Almanya göçmenler konusunda sınıfta kaldı
Almanya BM tarafından uyarıldı, sosyal siyaseti kötü not aldı. BM’ye göre Almanya’da yaşlılara ve hastalara ‘insan onuruna uygun olmayan’ şartlarda bakılıyor, sosyal yardım alanlara yeterince para verilmiyor ve göçmenlere ayrımcılık yapılıyor

Mucahid Yıldız – Dünya Bülteni / Almanya
Birleşmiş Milletler’in son olarak yayınladığı ‘Devletler Raporu’na göre Almanya sosyal durumu bakımından sert bir şekilde eleştirildi. Rapora göre, Almanya’da göçmenlere ayrımcılık yapılıyor, yoksullukla mücadele için geniş bir program noksanlığı bulunuyor. BM’nin devletler raporunu hazırlayan komisyonu Almanya konusunda en çok endişelendiren, BM tarafından daha önce Almanya’ya verilen tavsiyelerin yerine getirilmediği konular, sosyal ve kültürel haklardan oluşuyor.
Alman gazetesi ‘Tagesspiegel’in verdiği bilgiye göre BM’nin en çok dikkati çeken eleştiri konularından birisi, Almanya’da her dört çocuktan birinin kahvaltı yapamadan okula gidiyor olması. BM’nin Almanca tercümesi 10 sayfayı bulan raporunda, Almanya’dan yoksul çocukların düzenli bir şekilde beslenmesini sağlayacak, bu konudaki problemlerini çözecek ‘somut tedbirler’ ortaya koyması vurgu yapılarak taleb edildi.
GÖÇMENLERE AYRIMCILIK YAPILIYOR
BM raporunun bir başka dikkat çeken konularından birini de göçmenler konusu teşkil etti. İş piyasasında, sosyal hizmetler ve sağlık hizmetlerinde göçmenlere karşı Almanya’da büyük bir ayrımcılık yapıldığı ve adaletsiz davranıldığı kaydedildi. Almanya’da yabancılar rapora göre daha önceden de olduğu gibi eğitim ve çalışma haklarını kullanmakta büyük engellerle karşılaşıyor. Mültecilere birçok sosyal haklarının verilmediği bildirilen raporda Almanya’nın uluslararası ölçülere uyması gerektiği, ülkedeki yabancılara da iş ve sağlık konusunda sosyal sistemden faydalanma imkanı sağlanması talep edildi.
Almanya’daki sosyal yardımlara da değinilen raporda ‘Hartz-IV’ adı verilen sosyal ödemelerin ‘ortalama hayat standartlarının’ altında olduğu belirtildi. BM, Almanya’da özellikle engelliler, yaşlılar ve hastalar için sunulan hizmetlerin büyük oranda genişletilmesini talep ediyor. Özellikle yaşlı bakım evlerinin insan onuruna daha uygun bir hale getirilmesini istiyor.