalye ile ikinci oldu. Ulusal Konferans Partisi 15, Müslümanların diğer partisi Kongre Partisi ise 12 sandalye kazandı. Geri kalan diğer sandalyeler ise bağımsızların oldu. Ancak hiçbir parti Keşmir'de tek başına hükümeti kuracak çoğunluğa ulaşamadı. Keşmir'de hükümeti kurmak için koalisyon kaçınılmaz. Ancak bu koalisyon kimler arasında kurulacak? Keşmir'deki son durumu ve koalisyon çalışmalarını Gazeteci Mahmut Osmanoğlu ile konuştuk.
Dünya Bülteni'ne açıklamalarda bulunan, Mahmut Osmanoğlu Keşmir'deki koalisyon çalışmaları konusunda, "Keşmir'de tüm taraflar için bir koalisyon arayışı var. BJP, yapısı itibariyle Hindu milliyetçisi ve sadece siyasi değil dini bir özelliği de bulunuyor. Keşmir'deki mesele dini bir mesele olduğu için varlıkları zayıftı. Ancak son dönemde BJP başkanının (Hindistan Başbakanı Narendra Modi) güçlü bir şekilde iktidara gelmesinin rüzgarı Keşmir'i de etkiledi. Ancak istedikleri neticeyi alamadılar. Şimdiye kadar Keşmir'de elde ettikleri en iyi neticeye ulaştılar ancak kimse tek başına iktidara gelecek çoğunluğa ulaşamadı. Dolayısıyla bir koalisyon arayışı var." dedi.
BJP, KONGRE PARTİSİ İLE GÖRÜŞÜYOR
Osmanoğlu, BJP'nin Keşmir meclisinde 12 sandalye kazanan diğer Müslüman parti olan Kongre Partisi ile görüştüğünü söyledi. Osmanoğlu konuyla ilgili olarak, "Koalisyon arayışında olan BJP, diğer Müslüman parti olan Kongre Partisi ile bir koalisyon yapmayı düşünüyor ancak şu an için bir sonuç elde edilmedi." dedi.
BJP İLE KOALİSYONUN ETKİSİ NE OLUR?
Mahmut Osmanoğlu, Keşmir'de BJP ile yapılacak bir koalisyonun bölgeye etkisiyle ilgili olarak, "Bu parti, Müslümanların çoğunlukta olduğu bir bölgede de iktidara ortak olmuş olur. Bu, bölgedeki gerginliği tetikleyebilir. Keşmir'de siyasi hareketin yanında silahlı bir direniş de var. Bu gelişme silahlı direnişi tetikleyebilir. Hindu milliyetçisi bir partinin Keşmir'de koalisyon ortağı olması böyle bir sonucu doğurabilir." dedi.
MÜSLÜMANLAR KENDİ ARASINDA KOALİSYON YAPAMAZ MI?
Osmanoğlu, Keşmir meclisinde en çok sandalyeyi kazanan PDP ile diğer bir Müslüman partisi olan Kongre Partisi'nin kendi aralarında koalisyon yapma ihtimali konusunda, "Pazarlıklar sürüyor. Ancak bu partiler bağımsızlığı savunan partiler değil. Bu partilerin iktidar partisiyle koalisyon yapmaları onlar açısından daha uygun olabilir ve öyle bir siyasi hesabın içine giriyor olabilirler." dedi.
Mahmut Osmanoğlu ayrıca, Keşmir'deki Müslüman partilerin kendi aralarında koalisyon yapmalarının, Hindistan hükümeti ile aralarını bozacağından endişe edebileceklerini ifade ediyor.
HİNDİSTAN ZAMAN ZAMAN BALANS AYARI ÇEKER
Osmanoğlu, Keşmir'de koalisyon konusunda görüşmeler yürüten Müslüman partilerin Hindistan'la iyi geçinmeye çalıştığını ifade ediyor. Osmanoğlu, "Bu partilerin, başından beri Hindistan yönetimiyle ilişkileri iyi. Hindistan zaman zaman bunlara balans ayarı çeker. Yani, kontrolden çıktığını düşündüğü, son başbakan Ömer Abdullah gibi kişileri bir dönem işbirliği yapmış olsa da diğer dönem çok zor durumda bırakabilir." diyor.
MODİ'NİN GİZLİ AJANDASI KONUŞULUYOR
Osmanoğlu, Hindistan Başbakanı Modi'nin Keşmir'le ilgili gizli bir ajandası olduğunun konuşulduğunu dile getiriyor. Bu gizli ajanda kapsamında, Keşmir'in statüsünü belirleyen Hindistan Anayasası'nın 370'inci maddesinin değiştirilmesi yönünde bir niyet olduğunu söylüyor.
Federal bir yapıya sahip olan Hindistan'ın eyaletlerden oluştuğunu söyleyen Osmanoğlu, 370'inci maddenin Keşmir'i diğer eyaletlerden ayırdığını belirtiyor. Bu maddeye göre, diğer Hindistan vatandaşları Keşmir'de mülkiyet edinemiyor.
Diğer taraftan, geçtiğimiz günlerde gündeme gelen, "Keşmir'in demografik yapısı değiştirilmeye çalışılıyor" tartışmalarını da hatırlatan Osmanoğlu, böylelikle Keşmir'deki Müslüman nüfusun azınlık konumuna düşürülmeye çalışıldığını söylüyor. Ancak, bunun kolay olmadığını, Müslüman nüfusun Keşmir'de büyük bir hızla artmaya devam ettiğini dile getiriyor.
KEŞMİR PSİKOLOJİK BİR MESELE
Bir milyar civarında nüfusu olan Hindistan'da Müslümanlar yüzde 14'lük bir nüfus payına sahip. Ancak Hindistan'ın diğer bölgelerindeki Müslümanlar, Hindistan yönetimi için çok fazla dert edilmediğini çünkü azınlık grupları halindeler.
Hindistan'ın diğer bölgelerindeki Müslümanlar 'denizlerdeki adalar' gibi diyen Osmanoğlu'na göre, Keşmir'de ise durum farklı ve bu yüzden de Keşmir, Hindistan için siyasi olmanın ötesinde psikolojik bir mesele.
KEŞMİR'DE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI, SİYASİ PARTİLERİN ÖNÜNDE
Keşmir'deki siyasi partilerin Hindistan hükümetine karşı çıkmaktan çekindiklerini bu yüzden de Keşmir'deki halk üzerinde fazla etkili olamadıklarını belirten Osmanoğlu, "Sivil toplum kuruluşları daha önemli. Mesela Hürriyet Hareketi, açık açık Hindistan'dan ayrılmak veya bağımsız olmak istediğini dile getirebiliyor" diye konuştu.
SIRADAN ADAM PARTİSİ'NİN SEÇİM KAZANMASI ÖNEMLİ BİR GELİŞME
Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de yapılan eyalet seçimlerinin galibi Sıradan Adam Partisi'nin (AAP) önemli bir sembol olduğunu söyleyen Osmanoğlu, buna gerekçe olarak "Kast sisteminin etkili olduğu Hindistan kültüründe sıradan adam sloganı ve ismiyle seçim kazanmak önemli." diyor.
Osmanoğlu ayrıca, AAP'nin Keşmir'deki "askeri varlığı referanduma götürme teklifinin" de önemli olduğunu söylüyor. Osmanoğlu, Keşmir meselesinde BJP gibi bir çizgiye sahip olmayan AAP'nin başkent Yeni Delhi'de önemli bir seçim zaferi elde etmesinin, Keşmirli Müslümanlar için ileriye yönelik olarak iyi bir gelişme olarak yorumlanabileceğini söylüyor.