Alman muhalefet Snowden'ı dinlemek istiyor

Alman Federal Parlamentosu NSA Komisyonunda Yeşiller ve Sol Parti, Snowden'ın tanık olarak dinlenmesini istedi.

Avrupa 04.04.2014, 11:08 04.04.2014, 11:08
Alman muhalefet Snowden'ı dinlemek istiyor

Mucahid Yıldız – Dünya Bülteni / Almanya

ABD ve İngiltere'nin Almanya'daki casusluk faaliyetlerini incelemek üzere Alman Federal Parlamentosunda kurulan komisyon çalışmalarına dün başladı. Berlin'de ilk oturumunu yapan 8 üyeli komisyon, federal hükümetin Amerikan istihbarat örgütü NSA ile ilgili skandalda oynadığı rolü de masaya yatıracak. Komisyonun ilk toplantısında Yeşiller ve Sol Parti, NSA'nın gizli bilgilerini dünyaya duyuran istihbarat programlama uzmanı Edward Snowden'ın da tanık olarak dinlenmesini teklif etti.

Yeşillerden Hans-Christian Ströbele, toplantı sonrası basına verdiği demeçte Snowden'ın tanık olarak dinlenmesinin önümüzdeki hafta kararlaştırılacağını, bunun için hükümet ortaklarının desteğine gerek olmadığını söyledi.

Komisyondaki Sol Parti temsilcisi Martina Renner, Snowden'ın olayın en önemli tanığı olduğunu ve başka hangi tanıkların dinlenmesi konusunda değerli ipuçları verebileceğini belirtti. Renner, yazılı açıklamanın yeterli olmayacağını, Snowden'ın şahsen komisyona ifade vermesi gerektiğini savundu.

Federal koalisyon hükümeti ortaklarından Sosyal Demokrat Parti SPD temsilcisi Christian Flisek, Snowden'ın tanık olarak dinlenmesi teklifine açık olduklarını ifade ederek, Amerikan istihbarat uzmanının elbette tabii bir tanık olduğunu, ancak onu dinlemek için Berlin'e davet etmenin şart olmadığını söyledi.

NSA Komisyon Başkanı Hristiyan demokrat politikacı Clemens Binninger ise Snowden'ın dinlenmesi konusunda emin olmadığını, NSA skandalını başlatan bu kişinin AB Parlamentosuna verdiği bilgilerde çok genel bir uslup kullandığını belirtti. Binninger, Snowden'ın kendisinin de artık daha fazla malzemesi kalmadığını söylediğini öne sürdü.

Federal Parlamento Komisyonu üyeleri, NSA soruşturmasında Amerikan istihbarat örgütünün Almanya'da politikacı ve vatandaşları hangi oranda takip ettikleri, yapılan faaliyetlerden Alman istihbarat örgütlerinin de haberinin olup olmadığı, bilgileri daha iyi koruyup koruyamayacakları gibi konular üzerinde de durmak istiyorlar. Komisyon ilk olarak adli ve teknik uzmanları dinlemeyi planlıyor. Tanık ifadeleri ise Haziran ayından itibaren alınmaya başlanacak.

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?