banner39

Avrupa Libya'ya kara harekatına hazır!

27 AB ülkesi, 'BM isterse' kara harekatına başlamak için hazır olduklarını açıkladı, şimdilik böyle bir talep olmadığı da söylendi ama İngiliz komandoları Libya'ya gidiyor

Avrupa 19.04.2011, 15:08 19.04.2011, 16:29
Avrupa Libya'ya kara harekatına hazır!

Dünya Bülteni/Haber Merkezi

Avrupa Birliği üyesi 27 ülke, askerlerinin, Birleşmiş Milletler tarafından istenmesi halinde yardımların teslimatını güvence altına almak adına, Misrata başta olmak üzere Libya'daki farklı şehirlere gönderilebileceğini açıkladı.

"Geçici görev" olarak adlandırılan, ancak tüm analistlerin "kara harekatı" olarak nitelediği operasyon için "BM'nin ricada bulunmasının yeterli olduğu" kaydedildi.

İNGİLİZ KOMANDOLAR YOLA ÇIKIYOR

Bu arada, İngiltere, Libya'da süren iç savaşa ilk kez kara birlikleri gönderme kararı aldı.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Kaddafi'ye karşı savaşan güçlere danışmanlık yapması için Libya'ya asker gönderileceğini açıkladı.

Hague, Kaddafi karşıtlarına yardım için gönderilecek askerlerin konularında uzman subaylar olacağını vurguladı.

AB'nin dış politika sorumlusu Catherine Ashton'un sözcüsü "27 ülke operasyon kavramını oybirliğiyle benimsedi"  dedi, ""Ama bu eylem ayrıntılı bir plan değil, eğer BM'nin bir talebi olursa ayrıntılandırılmak üzere atılmış bir adım" açıklamasında bulundu.

Ashton da, 8 Nisan tarihinde BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'a yazdığı mektupta, Avrupa Birliği'nin Misrata'daki kuşatmayı hafifletmeye yardımcı olmak için  hazır olduğunu söyledi.

"YARDIM MİSYONU"

Misrata'ya yönelik herhangi bir "yardım misyonu" için yüzlerce askeri personelin Libya'ya gönderilmesi gerekecek.

AB askerlerinin "insani" görev dışında bir çatışma rolü üstlenmeyeceği açıklanmasına rağmen, analistler askerlerin Libya'ya adım atmasının işgal söylemini güçlendireceğine dikkat çekiyor.

Libya'ya yönelik Fransa, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri liderliğindeki koalisyon tarafından başlatılan NATO'nun hava operasyonunun beklenen sonucu vermemesi kara harekatına yönelik tartışmaları güçlendirmişti.

NATO hava harekatı sivilleri korumak için BM şemsiyesi altında yapılıyor, aynı zamanda BM silah ambargosunu uygulamak için savaş gemileri kullanılıyor, ancak BM kararı ülkeye herhangi bir kara kuvveti göndermeyi içermiyor.

BM'nin kara harekatına onay vermesi durumunda Almanya, Hollanda, Finlandiya, Avusturya, Litvanya, İsveç, Norveç, Estonya ve İrlanda'nın Libya'ya asker göndermeyi planladığı da verilen bilgiler arasında....

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?