Assange'dan İngiltere ve İsveç'e çağrı

2012'den bu yana Londra'daki Ekvador büyükelçiliğinde kalan Wikileaks'in kurucusu Assange, keyfi olarak gözaltında tutulduğunu belirterek BM'e yaptığı şikayet haklı bulununca Assange'dan İngiltere ve İsveç'e BM kararına uyun çağrısı geldi

Avrupa 05.02.2016, 16:05 05.02.2016, 16:05
Assange'dan İngiltere ve İsveç'e çağrı

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi

Birleşmiş Milletler (BM) çalışma grubunun, İngiltere ve İsveç'e Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'a özgürlüğünü iade etmeleri çağrısında bulunması ardından konuşan Assange, iki ülkenin de BM kararına itiraz edemeyeceğini söyledi.

Assange, 2012'den bu yana kaldığı İngiltere'deki Ekvador Büyükelçiliği'nden yayınladığı görüntülü mesajda, "İsveç ve İngiltere devletlerinin üzerine düşen, BM kararını uygulamaktır" dedi.

Ancak İngiltere ve İsveç, BM'nin çağrısının bağlayıcılığının olmadığını söylüyor.

Hakkındaki cinsel taciz suçlamaları nedeniyle İsveç'e iadesi gündemde olan Assange, 2010 yılında İngiltere'de tutuklanmış, 2012'de kefaletle serbest bırakıldığında Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'ne sığınmıştı.

İngiltere'den yapılan açıklamada, Assange'ın özgürlüğünün hiçbir şekilde kısıtlanmadığı ve Wikileaks kurucusunun Ekvador Büyükelçiliği'ne kendi isteğiyle gittiği ifade edildi.

İngiltere'nin açıklamasında Assange'ın elçilikten çıkması halinde gözaltına alınacağı da vurgulandı.
BM çağrısı için "Gülümsememi sağlayan büyük bir zafer" yorumunu yapan Assange ise İngiltere'den gelen açıklamaları 'talihsiz' olarak niteledi ve İngiltere devletini BM çalışma grubuna hakaret etmekle suçladı.

İngiltere'nin açıklamasında, Assange hakkında Avrupa çapındaki tutuklama emrinin geçerliliğini sürdürdüğü de hatırlatılıyordu.

Julian Assange, 2012'den bu yana Londra'daki Ekvador büyükelçiliğinde kalıyor.
Dört yıldır büyükelçilikte yaşayan Assange, keyfi olarak gözaltında tutulduğunu belirterek Birleşmiş Milletler'e şikayette bulunmuştu.

Birleşmiş Milletler'in beş bağımsız uzmandan oluşan Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu, Assange'ın şikayetini haklı buldu ve Wikileaks kurucusunun gözaltında tutulmasına son verilmesi gerektiğini bildirdi.

BM Çalışma Grubu, Assange'ın tazminat hakkı bulunduğunu da vurguladı.

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?